Aljaž Jovanović

Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

Življenjepis

Aljaž Jovanović (*1984) je študiral dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani pod mentorstvom Kristijana Mucka, Branka Šturbeja in Dušana Mlakarja.

Od leta 2008 je član ansambla SNG Drama Ljubljana. Pogosto ga lahko spremljamo tudi na malih zaslonih.

Za svoje delo je prejel že več nagrad, med drugim nagrado Sklada Staneta Severja, priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Borštnikovo nagrado za mladega igralca in Borštnikovo nagrado za igro.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2018 Borštnikova nagrada za igro za vlogo v predstavi Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana
  • 2015 Severjeva nagrada za vlogo Hansa Castorpa v Čarobni gori, za vlogo Parisa v Iliadi, Enesa v Jugoslavija, moja dežela in Maksa v Evropi, Pdf.gif Obrazložitev Info.png
  • 2013 Priznanje ZDUS za igralske dosežke v letu 2012 – za vloge Bobbyja Fischerja v predstavi Bobby in Boris Dušana Jovanovića, Mitja Čandra in Eve Mahkovic (r. Dušan Jovanović), Pube Fabriczyja-Glembaya v predstavi Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže (r. Ivica Buljan), Igralca v predstavi Pri nas je vse v redu Dorote Masłowske (r. Ivana Djilas) in Mikołaja Wojtaszka v predstavi Ponorela lokomotiva Stanisława Ignacyja Witkiewicza (r. Jernej Lorenci), vse v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
  • 2011 nagrada 6. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije za igro in animacijo v predstavi Sneguljčica, r. Marek Bečka, Mini teater, Ljubljana
  • 2007 Borštnikova nagrada za mladega igralca na 42. Borštnikovem srečanju za vlogo Levka (I. Svetina Ojdip v Korintu, SNG Drama Ljubljana)
  • 2006 Študentska Severjeva nagrada AGRFT za vlogo Sganarela (Moliere Zdravnik po sili, AGRFT)

Zunanje povezave