Daša Doberšek

Iz Geslo

Foto: Žiga Koritnik, arhiv SMG

Življenjepis

Daša Doberšek se je rodila 15. novembra 1976 v Moskvi. 2001 je diplomirala na AGRFT in še istega leta odšla na enoletni podiplomski študij v London, na The Central School of Speech and Drama.

Po vrnitvi je delovala kot svobodna kulturna ustvarjalka in sodelovala s številnimi institucionalnimi gledališči (SNG Drama Ljubljana, MGL, LGL …) in neinstitucionalnimi skupinami (Gledališče Glej, Via Negativa, Koreodrama …), pa tudi z Glastonburyjskim festivalom v Veliki Britaniji. Nekaj let je bila stalna sodelavka skupine Betontanc in soustvarjalka pri projektu podružnice Beton Ltd. Rečem, kar mi rečejo, naj rečem. Leta 2016 je bila del ekipe, s katero so v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald in AGRFT ustvarili tudi mednarodno odmevne Tri sestre. V Mladinskem je zaposlena od leta 2007, kjer se je že prej predstavila kot gostja. Leta 2009 je prejela nagrado zlata ptica za vloge v predstavah Hiša Marije Pomočnice, Malfi, Razdejani in Za prgišče Šekspirja, leta 2000 Borštnikovo nagrado za mlado igralko za vlogo Danice v Šeligovi igri Še kamenje bi zagorelo (SNG Drama Ljubljana) in leta 1999 študentsko Prešernovo nagrado za vlogo Babice/Evice v Strniševih Žabah (AGRFT).

Na odru je ustvarila raznoliko paleto markantnih kreacij v sodelovanju z režiserji, kot so Vinko Möderndorfer, Matjaž Pograjc, Diego de Brea, Eduard Miler, Ivica Buljan, Silvan Omerzu, Jernej Lorenci, Oliver Frljić, Matjaž Farič.

Video

Daša Doberšek v vlogi veverice in najmlajše škratice v predstavi Svetlane Makarovič Škrat kuzma dobi nagrado, r. Matjaž Farič, SMG, 2013

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

  • 2006 SHOW YOUR FACE, r. Matjaž Pograjc, Betontanc, Umka, Bunker, New Theater Institut of Latvia.

1996-2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2010 Samo še en obrat, r. Mina Bergant, UL AGRFT - Ljubljana
  • 2008 Veronika in Friderik, r. Klemen Dvornik, RTV Slovenija
  • 2001 Obleka dela človeka, r. Marko Naberšnik, UL AGRFT, Ljubljana
  • 1999 Krt v vrtcu, TV kratki, r. Varja Močnik, UL AGRFT Ljubljana

Nagrade

Bibliografija

  • Doberšek, Daša, Jordan, Branko, Matjašec, Nataša: Lulubaj. Ljubljana: Slovensko mladinsko gledališče, 2004.

Literatura

Zunanje povezave