Katja Legin

Iz Geslo


Življenjepis

Katja Legin (1985) je kot dijakinja na SVŠGL (Umetniška gimnazija, smer Sodobni ples) izvedla dva avtorska sola (2003 in 2004, oboje v PTL) in kot plesalka sodelovala v različnih profesionalnih produkcijah.

Šolanje je nadaljevala na plesni akademiji Laban v Londonu. Med študijem sta z Barbaro Kanc naredili predstavo Slike podobnih (2005, PTL), leto kasneje pa je v okviru rezidence na festivalu Corpi Sensibili v Udinah naredila predstavo Waiting to see Self from the back, ki je v okviru Primorskega poletnega festivala gostovala tudi v Sečoveljskih solinah.

Po zaključku šolanja (diplomirala leta 2007) se je kot plesalka priključila mednarodni zasedbi EnKnapGroup (umetniški vodja Iztok Kovač) s katero je ostala nadaljni dve leti (2007- 2009). V okviru EKG je sodelovala s številnimi domačimi in tujimi koreografi in režiserji (Iztok Kovač, Andreja Rauch, Sašo Podgoršek, Mala Kline, Matjaž Farič, Simone Sandroni, Lenka Flory, Claudia de Serpa Soares, Sebastijan Horvat, Tomi Janežič, Bojan Jablanovec).

Leta 2010 se je vpisala na podiplomski študij gledališke režije na AGRFT. V času študija se je posvečala raziskovalnim, work in progress projektom, ki so se tako ali drugače dotikali vprašanja improvizacije, živosti in performativnih kvalitet, kar so bile tudi središčne točke njenega magistrskega dela. V okviru študija je izpeljala projekt Poizkus (2009), Sum Up (2010) in zaključno magistrsko delo Pasaže (2012). Nadgradnja njene magistrske teze je izšla kot knjiga Dvojnosti: Performer in njegovo delo (založba MGL, 2015). V zadnjih letih je kot performerka sodelovala z Matjažem Bergerjem, Matjažem Faričem, Magdaleno Reiter, Gregorjem Luštkom in Rosano Hribar, Snježano Premuš, Majo Milenović Workman, kot dramaturginja pa sodeluje z različnimi ljudmi, redno s Tomijem Janežičem (Utva- SNP Novi Sad, Sokratov zagovor- Dubrovačke ljetne igre). Ko-kurira mesečne glasbeno- performativne improvizacijske dogodke Neforma.

Občasno piše strokovne članke (celoletni EPK projekt Življenje na dotik, Mreža za sodobni ples, Maska). Leta 2012 je iniciirala No!training Lab, laboratorij v katerem je ekipa performerjev/avtorjev raziskovala različne aspekte uprizoritvene umetnosti (1.performativne kvalitete, 2.darmaturgija/analiza, 3.uprizarjanje) in v decembru 2015 zaokrožila triletno obdobje s predstavo Variacije na Počasnost: TIME OUT. Ekipa Laba nadaljuje z delom: skozi ponovitve (Mladi levi 2016, Co-festival 2016) predstavo nadgrajujejo kot celoto ter poglabljajo, odpirajo performativne aspekte in kvalitete znotraj same strukture.

Avtorsko delo

 • 2012 Pasaže 1-6, 12-15, 22-26 (zaključni magistrski projekt v okviru študija gledališke režije na ljubljanski AGRFT)
 • 2011 Meanwhile, avtorici Katja Legin in Kaja Janjić
 • 2010 GLK SUM UP, avtorji Katja Legin, Gyula Cserepes in Luke Dunne, zavod En-knap, Španski borci
 • 2009 Poizkus, avtorski projekt v okviru študija režije na AGRFT, Španski borci
 • 2007 Self- obssesive research on egoistic virtues of a young performer, diplomsko delo, predstavljeno v gledališču Bonnie Bird

Sodelovanja

Sodelovanja z EKG

 • 2009 Surovo, koreografija Claudia de Serpa Soares, uprizorjeno kot otvoritev festivala EKD Pregled
 • 2009 Črtano, r. Bojan Jablanovec
 • 2008 Romeo in publika, r. Tomi Janežič, koreografija Mala Kline
 • 2008 Kraljestvo za konja, r. Iztok Kovač
 • 2008 Ukrep/Ukaz, gosta Matjaž Farič, Sebastijan Horvat
 • 2007 In Between, avtorji Katja Legin in italijansko-češki tandem Deja donne (Simone Sandroni in Lenka Flory)
 • 2007 Praznovanje, v sklopu praznovanja ob ustanovitvi skupine EKG z deli ustvarjalcev Andreja Raucha, Saša Podgorška in Iztoka Kovača

Nagrade

Viri

Zunanje povezave