Geslo:Na današnji dan/1952

Iz Geslo


V Ljubljani je umrla igralka Polonca Juvan.

V Zemunu v Srbiji se je rodila igralka Olga Kacjan. Leta 2012 prejemnica Župančičeve nagrade za življenjsko delo, za katero so v utemeljitvi zapisali: »Kacjanova s pretanjeno artikuliranostjo igralskega izraza ustvarja ne le vrhunsko gledališko in filmsko umetnost, marveč sega s svojim sporočilom in prezenco daleč čez meje umetnosti v silovito odpiranje gledalčevega sveta nevidni neskončnosti kot svetlemu dotiku čiste lepote in pristnega bivanja,« sama pa je temu pridala: »Časi niso težki, ampak zelo težki. Izhod vidim v delu, seveda pa za to potrebujemo pogoje. Čim več dobrih predstav in filmov je pravi odgovor.«

V Mariboru se je rodil igralec Vlado Novak. Zvest mestu Mariboru in ambasador Drame Maribor. Poznan pa tudi kot Štefan Gajaš – Pišti, iz filma Petelinji zajtrk, ki je nadaljeval svojo zgodbo v gledališču s predstavo Gajaš, arestant.

V Ljubljani je umrl igralec, režiser in dramatik Fran Lipah.

Na Reki na Hrvaškem je umrl režiser, igralec, dramatik, publicist in prevajalec Rade Pregarc.

V Celju se je rodil igralec Zvone Agrež. Zvest celjskemu gledališču in celjski publiki.

V Mariboru se je rodil igralec Peter Boštjančič. Avtor Boba leta 2012: "Blaginja ni to, da imam jahto pa mercedesa pa račun na Cipru. Blaginja je, da ima človek delo, svoj ponos, svojo držo."