Geslo:Na današnji dan/18. avgust

Iz Geslo1935
Na Vrhniki se je rodil igralec, prejemnik Borštnikovega prstana Janez Bermež.  »V večini vlog velikopotezen, mehak, kdaj tudi močno emocionalen ali celo ranljiv, če terjata lik in vloga sočutno tragičen, vendar zmeraj zvest, v vseh nalogah, bodisi resnih ali komičnih in grotesknih suveren, poln, izrazit, razkošen v humornem hudomušju, ironiji in kdaj celo cinizmu, v stilu nemara bližji žlahtni realistični fakturi kot modern(ističn)emu nakazovanju zgolj poglavitnih tipoloških potez,« pa so ga opisali v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1942
V Črnomlju se je rodil igralec Radko Polič - Rac. Prejemnik Borštnikovega prstana. Kritičen? Iskren? Siten? Samovšečen? Načelen? Za Playboy o slovenski sceni: »Pri nas je ta zmeda, da so vsi dobri, zlata sredina, nekaj najslabšega. V našem poklicu v Sloveniji so vsi dobri. Ne smeš reči, da je nekdo slab in da je nekdo izjemen. V slovenski družbi rečejo nekomu, da je izjemen, šele takrat, ko umre. Ni pa izjemen za življenja. Kar je totalna kulturna bebčevost. Sami sebi priznavamo, da smo samo dobri, ne izjemni, da nimamo izjemnih ljudi. Da nimamo ljudi, ki so voditelji.«


1950
V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Iztok Valič. Kot diplomirani režiser je v gledališče najprej vstopil skozi igralske vrste, svoje delo pa bolj posveča mlajši publiki.