Geslo:Na današnji dan/18. november

Iz Geslo1922
V Ratanski vasi pri Rogaški Slatini se je rodil režiser Janez Karlin. Izjemen organizator mariborskega kulturnega življenja.


1930
V Ljubljani se je rodil pesnik in dramatik Gregor Strniša. Pisec (danes zimzelenih) popevk. Klicali so ga Griška. Kljub temu, da so njegove pesmi prevedene v angleščino, francoščino, italijanščino, nemščino, grščino, ruščino, beloruščino, češčino, poljščino, hrvaščino, madžarščino, romunščino, španščino, slovaščino, albanščino, turščino in esperanto, pa je živel v pomanjkanju, kar je prijatelj Milan Kleč opisal: »V Daj Dam je hodil vedno na pasulj. Ali je pojedel en kruh ali dva, je bilo odvisno od tega, ali si je privoščil še čaj v Nebotičniku. Sproti je kadil malo slabše cigarete, za priboljšek je imel pa malo boljše.« (Mladina, 6. 8. 2001)


1942
V Ljubljani se je rodil dramaturg in režiser Matjaž Loboda. Tudi igralec in pisec lutkovnih besedil.


1944
V Mostarju se je rodil Ignacije Šunjić – Aco, dolgoletni direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana.


1962
V Postojni se je rodila dramaturginja, publicistka in selektorica Diana Koloini. Umetniški vodja. Deseta od njenih dvaindvajsetih misli o dramaturgiji (Dialogi, 1 – 2/13) pa gre takole: „Ena povsem zasebna. Kot dramaturginja sem delala pri številih uprizoritvah, dostikrat z velikimi režiserji (tudi po večkrat zapovrstjo), mnoge „mojih“ uprizoritev so bile nagrajene in precej sem pisala. Upam si reči, da sem trdo delala. A čisto zagotovo vem, da so mi pri „prepoznavnosti“ - oz. pri suverenosti znotraj gledališča – še največ pripomogli štirje kratki spisi o popotovanju v neko eksotično deželo, objavljeni v dnevnem časopisju (povsem pogrošno pisanje – stresla sem ga v par urah). V tem ni nič groznega. A dobro je vedeti.“


1965
V Slovenj Gradcu se je rodil igralec, režiser in lutkar Robert Waltl. Umetniški vodja Mini teatra.