Geslo:Na današnji dan/1891

Iz Geslo


V Rodinah pri Žirovnici se je rodil pripovednik, dramatik in duhovnik Janez Jalen. Pisec scenarija za drugi slovenski celovečerni film Triglavske strmine.

V Ljubljani se je rodila igralka Vera Danilova. Najstarejša hči igralskega para Avguste in Antona Danila. Članica ansambla ljubljanske Drame. Leta 1930 se je odselila v mesto Brdo na Češkem, od koder se je občasno vračala v Ljubljano, kjer je režirala operete.

V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Drago Pogorelc. Član Šentjakobskega gledališča.

V Bjelovaru na Hrvaškem se je rodila igralka Mihaela (Mila) Šarič. Profesorica dramske igre in umetniške besede na AIU. Leta 1928 je prvič igrala Lepo Vido iz Cankarjeve istoimenske drame, ker pa je bila izjemno mladostnega videza, je vlogo brez težav obnavljala še sredi druge svetovne vojne.

V Ljubljani se je rodil igralec Lojze Drenovec. Član Slovenskega deželnega gledališča. Vrsto let predsednik oziroma tajnik Združenja gledaliških igralcev, kjer je pripomogel k sprejemu kolektivne pogodbe, ustanovitvi bolniškega fonda, fonda za onemogle igralce in pokojninskega fonda, organiziral samopomoč in posmrtninski sklad.