Geslo:Na današnji dan/1968

Iz Geslo


V Ljubljani je umrl gledališki režiser in publicist Ferdo Delak. Tudi režiser drugega slovenskega igranega filma Triglavske strmine.

V Zagrebu se je rodil operni in filmski kostumograf Alan Hranitelj. Njegovi kostumi so razkošni in pompozni, včasih preprosti in samosvoji, vselej pa tehnično dovršeni. Perfekcionist v delu in domači omari. V zasebnem življenju ima rad klasiko in pravi, da je njegov stil oblačenja dolgočasen, tako da je vedno v telovnikih, hlačah, čevljih in kravatah.

Rodil se je igralec Gorazd Logar.

V Zagorju ob Savi se je rodila igralka Tanja Ribič. Doslej edina igralka, ki je zastopala Slovenijo na izboru za Evrovizijo.

V Mariboru se je rodil igralec Davor Herga. Član igralskega ansambla Drama Maribor.

V Ljubljani se je rodila Eva Maurer Škofič. Klovnesa.

Na Golniku je umrl lutkovni režiser Jože Pengov.

V Ljubljani je umrla igralka in altistka Cirila Medved Škerlj.

V Ljubljani se je rodil igralec Ivan Peternelj. Gibalec (prožen kot pajek). Režiser (ki v svojih režijah vselej tudi igra). Za SiGledal je povedal: „Gledališko ustvarjanje razumem kot proces, pri katerem se vzpostavi timsko delo; ko so vsi delujoči, ki pridejo z različnih koncev in z različnimi znanji, povezani v skupino, ki gre v isto smer. Takrat je genialno kjerkoli.“

V Ljubljani se je rodil igralec Jernej Šugman. Prejemnik več Borštnikovih nagrad za igro, med drugim za vlogo Tašče v predstavi Ko sem bil mrtev, o kateri je za SiGledal povedal: »Potem pa se je, kar se mene tiče, zgodil velik premik v trenutku, ko sem se obril. Pred tem sem igral Julija Cezarja, kjer sem imel brado. Tu pa sem igral žensko in sem moral zaradi predstav Julija Cezarja kar naprej vaditi z brado. To me je tako neskončno motilo, da sem bil na vajah ves čas paraliziran; nikakor nisem v sebi zagledal ženske. Seveda – kako pa bi jo, s tako brado!«