Eva Kraš

Foto Lenart Jagodic

Življenjepis

Eva Kraš se je rodila 9. decembra 1982 v Ljubljani. Srednješolski študij je po treh letih na poljanski gimnaziji v Ljubljani in obiskovanju dramske šole Barice Blenkuš nadaljevala v ZDA (Modesto, CA). Po vrnitvi v Slovenijo se je leta 2002 vpisala na AGRFT v Ljubljani (Severjeva študentska nagrada) in leta 2007 je diplomirala pod mentorskim vodstvom Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja.

Že med študijem na Akademiji je nastopala na televiziji (vodila televizijsko mladinsko oddajo Potepanja), debitirala v gledališču na odrskih deskah Slovenskega mladinskega gledališča, sodelovala s Plesnim teatrom Ljubljana in nastopila v SNG Drami Ljubljana in Mestnem gledališču Ljubljanskem.

Po diplomi se je četa 2006 se je zaposlila v Drami SNG Maribor, kjer se je predstavila v tako različnih vlogah kot je Erika v Bärfussovem Avtobusu, Cepetulja v otroški predstavi Vilinček, Solveig v Peeru Gyntu ali Alice v Marberjevi drami Od blizu, do danes pa odigrala več kot 30 vlog in zanje prejela več nagrad.

Leta 2013 je opravila magisterij (Alkimija igre) na AGRFT v Ljubljani. Leta 2015 se je za leto dni odpravila na Norveško, kjer je leto dni študirala norveško kulturo in jezik ter bila članica tamkajšnjega združenja dramskih ustvarjalcev (Norsk Skuespillerforbund). Bila je tudi članica Finančnega in strokovnega sveta SNG Maribor ter predstavnica enote ZDUS SNG Drama Maribor. Dejavna je v društvu ZDUS, v prostem času pa je učiteljica joge smeha, hatha joge in meditacije. Rada leti z jadralnim letalom.

Video

Video na vimeo.com

Drama SNG Maribor, Somrak Bogov, r. Dalibor Matanič

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

  • SNG Nova Gorica
  • SNG Maribor

Zunanje povezave