Urša Vidic


Življenjepis

Urša Vidic (*1978) je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (dipl. 2004, mag. 2008). V letih 2003 in 2004 je študirala tudi na Akademie der Bildenden Künsten v Münchnu. Od leta 2006 je pripravila deset samostojnih razstav in nad 25 skupinskih razstav doma in v tujini (v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji ter na Madžarskem). Za svoje vizualno delo je bila trikrat nominirana za mednarodne nagrade. Skupaj z vizualno umetnico Meto Grgurević je zasnovala več opaženih vizualnih projektov, kot npr. Murder, My Sweet (2011) in Galanterie Mécanique (2013).

Za njeno delo je značilno raziskovanje številnih medijev in tehnik, ki ji omogočajo različne vizualne pristope in oblikotvorne rešitve. Pri svojem delu se osredotoča predvsem na prenos 2D podob, kot so slike, filmski in animirani kadri, v kompleksne prostorske postavitve. Tovrstne podobe črpa iz preteklih zgodovinskih obdobij ter filmskih žanrov, katere preko različnih vizualnih medijev inkorporira v lastni imaginarij. Ob tem jo zanima celostno zaobjetje razstavnega prostora, ki ponuja gledalcu distancirani pogled na določeno zgodovinsko obdobje ali filmski žanr in posledično ponovno ovrednotenje tovrstnih, že skoraj pozabljenih ideologij ali družbenih problematik, ki so na specifičen način sooblikovale podobo sodobnega sveta in družbe.

Javnosti se je predstavila s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami v Sloveniji in tujini. Za svoja dela je prejela več priznanj in bila tudi večkrat nominirana v sklopu mednarodnih selekcij, kot so Award for Central and Southeast Europe (2007) ter nagrada sklada Vordemberge Gildewart (2010).

V gledališču deluje kot samostojna scenografka (Fiziki, MGL, Krči, SLG Celje) ali v sodelovanju s scenografom Brankom Hojnikom (npr. Hamlet in Misterij Buffo, SNG Drama Ljubljana). Do danes je ustvarila že več kot petindvajset scenografij za gledališke predstave pod taktirko režiserjev, kot so Vinko Möderndorfer, Aleksander Popovski, Boris Kobal, Tijana Zinajić, Jure Novak, Andrej Jus, Nina Rajić Kranjac in drugi.

Od leta 2010 intenzivno deluje in ustvarja z vizualno umetnico Meto Grgurevič. Skupaj soustvarjata kompleksne prostorske instalacije, ki temeljijo na večmedijskem jeziku in raziskujejo meje med odrskim in galerijskim prostorom. Njuni projekti so bili predstavljeni v Sloveniji, na Dunaju, v Zagrebu in Puli. Odmevnejši projekt Galanterie Mécanique je bil predstavljen v okviru festivala Svetlobna Gverila in 7. Trienala slovenske umetnosti, Galanterie Mécanique/Fil d’argent pa v okviru 30. Grafičnega bienala v Ljubljani.

Živi in dela v Ljubljani.

Scenografije

Nagrade

  • 2023 Nagrada za scenografsko ustvarjanje in soavtorstvo odrskega prostora v predstavi 52 hertzov na 68. festivalu Sterijino pozorje, Novi Sad

Viri in literatura

Zunanje povezave