Geslo:Na današnji dan/1933


V Mariboru se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Polde Bibič. Igralec, ki je v otroštvu želel postati literat. Ravnatelj ljubljanske Drame. Bedanec, ki je v filmu preganjal Kekca in Brenclja. Profesor, ki se ga njegova študentka Saša Pavček v članku Polde Bibič: Sejalec besed (Sobotna priloga, 28.7.2012) spominja po študiranju pozdrava dober dan: »(…) oponašal je nastopaško pozdravljanje s poskoki in karatejskimi gestami, nadaljeval z nelogičnimi intonacijami, poudarek na dober je bil nedopovedljivo smešen, kot bi z njim hotel reči, da dober pomeni slab in priliznjen, zraven je buljil v nas z vrtajočim in očitajočim pogledom. Našel je še kup glasovnih modulacij, razpotegnil je dan v neskončen vokal, se klanjal, mežikal, vstopal ritensko skozi vrata in pri vsem tem neskončno užival. (…) Polde pa se nenadoma zresni in močno pribije: »Kaj se smejete? Vi niste čisto nič boljši! Že en mesec vam pravim, govorite smisel, vi pa izumljate ene melodije!«

V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, kritik, prevajalec, esejist in snovalec mednarodnega literarnega festivala Vilenica, Veno Taufer.

V Ljubljani se je rodil igralec Janez Čuk. Sandi iz filma Vesna in prvi, doslej (najbrž) edini poklicni filmski igralec na Slovenskem.

V Ljubljani se je rodil scenograf, kostumograf in slikar Matthias Kralj. Delaven predvsem v avstrijsko-nemških gledališčih.

V Pristavi pri Tržiču se je rodil igralec Danilo Benedičič. Prejemnik Borštnikovega prstana. Prvi Paž iz Smoletove Antigone, prvi Dan iz Zajčeve Otroka reke, pa skromen in nevsiljiv igralec, ki je poznan po visoki igralski etiki, s katero je bil vzor kolegom in mlajšim generacijam.

V Boki Kotorski v Črni Gori se je rodila igralka Mija Mencej. Članica ansambla celjskega gledališča.