Doroteja Nadrah

Iz Geslo


Doroteja Nadrah, foto: Arhiv Prešernovega gledališča Kranj

Življenjepis

Doroteja Nadrah se je rodila 3. decembra 1994 v Ljubljani, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Že v gimnazijskih letih je v vlogi Mojce nastopila v celovečernem prvencu Roka Bička Razredni sovražnik. Po končani gimnaziji se je leta 2013 vpisala na študij dramske igre pod mentorstvom red. prof. Jožice Avbelj in doc. Jerneja Lorencija na Akademiji za gledališče radio film in televizijo v Ljubljani. Leta 2018 je diplomirala iz dramske igre, po študijski izmenjavi v Pragi pa je januarja 2021 magistrirala z avtorskim projektom Potres. Z januarjem 2021 je postala članica igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj, v katerem se je prvič predstavila leta 2020 v uprizoritvi Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija.

Igrala je vlogo Ženske v uprizoritvi Škofjeloški pasijon, režiser Jernej Lorenci (Prešernovo gledališče Kranj), Hilda v uprizoritvi Gospa z Morja, režiser Tin Grabnar (SNG Drama Ljubljana), Mercy Lewis v uprizoritvi Lov na čarovnice, režiser Janusz Kica (SNG Drama Maribor), Hudič v uprizoritvi Zgodba o vojaku, režiserka Lea Kukovičič (Hiša kulture Celje), Sgrizza v uprizoritvi Velikani z gore, režiser Paolo Magelli (Slovensko stalno gledališče Trst, Dramma Italiano di Fiume, Teatrul German de Stat Timisoara, National Institution Albanian Theatre Skopje, Kosztolányi Dezső Színház), Anka v uprizoritvi Hlapci, režiser Janez Pipan (SNG Drama Ljubljana) in Gospa Smith v uprizoritvi Plešasta pevka, režiserka Mojca Madon (AGRFT, SSGT).

Vloge v gledališču

Vloge na filmu

  • Razredni sovražnik (2013)
  • Izbrisana (2018)
  • Zgodovina ljubezni (2018)

Nagrade

  • 2021 Nagrada 51. Tedna slovenske drame za najboljšo igralko v uprizoritvi Škofjeloški pasijon
  • 2021 Nagrada za najboljšo igralko večera po izboru tričlanske žirije iz festivalskega občinstva na II. Viminacium festu v Srbiji (Škofjeloški pasijon, r. Jernej Lorenci, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj)

Viri in literatura

Zunanje povezave