Geslo:Na današnji dan/1942


V Krškem se je rodil Mirko Bogataj. Igralec, ki je velik del svojega življenja posvetil tudi novinarstvu na Radiu Slovenija.

V Ljubljani se je rodila Meta Hočevar. Najprej arhitektka, potem scenografka, režiserka, tudi kostumografka in dramatičarka, pa publicistka in pedagoginja na AGRFT, je bila večkratna Borštnikova nagrajenka. Predvsem je bila utemeljiteljica sodobne slovenske scenografije in kakor v knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov povzamejo: »V scenografiji Mete Hočevar je enakovredno zasežena tudi režija in, vice verisa, v režiji scenografija. Zaradi take nerazvezljive prepletenosti »oblike in vsebine« je Metino scenografijo takoj treba preimenovati in tudi (re)definirati kot – dramaturgijo prostora.«

V Varaždinu se je rodila Teja Glažar. Igralka, ki v filmu ni nikoli igrala partizank, kmečkih žena, saj ji je že Mile Klopčič rekel, da ne zgleda kot Slovenka, ampak bolj kot Francozinja. Zato pa je bila mama Nataše Matjašec (Radio.doc) in Tanje Ribič (Kajmak in marmelada).

V Bohinjski Bistrici se je rodila igralka Milena Grm. Članica prve igralske ekipe v Mladincu.

V Trstu se je rodila igralka Minu Kjuder. Devetnajsta prejemnica Borštnikovega prstana.

V brkinski vasi Čelje se je rodila igralka Jadranka Tomažič.

V Ljubljani se je rodil igralec Borut Alujevič. Najprej član igralskega ansambla celjskega gledališča, potem pa tudi njegov upravnik do upokojitve.

Na Opčinah se je rodila kostumografka Marija Vidau.

Na Jesenicah se je rodil igralec Sandi Pavlin. Član Mladinskega gledališča.

V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ustrelili so ga, ko je skušal med predajo zapornikov pobegniti.

V Črnomlju se je rodil igralec Radko Polič - Rac. Prejemnik Borštnikovega prstana. Kritičen? Iskren? Siten? Samovšečen? Načelen? Za Playboy o slovenski sceni: »Pri nas je ta zmeda, da so vsi dobri, zlata sredina, nekaj najslabšega. V našem poklicu v Sloveniji so vsi dobri. Ne smeš reči, da je nekdo slab in da je nekdo izjemen. V slovenski družbi rečejo nekomu, da je izjemen, šele takrat, ko umre. Ni pa izjemen za življenja. Kar je totalna kulturna bebčevost. Sami sebi priznavamo, da smo samo dobri, ne izjemni, da nimamo izjemnih ljudi. Da nimamo ljudi, ki so voditelji.«

Na Pugledu pri Starem Logu je med italijansko roško ofenzivo umrl pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Miran Jarc.

V Spodnjih Gameljnah se je rodil igralec Andrej Nahtigal. Član ansambla ljubljanske Drame. Prejemnik odličja Marija Vera za življenjsko delo ob čemer so zapisali, da je večino svoje igralske poti prehodil v ljubljanski Drami, kjer je s svojo čisto in nepreračunljivo privrženostjo gledališču in z avtentičnim veseljem do igre, z intelektualno odprtostjo ter umetniško radovednostjo odločilno prispeval k mojstrenju ansambelske igre, a obenem nikoli ni zanemaril svoje individualnosti.

V Rečici ob Savinji se je rodil igralec Franc Markovčič. Pogosto zaseden v vlogi korenjakov in nasilnežev. Član ansambla MGL.

V Ljubljani se je rodila igralka Nadja Vidmar.

V Svetem Križu pri Trstu se je rodila igralka Miranda Caharija. Prejemnica Borštnikovega prstana. O sebi in svojem poklicu ob svoji sedemdesetletnici za Radio Trst povedala: „Zrasla sem v tržaškem gledališču, črpala sem iz tukajšnjih, naših korenin in tudi iz naše gledališke tradicije. Gledališče je igralec, igralec je tisti, ki začara prostor, ki začara publiko, ki daje iluzijo. To je glavno. Kar se mene tiče, pa imam rada tekste, ki dajejo veliko emocije. Moje najpomembnejše vloge so tiste, ki sem jih odigrala v zadnjih letih igralske kariere, ko sem interpretirala velike ženske like.“

V Ljubljani se je rodil dramaturg in režiser Matjaž Loboda. Tudi igralec in pisec lutkovnih besedil.

V Stari vasi, Grebinj na Koroškem, se je v hiši svojega dedka Gregorja Suitza rodil pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Peter Handke.Popotnik okoli sveta.

V Mariboru se je rodila igralka Lučka Drolc. Poleg Štefke in Veronike, še ena ženska igralka Drolc.