Jaka Andrej Vojevec

Življenjepis

Jaka Andrej Vojevec se je rodil leta 1978. Dela kot režiser, mentor delavnic in prevajalec, občasno pa ga zanese tudi v dramaturgijo, igralstvo in performans. Po končani gimnaziji se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je bil leta 1999 med ustanovitelji študentske gledališke skupine Hiperclorhidria. Po diplomi iz angleščine in primerjalne književnosti se je vpisal na AGRFT v Ljubljani. Gledališko in radijsko režijo je študiral pri mentorjih Kristijanu Mucku, Branku Šturbejuin Dušanu Mlakarju. Diplomska režija je bila Zajčeva Medeja. Ob študiju režije je pogosto tudi nastopal kot plesalec in igralec (Tanje Skok Objem, Stefana Marba Golem III, Mraz, mraz, voda vsepovsod, Leszek Mądziek).

Pogosto je sodeloval kot asistent režije z izkušenimi režiserji: Martin Čičvak - Schimmelpfenning Ženska od prej (SNG Drama Ljubljana, 2006), Martin Kušej - Labichev Šparovček (SNG Drama Ljubljana, 2007) in Büchnerjev Woyzeck Residenztheater München, 2008) in François-Michel Pesenti Kleistova Katica iz Heilbrona SNG Drama Ljubljana, 2008).

Leta 2007 je v KD Janez Jalen uprizoril Jesihovo Stevardeso. Naslednje leto pa se je podal na samostojno režisersko pot v Mali Drami, kjer je režiral Jovanovićevo igro Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali Tuje hočemo - svojega ne damo. Uprizoritev je na Celjskih dnevih komedije 2008 prejela nagrado žirije za žlahtno komedijo. Slednjo je prejela tudi uprizoritev Nežka se moži Vinka Möderndorferja). V nadaljevanju se pojavlja kot režiser v večini slovenskih gledališč, čeprav je v veliki meri zvest raziskovalnim projektom v gledališču Glej. Na 48. festivalu Borštnikovo srečanje je njegova uprizoritev besedila Vinka Möderndorferja Vaje za tesnobo v izvedbi SSG Trst prejela posebno nagrado žirije za kolektivno stvaritev, na 44. Tednu slovenske drame pa je njegov avtorski projekt Robinson prejel nagrado občinstva za najboljšo predstavo festivala. Od leta 2012 deluje tudi na področju gledališča zatiranih kot mentor delavnic v okviru KUD Transformator, društva Matafir, festivala Histeria, Nefestivala gledališča zatiranih itd. Januarja 2014 je v Ugandi v Afriki mentoriral projekt gledališča zatiranih v okviru programa Moč Batwa žensk: z novim znanjem do boljšega položaja ljudstva Batwa na jugozahodu Ugande.

Gledališke režije

Asistence režije

  • 2007 Heintrich von Kleist Katica iz Heilbronna, r. Francois Michel Pesenti, SNG Drama Ljubljana
  • 2006 Botho Strauss/Eugene Labische Šparovček, r. Martin Kušej, SNG Drama Ljubljana
  • 2006 Roland Schimmelpfennig Ženska od prej, r. Martin Čičvak, SNG Drama Ljubljana

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2009 Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na Festivalu Dnevi komedije v Celju (D. Jovanović Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali Tujega nočemo, svojega ne damo v režiji Jake Andreja Vojevca, SNG Drama Ljubljana)

Viri in literatura

  • PGK

Zunanje povezave