Geslo:Na današnji dan/19. februar

Iz Geslo1886
V Mariboru se je rodil igralec, režiser in pedagog Milan Skrbinšek. Pisec o in za gledališče. Predvsem pa najbrž edini, ki je odigral večino glavnih vlog iz Cankarjevih dram in večino Cankarjevih dram tudi zrežiral.


1916
V Ljubljani se je rodil utemeljitelj sodobne lutkovne umetnosti Jože Pengov. Uveljavil je avtohtonost lutke, kateri ni vzor človeška mimika, gestika in posledično realizem predstav, ampak nemotena iluzija, ki se opira na pravljične, romantične in simbolne motive. Leta 1951 je režiral znamenito lutkovno predstavo Žogica Marogica (z originalnim naslovom Miček-Fliček), ki še danes navdušuje publiko.


1923
V Ljubljani je umrl Ivan Tavčar. Pisatelj, ki je v dramatizacijah svoji del zaživel tudi na slovenskih odrih.


1933
V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, kritik, prevajalec, esejist in snovalec mednarodnega literarnega festivala Vilenica, Veno Taufer.


1963
V Mariboru se je rodil gledališki režiser Tomaž Pandur. Po tem, ko je pri svojih 29 letih prejel dve nagradi za življenjsko delo (Glaserjevo in Bojana Stupice) je odšel ustvarjati v tujino in doslej kot edini slovenski gledališki umetnik za svoje ustvarjanje prejel tudi državno priznanje kraljevine Španije.


2004
V Ljubljani je umrla igralka Vera Per.