Geslo:Na današnji dan/1961

Iz Geslo


V Murski Soboti se je rodil Bojan Jablanovec. Režiser in avtor, ki ga gledališče zanima predvsem kot medij komunikacije in ne polje estetizacije.

V Ljubljani se je rodil igralec Jožef Ropoša. Član MGL.

V Postojni se je rodil kulturni delavec, kritik in publicist Simon Kardum.

V Mariboru se je rodil igralec Branko Šturbej. Tudi najboljšim se zgodi, da diplomirajo šele skoraj deset let po zaključku študija, kljub temu, da vmes dobijo že lepo bero nagrad.

V Wolfsbergu v Avstriji se je rodil režiser Martin Kušej.

V Kranju se je rodil pisatelj, kolumnist, scenarist in dramatik Miha Mazzini. Računalničar. Ostro pero. Izobražena glava. Mirno srce.

V Postojni se je rodil igralec novogoriškega gledališča in vseslovenski kantavtor Iztok Mlakar. Čeprav mu gre beseda kantavtor na živce, saj ni avtor, ki je prišel na kant. Komedijant, ki pove apokrifno komedijantovo molitev: »O Bog, stori, da bodo ljudje ostali tako neumni, zli, pohlepni, nečloveški, hudobni... tako bomo mi komedijanti imeli vedno svoje delo.«

V Novem Sadu v Srbiji se je rodil igralec Dario Varga.

V Mariboru se je rodil scenograf Marko Japelj.

V Ljubljani se je rodila režiserka Barbara Hieng Samobor. Direktorica MGL. Ki je takole opisala svoj prvi obisk gledališča: »Izgubljeni sin, to pa je bila moja prva gledališka premiera. Predstava mi je bila všeč, a sama sebi sem si bila všeč še bolj. Nosila sem čevlje z visokimi petami in bila po lastnem mnenju na najboljši poti, da v lepoti prehitim celo Mileno Zupančič. No. Tako je to bilo takrat.«  (Delo, 25. 9. 2011)

V Ljubljani je umrl igralec Miro Kopač.

V Ljubljani se je znanima staršema, igralcema Duši Počkaj in Lojzetu Rozmanu, rodil igralec Matija Rozman. Član ansambla ljubljanske Drame.

V Splitu se je rodil dramaturg, dramatik, pisatelj, gledališki kritik in teatrolog Jasen Boko.

V Ljubljani je umrl dramaturg, publicist, dramatik in prevajalec Herbert Grün. Umetniški direktor kranjskega in celjskega gledališča.