Geslo:Na današnji dan/1955

Iz Geslo


Umrl je slovenski etnolog Niko Kuret. Začetnik in urednik listov Ljudski oder in zbirke Ljudske igre.

V Brestanici se je rodil lutkar, režiser in slikar Silvan Omerzu.

V Ljubljani se je rodil igralec Aleš Valič. Dekan in profesor umetniške besede na AGRFT.

V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, režiser, igralec in prevajalec Andrej Rozman – Roza. Leta 2003 je ustanovil Rozinteater, repertoarno gledališče s predstavami za občinstvo od dveh let do zadnje ure, znotraj katerega od leta 2009 deluje tudi verska skupnost Zaničnikov, ki takole molijo: »Jezik naš, ki si nam v mislih,/za vse na svetu daj nam svoje ime,/bodi še naprej naše kraljestvo/in nam daj, da mislimo po tvojih zakonih/kakor na samem tako tudi javno./Daj nam danes naše vsakdanje zgodbe/in odpusti nam naše napake,/kot jih tudi mi odpuščamo svojim sogovornikom,/in ne preženi nas v angleščino,/ampak nam omogoči čim več dobrega.«

V Ljubljani se je odprlo poletno gledališče Križanke. Do leta 1945 so Križanke služile kot samostan, potem so bile podržavljene in leta 1952 je bil arhitekt Jože Plečnik povabljen, da kot arhitekt preoblikuje dotrajan samostan v prizorišče Festival Ljubljana. Preurejena Viteška dvorana v ljubljanskih Križankah je bila namenjena eksperimentalnim gledališkim skupinam: od Eksperimentalnega gledališča Baranovičeve do gledališča Ad hoc Drage Ahačič in Odra 57.

V Ljubljani se je rodila Desa Muck. Blazno resno vsestranska in blazno resno komična ustvarjalka, avtorica, igralka, izvajalka, prevajalka … , ki je ob neki priliki Patriciji Maličev na vprašanje, kako to, da piše samo po naročilu, povedala: „To je pa zato, ker nimam dovolj denarja, da bi najprej napisala knjigo in si nato vzela čas, da bi jo ponujala založbam in čakala, kdo mi bo ponudil več. Zato pišem po naročilu. V tujini se tako dela že par sto let.“

Premierno je bila uprizorjena predstava Zvezdica Zaspanka, ki skupaj s Sapramiško in Žogico Marogico, tvori deteljico lutkovnih klasik, ki nočejo dol z odra. Zvezdica Zaspanka je prvič popeljala slovenske lutkarje v svet, na mednarodni lutkovni festival v Bukarešto. Zvezdica Zaspanka je postala prva filmska zvezda slovenskega celovečernega lutkovnega filma. A zgodila se je nesreča in leta 1972 je v delavnici LGL izbruhnil požar, v katerem je zgorela cela serija lutk iz predstave, ki so jo ponovno obudili v življenje v prvotni podobi spet leta 2008.

V Trstu se je rodil gledališki režiser, igralec, dramatik in umetniški vodja Boris Kobal. Satirik, ki je (kot trdi sam) v depri bolj ustvarjalen kot v sreči, ki zna baje biti zunaj odra tudi precej tečen in siten in ki je nekoč za SiGledal priznal, da je „humor kategorija notranje svobode."

Na Ptuju se je rodil dramaturg, publicist in pesnik Blaž Lukan.