Damjan Trbovc

Foto: Jaka Babnik

Življenjepis

Dramski igralec Damjan Trbovc je zaključil študij na AGRFT v Ljubljani z vlogo Zevsa v uprizoritvi Krištofa Dovjaka Belle Paris ali Obračun v Louvru leta 2000 v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča.

Takoj po študiju se je zaposlil v SLG Celje, kjer ustvarja zadnjih deset let. V tem času je bil med drugim Ulrik v Kreftovih Celjskih grofih, Gornik v Cankarjevi komediji Za narodov blagor, Amos Hart v Chichagu in Ernst v Kabaretu in je opozoril nase v različnih vlogah v Metamorfozah Tine Kosi in avtorskem projektu Željka Vukmirice in celjskih igralcev Borza slovenskih karakterjev.

Del teh uprizoritev opozarja na to, da je tesno povezan z glasbo in tudi izven gledališča sodeluje v glasbenih nastopih, dobrodelnih prireditvah in projektih Glasbene šole v Celju.

Ob tem velja opozoriti, da je izjemno zavezan mlademu občinstvu, saj so njegove vloge v predstavah za otroke vedno posebno doživetje, iskanje novega, vznemirljivega, nenavadnega v svetu med fantazijo in realnostjo. Prav za takšne vloge je bil že dva krat nagrajen z Zlato paličico na istoimenskem festivalu predstav za otroke in mlade.

Vloge v gledališču

2012-

  • 2012 vskok: Duncan; Ken Ludwig SLEPARJA V KRILU, r. Boris Kobal, SLG Celje

2001-2011

1995-2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2007 Železničar; Made in Slovenia, r. Miran Zupanič, Arsmedia Ljubljana
  • 2006 Aufbiks!, r. Miran Zupanič, Visualproduction in TV Slovenija

Nagrade

  • 2001 Zlata paličica za vlogo Profesorja Hrošča na festivalu Zlata paličica ( K. Eidam Ostržkove dogodivščine, SLG Celje)
  • 1998 Zlata paličica za vlogo Zajčka na festivalu Zlata paličica ( B. Štampe Žmavc Mojca Pokrajculja, SLG Celje)

Literatura

  • Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar
  • Spletna stran SLG Celje

Zunanje povezave

SLG Celje