Geslo:Na današnji dan/1950


V Ljubljani se rodi Polona Vetrih. Znana, priznana in priljubljena slovenska gledališka umetnica.

V Ljubljani se je rodila Barbara Levstik, za prijatelje Bara. Igralka, ki je prvič stopila na oder kot osemletna deklica v predstavi Pikica in Tonček (rež. B. Battelino Baranovič, SMG).

V Mariboru se je rodil igralec Vladimir Jurc. V svoji bogati karieri je domoval že v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani, potem celo desetletje na svobodi, torej v različnih slovenskih gledališčih, nakar ga je poklicna pot pripeljala v Slovensko stalno gledališče v Trst. Tudi njegova življenjska sopotnica je igralka in to v istem gledališču, zato sta, kot je povedal v pogovoru za Primorski dnevnik, „izmojstrila super prakso: doma se o gledališču ne pogovarjava. Tistega, kar je v zvezi s teatrom, ne nosiva domov. Mislim, da je to bistveno za naju.“

V Ljubljani se je rodil pesnik, dramatik, prevajalec, pisec radijskih iger in pisec za otroke Milan Jesih. Dramsko popotovanje je začel v skupini 442 oz. Gledališču Pupilije Ferkeverk leta 1969, kjer je bil soavtor predstav Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk ter Pupilija, papa Pupilio in Pupilčki.

V Mariboru se je rodil igralec in režiser Janez Jemec.

V Nikšiću v Črni gori se je rodila kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov.

V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Eduard Miler. Ob njegovem rojstu je šišenski župnik v rojstni list napisal ime Eduardus Miler, ker ni imel črke ü v pisalnem stroju, predvsem pa ne dovolj poguma za to grozovito črko ü. Najbrž je že od rane mladosti razvijal načelnost, ki jo najpogosteje pripisujejo k njegovi osebni karakteristiki, pa družbeno angažiranost in aktualnost.

V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Iztok Valič. Kot diplomirani režiser je v gledališče najprej vstopil skozi igralske vrste, svoje delo pa bolj posveča mlajši publiki.

V Mislinjski Dobravi se je rodil režiser Emil Aberšek. Vodja programa Mladinskega oder v Novi Gorici in programski vodja in organizator abonmajev za otroke v novogoriškem gledališču.

V Ljubljani se je rodila igralka Olga Grad. Članica Mladinca. Izjemna sodelavka in kolektivna soustvarjalka.

V Ljubljani je umrl pevec in igralec Ivan Levar. Prvi redni profesor dramske igre na AIU.

V Celju je bilo ustanovljeno poklicno mestno gledališče.

V Ljubljani se je rodil izdelovalec lutk in lutkar Jože Zajec. Vodja lutkovnih seminarjev in delavnic.

V Ljubljani se je rodila igralka Barbara Jakopič Kraljevič.