Geslo:Na današnji dan/3. marec

Iz Geslo1902
V Ljubljani se je rodil Lojze Potokar. Igralec, ki je začel nastopati kot potujoči komedijant na improviziranih odrih v mnogih južnoslovanskih krajih, se ustalil v ljubljanski Drami, največje uspehe pa požel v skromnih razmerah partizanskega teatra, na eksperimentalnih odrih in pri nastajajočem slovenskem filmu.


1924
V Poljčanah se je rodil režiser Branko Gombač. Soustanovitelj celjskega gledališča. Ravnatelj mariborske Drame. Organizator Borštnikovega srečanja.


1953
V Postojni se je rodila lutkovna animatorka in okoljevarstvenica Maja Bavdaž Gross.


1968
V Zagrebu se je rodil operni in filmski kostumograf Alan Hranitelj. Njegovi kostumi so razkošni in pompozni, včasih preprosti in samosvoji, vselej pa tehnično dovršeni. Perfekcionist v delu in domači omari. V zasebnem življenju ima rad klasiko in pravi, da je njegov stil oblačenja dolgočasen, tako da je vedno v telovnikih, hlačah, čevljih in kravatah.


2000
V Ljubljani je umrla igralka in pesnica Mila Kačič.


2010
V Mladinskem je bila premierno uprizorjena predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! za katero v napovedniku zapišejo, da se »radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani.« In to povsod po svetu!