Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije


Namen, poslanstvo in delovanje društva

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) je bilo ustanovljeno leta 1976.

Sčasoma so aktivnosti društva zamrle, dokler se ni septembra 2008 sestal iniciativni odbor za njegovo ponovno oživitev.

Predsednik Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je takrat postal Blaž Lukan, člani izvršilnega odbora pa Alja Predan, Ana Perne, Primož Jesenko, Amelia Kraigher, Rok Vevar.

V tej sestavi so delovali do jeseni 2012, ko je bil za predsednika DGKTS izvoljen Gregor Butala, članice izvršilnega odbora pa so postale Nika Arhar, Zala Dobovšek, Bogomila Kravos, Tea Rogelj in Barbara Skubic.

DGKTS je samostojno in nepridobitno združenje.

Namen in poslanstvo društva sta kritiško spremljanje sodobne gledališke ustvarjalnosti na Slovenskem in v tujini, spodbujanje odgovornega odnosa članov do javne kritiške dejavnosti ter posvečanje teatrološkim in strokovnim vprašanjem aktualnega in preteklega gledališča. Društvo sledi razvoju gledališke prakse in kritične in teoretske gledališke misli, s posebno pozornostjo spremlja razvoj vseh oblik slovenskega gledališča oz. scenskih umetnosti ter ga skuša uvrščati v širši gledališki in kulturnozgodovinski kontekst.

V kulturno življenje se vključuje z organiziranjem strokovnih srečanj in okroglih miz, skrbi za interdisciplinarne povezave na področjih, ki so v prid razumevanju in vrednotenju gledališke ustvarjalnosti, razvija stike in povezave z gledališkimi kritiki in teatrologi v okviru mednarodnih združenj in strokovnih povezav. S posredovanjem informacij širi vedenje o slovenski gledališki ustvarjalnosti v mednarodnem prostoru.

Članice in člani DGKTS vsako leto izglasujejo najboljšo predstavo minule sezone - nagrado slavnostno podelijo na sklepni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje.

DGKTS ima sedež na Mestnem trgu 17 v Ljubljani, v prostorih Slovenskega gledališkega muzeja.

Nagrade

Društvo podeluje sledeče nagrade:

Zunanje povezave

Kontakt

dgkts.info@gmail.com