Geslo:Na današnji dan/1946


V Mariboru se je rodila igralka, pesnica in pisateljica Berta Bojetu Boeta.

V Westminstrskem kolidžu v Fultonu (ZDA) si je britanski politik Winston Churchil sposodil izraz iz gledališča in v svojem govoru prvič uporabi simbolni izraz iz hladne vojne: železna vrata. »Za železno zaveso stare babe pulijo rdečo peso,« pa so pri nas peli Pankrti.

V Mariboru se je rodila igralka Sonja Blaž.

V Ljubljani se je rodil Dimitrij Rupel. Bolj kot pisatelja in dramatika, katerega drame so bile nekajkrat tudi uprizorjene, ga poznamo kot politika različnih strank.

Rodil se je dramaturg in publicist Marko Slodnjak.

V Metliki se je rodil igralec Bine Matoh. Njegova formula uspeha: nesporni igralski talent + amaterske izkušnje + akademsko šolanje + relativno pozen vstop v poklicni teater + zvestoba novogoriškemu gledališču = Borštnikov prstan.

V Ljubljani se je rodil dramaturg in prevajalec Igor Lampret.

V Ljubljani se je rodila igralka Marijana Brecelj. Članica ljubljanske Drame.

V Ljubljani se je rodila igralka Marija Benko. Takole so jo napovedali v televizijski seriji Velika imena malega ekrana: »Bila sem prepričana, da sem predebela in da imam preokrogel obraz. Zato se dolgo nisem smejala. Zdaj sem to premostila in se smejem še za vsa minula leta. Pa poglejmo ta obraz skozi nekaj desetletij, ki so se vtisnila v film, elektronski trak, fotografijo v gledališču.«

V Ljubljani se je rodila slikarka, ilustratorka in lutkarica Eka Vogelnik.

V Ljubljani se je rodil Aleš Berger. Vrhunski prevajalec, legendarni urednik, pronicljiv kritik, strasten šahist, ki prevajanje bolj kot s šahom primerja s pingpongom.

V Ljubljani se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik Milan Dekleva. Igralec rugbya. Prvi, ki je v Sloveniji izdal zbirko haikujev.

V Ljubljani se je rodil kritik in dramaturg Jernej Novak.

Na Jesenicah se je rodila Milena Zupančič. Igralka, ki ne gre nikoli spati pred tretjo uro zjutraj. Prejemnica Borštnikovega prstana, ki navije tri budilke na osmu uro, vstane pa ob enajstih. Za soigralca Poldeta Bibiča »Gorenjka«, ki za prvi maj razobesi zastavo. Meta, Tončka, Karolina Žašler, ki vselej pobriše posodo, ko se odcedi. Caetana, Blanche, Ana, Medeja, Maša, Marta, ki zmeraj zapre pokrov straniščne školjke.