Iuna Ornik

Iz Geslo

Življenjepis

Igralka in lutkovna ustvarjalka Iuna Ornik se je rodila 28. marca 1971 v Kranju. Študirala je na AGRFT v Ljubljani in diplomirala leta 1997, diplomirala v predstavi Ljudožerci Gregorja Strniše v vlogi Majdalenke 1997, pri prof. Dušanu Mlakarju in prof. Kristijanu Mucku.


Takoj po končanem študiju je bila dve leti članica SLG Celje, nato pa do leta 2006 članica Lutkovnega gledališča Ljubljana. V tem gledališču sodeluje v nosilnih vlogah s priznanimi režiserji; Matjaž Pograjc, Slavko Hren, Jan Zakonjšek, Silvan Omerzu, Barbara Bulatovič, Saša Jovanovič, Sebastijan Horvat, Jaka Ivanc, Diego de Brea. Sodeluje pri filmu, radiu, televiziji, koreografiji, oglaševanju in zadnja leta večinoma pri lutkah, kjer se najbolje počuti.


V sezoni 2000/01 pripravi prvi avtorski projekt v produkciji LGL – Lalanit. Lalanit prevede v 5 jezikov in gostuje na Hrvaškem, Avstriji, Franciji, Poljskem, Kolumbiji, Angliji in Italiji, Bosni in Hercegovini.


V sezoni 2006/07 se odloči za samostojno umetniško ustvarjanje in pridobi status samozaposlene v kulturi; Deluje kot igralka- animatorka, režiserka, pripovedovalka in izdelovalka lutk.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Nagrade

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • ZDUS

Zunanje povezave