Geslo:Na današnji dan/1964


V Slovenj Gradcu je umrl pisatelj, dramatik in pesnik Fran Ksaver Meško.

V Ljubljani se je rodila Vesna Jevnikar. Igralka. Nekje na začetku kariere 13-letna Milena iz filma Sreča na vrvici, v katero so se zaljubljali in ji pisali vojaki iz vse Jugoslavije, zadnja leta pa članica igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj.

V Novem mestu se je rodil dramaturg in gledališki režiser Matjaž Berger. Eden od glavnih pobudnikov za ustanovitev, zdaj pa tudi ravnatelj Anton Podbevšek Teatra v Novem mestu. Med drugim je režiral tudi proslave za 5., 10. in 20. obletnico samostojnosti Slovenije, poslovilni nastop plesalcev Katarine Venturini in Andreja Škufce z naslovom Neskončnost je večnost, odprtje Gira d’Italia v Kranju z naslovom Nomadi lepote itd.

Na Reki se je rodil Janez Janša kot Emil Hrvatin. Življenja (na srečo) ni posvetil politiki, ampak sodobni umetnosti.

V Šempetru pri Gorici se je rodil igralec Radoš Bolčina.

V Kranju se je rodil filmski, televizijski, operni in gledališki režiser Janez Burger.

V Ljubljani se je rodil teatrolog Jure Gantar. Profesor na oddelku za gledališče Univerze Dalhousie v Halifaxu v Kanadi.

V Ljubljani se je rodila igralka Maja Sever.

V Kranju se je rodil igralec Robert Prebil.

V Ljubljani je umrl igralec Lojze Potokar.

V Mariboru je umrl lutkar, učitelj in utemeljitelj mariborskega lutkovnega gledališča Janez Kadiš.

V Mariboru se je rodila igralka Mirjam Korbar Žlajpah. Pred leti je za Dnevnik povedala: "Prvi stik z vlogo je prvo branje teksta, to je zame enako pomembno kot prvi vtis, ki ga dobiš o človeku. Skušam ga shraniti v spomin, da ga prikličem pozneje, ko prodiram v najbolj skrite kotičke osebnosti, ki jo bom igrala, v njen značaj, pod njeno kožo. Vedno bliže ti je, vedno bolj je tvoja in ti njen. Sama o osebi, ki jo »delam«, veliko razmišljam; o tem, kakšna je, kaj počne, ko ni na odru, kaj je, kaj bere, misli, kako čuti, kako se oblači, kakšne barve ima rada, kakšne vonje, kakšna je v odnosu do partnerja. Več plati osebe osvetliš, najdeš, bolj živa je potem na odru."

V Ljubljani je umrl igralec Janez Čuk. Sandi iz celovečernega filma Vesna. Pri enaintridesetih letih je naredil samomor.

V Ljubljani se je rodila lutkarica Barbara Bulatovič.

V Ljubljani se je rodila igralka, glasbenica, pedagoginja in voditeljica Alenka Vidrih.

V Ljubljani se je rodila prevajalka in publicistka Tina Mahkota, ki je slovenske gledališke odre obogatila s skoraj petdesetimi prevodi irske, angleške, škotske in ameriške dramatike. O relaciji med drobnogledom in zavezništvom je povedala: „Vem, da sem pogosto pod drobnogledom igralcev, vendar mi je v izjemno veselje, če lahko na bralnih vajah sodelujem in sem del svojevrstnega zavezništva, ki ga pozna samo gledališče.“

V Ljubljani se je rodil arhitekt in scenograf Andrej Stražišar.

Rodila se je gledališka ustvarjalka Simona Zorc Ramovš.

V Ljubljani se je rodil režiser in igralec Jaša Jamnik. Doktor psihiater Bogomir Moljka v Naši mali kliniki.

V Trstu so v novem Kulturnem domu na Petronijevi ulici pripravili prvo premiero predstave Po brezkončni poti (rež. J. Babič).

Na današnji dan se je rodil vezni igralec mesta Maks Soršak. V zbirki spominov, ki sta jih v knjižni obliki izdala Knjižnica MGL in gledališče Glej, je njegov prijatelj o njem zapisal: „Ko sem ga nekoč vprašal, zakaj vendarle ne obelodani svojega študija prava z zaključno diplomo, mi je odvrnil, da si je že večkrat vzel po leto in več za to opravilo, pa ga je zmeraj premamila pomembnejša naloga: sla po „selbstbildungu“ - izgrajevanju samega sebe kot bistvenejšega in pomembnejšega cilja. In kako se to dela? Koncerti, knjige, razstave, gledališke predstave, filmi, plesne predstave, performansi, predavanja (ki nimajo veze z diplomo), okrogle mize, kosila, naključna srečanja (na cesti, križišču, v bistroju, cafeju), družabni dogodki, športni dogodki, časopisi (več različnih na dan) in televizija in nogomet.“

V Trstu so v novem Kulturnem domu na Petronijevi ulici leta pripravili prvo premierno predstave Po brezkončni poti (rež. J. Babič).