Uroš Maček

Foto: Žiga Koritnik

Življenjepis

Dramski igralec Uroš Maček se je rodil 22. decembra 1960 v Ljubljani. Leta 1981 je vpisal študij dramske igre in umetniške beseda na AGRFT v Ljubljani, ki ga je zaključil v vlogi Štacunarja in Učitelja Šviligoja v uprizoritvi Pohujšanje v dolini šentflorjanski leta 1985 pod mentorskim vodstvom Franceta Jamnika in Toneta Peršaka.

Leta 1988 je diplomiral, od tega leta je tudi član Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, vendar sodeluje tudi v drugih gledaliških projektih izven matične hiše. Zlasti v osemdesetih letih minulega stoletja je sodeloval tudi s številnimi drugimi slovenskimi institucionalnimi in neinstitucionalnimi gledališči. Pojavlja se na filmu in televiziji, njegov glas pa dobro poznajo tudi redni poslušalci radia, saj je sodeloval pri številnih radijskih igrah, literarnih nokturnih in podobnih oddajah.

Predstavil se je v filmih Nobeno sonce , Ljubezen in Doktor. Srečujemo ga na televiziji in v radijskih oddajah. Njegov glas je dobro znan rednim poslušalcem radia, saj je sodeloval pri številnih radijskih igrah, literarnih nokturnih in podobnih oddajah.

Že skoraj vse od vstopa v Mladinsko je eden od nosilnih članov ansambla; glede na to, da je igral v skoraj vseh gostovalno najuspešnejših predstavah gledališča, pa morda celo tisti, ki ima za seboj največ »mladinskih« gostovanj. Sodeloval je v trojici legendarnih uprizoritev s konca osemdesetih, Alici v čudežni deželi, Dramskem observatoriju Zenit in Šeherezadi. Vrsto sijajnih vlog je ustvaril v sodelovanju v režiserjema Vitom Tauferjem (omeniti velja predstave Odisej in sin ali Svet in dom, Drrream, Silence Silence Silence, Sen kresne noči, …) in Diegom de Breo (Kraljica Margot, Somrak bogov, Zločin in kazen, Nedolžni), pa tudi s Tomijem Janežičem, Jernejem Lorencijem, Ivico Buljanom, Matjažem Pograjcem, Borutom Šeparovićem, Oliverjem Frljićem

Leta 2010 je bil med prejemniki nagrade za izjemno kolektivno stvaritev v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Borštnikovem srečanju v Mariboru in leta 2002 posebne nagrade žirije Festivala malih odrov na Reki igralski ekipi Treh sester za kolektivno igro, leta 1991 pa je dobil priznanje ZDUS za vlogo Otroka 1 v Noči gostov.

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

1991-2000

1981-1990

Vloge na filmu in televiziji

  • 2004 Marjan; Jasnovidka, r. Biljana Čakić Veselić, TV Slovenija
  • 1985 Doktor, r. Vojko Duletič, Viba film, Ljubljana
  • 1984 Boris; Ljubezen, r. Rajko Ranfl, Viba film, Ljubljana
  • 1984 Motorist; Nobeno sonce, r. Jane Kavčič, Viba film, Ljubljana

Nagrade

  • 2010 Nagrada za izjemno kolektivno stvaritev v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Borštnikovem srečanju v Mariboru
  • 2002 Posebna nagrada žirije Festivala malih odrov na Reki igralski ekipi Treh sester za kolektivno igro
  • 1991 nagrada ZDUS za vlogo Otroka 1 v Noči gostov

Viri

Zunanje povezave

SMG