Geslo:Na današnji dan/23. maj

Iz Geslo1892
V Ljubljani se je rodil igralec, dramatik in režiser Fran Lipah. Nikoli zvezdnik, zato pa velik mojster miniature, ki je kot Shakespearov Polonij stopil ob bok glavni vlogi Hamleta (v režiji in igri Cirila Debevca), saj so ga kritiki opisovali kot najzrelejšo stvaritev predstave.


1930
V Celju se je rodil pisatelj, dramatik, novinar in satirik Miloš Mikeln.


1960
V Lendavi se je rodila igralka Irena Varga. Članica igralskega ansambla Drame Maribor in gledališka pedagoginja v Dramskem studiu Maribor.


1972
V Mariboru se je rodil igralec Rok Vihar. Član ansambla ljubljanske Drame.


2008
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Življenje podeželskih plejbojev po 2. svetovni vojni ali Tuje hočemo - svojega ne damo (rež. J. A. Vojevec), ki je na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija.


2007
V Gledališču Koper je bila v koprodukciji z novogoriškim gledališčem premierno uprizorjena predstava Duohtar pod mus! (rež. V. Taufer, avtor songov: I. Mlakar), ki je postala hit sezone, žlahtna komedija na Dnevih komedije in zlata kura gledališča.


2013
V SNG Drami Ljubljana je bila premierno uprizorjena predstava Misterij Buffo (r. Aleksandar Popovski), ki je na Dnevih komedije v Celju dobila nagrado za žlahtno komedijo.