Gregor Gruden

Iz Geslo

Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Gregor Gruden se je rodil 26. marca 1980 v Ljubljani. Že v srednji šoli se je v Šolski impro ligi preizkušal v tekmovanjih v gledališki improvizaciji. Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT v letniku Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Diplomiral je v več vlogah v uprizoritvi Pomembno je biti Ernest O. Wilda. Za te vloge in za vlogo Hočevarja v uprizoritvi Kisli maček C. Churchill je 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Že kot študent je nastopil v SNG Drama Ljubljana kot Sulejman v Alamutu V. Bartola in kot Jašvin v Ani Karenini L. N. Tolstoja. Sodeloval je tudi s Tomažem Pandurjem (Tesla Electric Company).

Ansamblu MGL se je pridružil 2007 in zablestel v vlogi Muhe v Zgodbah vsakdanje norosti P. Zelenke. Igral je v številnih mjuziklih: bil je Joe/Josephine v Sugar – Nekateri so za vroče, Georg v Pomladnem prebujenju, Clyde v Čarovnicah iz Eastwicka in odigral več vlog v Dekameronu. Pomembna je tudi njegova vloga Darka v uprizoritvi Pes, pizda in peder G. Fona.

Poleg dela v matičnem gledališču je nastopil tudi v gibalno-gledališki predstavi Republika ali Srečno pot Greta Garbo v režiji Urške Vohar v produkciji Zavoda Emanat in Zavoda Bunker. V več vlogah se je izkazal tudi v uprizoritvi Mala morska deklica H. C. Andersena (Mini teater, 2009).

V vlogi Erika je igral v televizijskem filmu Plan B Urške Kos.

Je tudi član glasbene skupine Kamerad Krivatoff.

Video

koprodukcija MGL in Imaginarni, Gregor Fon Pes, pizda in peder, r. Primož Ekart

MGL, David Drábek Ples na vodi, r. Barbara Hieng Samobor

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

  • MGL

Zunanje povezave