Geslo:Na današnji dan/2010

Iz Geslo


V SNG Drami Maribor je bila premierno uprizorjena predstava Od blizu (rež. D. Mustafić). Igri o iskanju partnerja in »večne sreče« so k srečnim trenutkom v življenju predstave pripomogle tudi prejete festivalske nagrade (Borštnikovo srečanje v Mariboru, Zlati lev v Umagu, Festival malih odrov na Rijeki).

V Mladinskem je bila premierno uprizorjena predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! za katero v napovedniku zapišejo, da se »radikalno loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani.« In to povsod po svetu!

V ljubljanski drami je bila premierno uprizorjena predstava Ko sem bil mrtev. O tem, kako je predstava nastajala, je Jernej Šugman ob neki priliki za SiGledal povedal:“Najtežje nam je bilo določiti ... kako naj rečem ... mero – do kod smemo iti, kakšen način naj uporabimo. Na primer, če bi bil slikar, bi se moral odločati, ali naj rišemo karikaturo ali akvarel ali olje na platnu ali kaj naj? To je bilo najtežje. Ponavadi je tako, da nam tekst kaže smer. Tukaj pa nismo imeli nobene smeri. Naenkrat se nam je pokazalo, da si moramo smer izmisliti, moramo jo iznajti. Do štirinajst dni pred premiero je izgledalo, da je nismo našli, potem se je pa čudežno pokazalo, da smo jo. S tem da je predstava potem sčasoma še malo rasla, od premiere naprej.“

V kranjskem gledališču (v koprodukciji z APT) je bila premierno uprizorjena predstava Hlapci/komentirana izdaja (rež. M. Berger), ki je naslednje leto prejela Šeligovo nagrada na Tednu slovenske drame za najboljšo uprizoritev.

V ptujskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Žabe ali prilika o ubogem Lazarju (rež. J. Lorenci), ki je na 45. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela nagrado Društva kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone.

V Ljubljani je v 102. letu starosti umrla slikarka in oblikovalka lutk Mara Kralj.