Lutkovno gledališče Maribor

(Preusmerjeno s strani LG Maribor)
Lutkovno gledališče Maribor

Video

Predstavitev gledališča

Lutkovno gledališče Maribor je bilo kot javni zavod ustanovljeno leta 2004, profesionalno pa deluje že od leta 1974. Je javni kulturni zavod širšega družbenega pomena, saj ne nagovarja svoje ciljne publike le v Mariboru in ožji okolici, ampak gravitirajo nanj gledalci s Podravja, Pomurja, Koroške in Savinjske regije.

Njegove glavne dejavnosti so produkcija lutkovnih predstav, organizacija lutkovnih izobraževalnih programov in načrtno spodbujanje pisanja za lutkovni medij z natečajem za izvirno lutkovno predlogo. Od leta 1990 je organizator Poletnega lutkovnega pristana, na katerem je mogoče videti ob izbranih domačih predstavah tudi kvalitetne lutkovne predstave za otroke in odrasle z vsega sveta. Od leta 2011 je tudi soorganizator Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

Lutkovno gledališče Maribor naseljuje prenovljen minoritski samostan na Lentu, v jugozahodnem vogalu mestnega obzidja med Sodnim stolpom in Žičkim dvorom. Prenovljeni prostori, nič več v sakralni, vojaški ali bivalni funkciji, zagotavljajo nadstandardno podporo za sodelovalno umetniško ustvarjanje lutkovnih, sorodnih uprizoritvenih in glasbenih vsebin.

Gledališče sodeluje z različnimi institucijami, neodvisnimi organizacijami in posamezniki, saj v tem prepoznava možnost povečane kakovosti lastne javne službe, širše dostopnosti vsebin in učinkovitejše popularizacije lutkovne umetnosti; vlaga v izobraževanje in razvoj dejavnosti ter tako postavlja področne standarde. Želimo ustvariti privlačno in sodobno lutkovno središče, ki skozi ustvarjalno domišljijo, z razumevanjem lutkovne umetnosti in z dobro organizacijo dodatnih vsebin premišljeno in občutljivo nagovarja gledalce vseh starosti in zahtevnosti.

Prizorišča

 • Velika dvorana
 • Mala dvorana
 • Avditorij: nahaja se na samostanskem vrtu
 • Minoritska cerkev: V Cerkev se umeščajo predvsem prireditve s poudarjeno glasbeno in zvočno usmerjenostjo z namenom oblikovanja prepoznavnosti prizorišča.
 • Razstavišče v kleti Minoritske cerkve: Primarno je namenjeno stalni arheološki razstavi in priložnostnim nezahtevnim razstavam skromnega obsega ter prav takim prostorskim postavitvam, pogojno pa tudi manjšim in tehnično nezahtevnim uprizoritvenim formam.

Zgodovina

Lutkovno gledališče Maribor je začelo z dejavnostjo leta 1974, ko sta se leto poprej združili dve ljubiteljski lutkovni gledališči – KUD Jože Hermanko in Malo gledališče lutk DPD Svoboda Pobrežje. Prvotno je gledališče delovalo v okviru Kulturnih dejavnosti rotovž in je postalo samostojni javni zavod šele leta 1992. Značilno za gledališče je, da so ga vodili direktorji, ki so bili obenem tudi umetniški vodje več mandatov in mu s tem vtisnili trajni in prepoznavni pečat. Tako kot je gledališče nastalo iz ljubiteljske kulturne dejavnosti, se je v svojih eksistencialnih bitkah in kadrovskih potrebah vedno znova vračalo v ta krog, predvsem pri iskanju kadrov na animatorskem in drugih področjih. Repertoarna politika je bila usmerjena v pokrivanje potreb mlajših gledalcev, se pravi v največji meri predstav za otroke, šele v novejšem obdobju se kažejo tudi težnje po ustvarjanju predstav za odrasle. Ne glede na to, da se je na repertoarju vedno znova pojavljala tudi svetovna klasika, pa je bilo vodilo prav v uprizarjanju slovenskih novitet. Uprizoritve gledališča nikoli niso sledile izključno eni avtorski poetiki, ampak so bile zelo raznolike tako v poetikah kot v repertoarnem izboru in lutkarskih tehnikah.

Direktorji

Nekdanji člani ansambla

Ivo Sovič, Karla Godič, Mirko Černic, Petra Caserman, Branko Caserman, Davorin Kramberger, Aja Kobe, Anže Zevnik, Tilen Kožamelj, Dunja Zupanec

Sedanji člani ansambla

Festivali

Nagrajene uprizoritve

2021-

 • 2021 11. bienalni mednarodni festivali lutk Bugojno, nagrada za vrhunsko uprizoritev (predstava Ferdo, veliki ptič)
 • 2021 23. mednarodni festival Zlata iskra Kragujevec (Srbija), grand prix za najboljšo predstavo v celoti (predstava Ostržek)

2011-2020

 • 2020 53. mednarodni lutkovni festivalu PIF Zagreb, grand prix - glavna nagrada "Milan Čečuk" za najboljšo predstavo v celoti (za predstavo Ostržek)
 • 2018 20. mednarodni lutkovni festival Zlata iskra Kragujevac, nagrada za sodoben pristop k lutkarstvu (za predstavo Snežna kraljica)
 • 2016 27. Poletni lutkovni pristan, nagrada za najboljšo predstavo (za predstavo Coprnica Dragica)
 • 2015 48. PIF festival Zagreb, nagrada za najbolj humano sporočilo predstave in nagrada za tehnologijo, uporabljeno v predstavi (za predstavo mali modri in mali rumeni)
 • 2015 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, nagrada za izvirno vizualno adaptacijo slikanice (za predstavo mali modri in mali rumeni)
 • 2015 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, nagrada za najboljšo lutkovno predstavo zadnjih dveh sezon (za predstavo Časoskop, produkcija Lutkovno gledališče Maribor, in Mednarodni center lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s pokrajinskim muzejem Maribor)
 • 2015 26. Poletni lutkovni pristan, posebna nagrada festivala za najboljšo otroško predstavo (za predstavo O dečku in pingvinu, produkcija Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater in Moment)
 • 2014 Mednarodni festival lutkarstva Podgorica (Črna Gora), nagrada za najboljšo režijo Jeleni Sitar Cvetko (predstava Ko je Šlemil šel v Varšavo)
 • 2014 Mednarodni festival lutkarstva Podgorica (Črna Gora), nagrada za najboljšo scenografijo (predstava I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo)
 • 2014 Mednarodni festival lutkarstva Podgorica (Črna Gora), nagrada za najboljšo avtorsko glasbo Igorju Cvetku (predstava I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo)
 • 2014 Mednarodni festival lutkarstva Podgorica (Črna Gora), nagrada za igralsko mojstrstvo Mihi Bezeljaku (predstava I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo)
 • 2014 Mednarodni festival lutkarstva Podgorica (Črna Gora), nagrada otroške žirije (predstava I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo)
 • 2014 Mednarodni lutkovni festival Dva sta premalo – trije preveč, Plovdiv, Bolgarija, nagrada za najboljšo predstavo v celoti (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2013 Bienale lutkovnih gledališč, Bugojno, BIH, grand prix za najboljšo predstavo v celoti, nagrada za glasbo Igorju Cvetku (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2013 mednarodni lutkovni festival za odrasle Pierrot, Stara Zagora, Bolgarija, nagrada za režijo Matiji Solcetu (bežno po motivih F. Kafke, Proces ali Žalostna zgodba Josefa K., r. Matija Solce)
 • 2013 Zlata paličica, Ljubljana, nagrada za inovativnost v lutkovnem gledališču Eleni Volpi (Janček ježek, r. Margrit Gysin)
 • 2013 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, grand prix za najboljšo predstavo v celoti (bežno po motivih F. Kafke, Proces ali Žalostna zgodba Josefa K., r. Matija Solce)
 • 2013 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, nagrada za najboljšo režijo Silvanu Omerzuju in nagrada za izvirno besedilo Nebojši Pop Tasiću (N. P. Tasić: Salto mortale, r. Silvan Omerzu)
 • 2013 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, nagrada za likovno podobo Svjetlanu Junakoviću (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2013 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, nagrada za igro in animacijo Eleni Volpi (Janček ježek, r. Margrit Gysin)
 • 2013 evropski festival humorja in satire Kremnické gagy, Kremnica, Slovaška, nagrada zlati gosak za najboljši predstavi festivala (Gagarin! in Vrnitev v Bullerbyn, kop. Športniki, r. Jakub Vašíček in ekipa)
 • 2013 mednarodni gledališki festival Apostrof, Praga, R Češka, osebna nagrada Iva Kristíana Kubáka za hrbtno igro kalečega semena Mihu Bezeljaku (po motivih Jeana Gionoja: Mož, ki je sadil drevesa, r. Nika Bezeljak)
 • 2013 mednarodni lutkovni festival Valise, Poljska, nagrada za likovno podobo Svjetlanu Junakoviću (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2012 Mestna občina Maribor, mestni pečat Lutkovnemu gledališču Maribor za izjemno uspešno delovanje po selitvi v prenovljeni minoritski samostan
 • 2012 Přelet nad loutkářským hnízdem (Let nad lutkarskim gnezdom), Praga, R Češka, uvrstitev med tri najboljše predstave sezone (Gagarin!, kop. Športniki, r. Jakub Vašíček in ekpia)
 • 2012 mednarodni lutkovni festival Eurofest, Słupsk, Polska, nagrada otroške žirije (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2012 mednarodni festival Poletni lutkovni pristan, Maribor, Slovenija, 25 zlatih zvezdic, nagrada otroške žirije (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2012 mednarodni lutkovni festival Zlata iskra, Kragujevac, RS, grand prix za najboljšo predstavo, plaketa za najboljšo režijo Jeleni Sitar Cvetko, plaketa za najboljšo igro Mihi Bezeljaku za naslovno vlogo (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2012 mednarodni festival lutk PIF, Zagreb, Hrvaška, glavna nagrada "Milan Čečuk" za najboljšo predstavo v celoti (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2012 mednarodni festival gledališč za otroke, Banja Luka, BIH, ena izmed petih enakovrednih igralskih nagrad Mihi Bezeljaku za naslovno vlogo, nagrada za najboljšo likovno podobo predstave Svjetlanu Junakoviću (I. B. Singer: Ko je Šlemil šel v Varšavo, r. Jelena Sitar Cvetko)
 • 2011 Přelet nad loutkářským hnízdem (Let nad lutkarskim gnezdom), Praga, R Češka, nagrada erik za najboljšo predstavo sezone (po motivih Astrid Lindgren, Vrnitev v Bullerbyn, kop. Športniki, r. Jakub Vašíček in ekipa)

2000-2010

 • 2010 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, grand prix za najboljšo uprizoritev v celoti (N. P. Tasić–J. Lorenci-Sv. Avguštin: Meso ali Razodetje, r. Jernej Lorenci)
 • 2009 Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Pliberk-Šmihel, Avstrija, nagrada za likovno podobo predstave Branku Hojniku, Gregorju Lorenciju, Davidu Orešiču in Belindi Radulović (Collodi-Lorenci: Ostržek, r. Jernej Lorenci)
 • 2009 mednarodni festival lutk PIF, Zagreb, Hrvaška, nagrada za lutkovno oblikovanje in tehnologijo (W. Bonsels: Čebelica Maja, r. Ivana Djilas)
 • 2009 Nagrada otroške žirije na 2. Mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč EU, Eurofest v Słupsku, Poljska ( H.C. Andersen/K. Klančnik Kocutar Princesa na zrnu graha, r. Andreja Kovač)
 • 2009 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (P. Polak Volk in kozlička, r. Pavel Polak)
 • 2007 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (K. Košir Balerina in kladivo, r. Andreja Kovač)
 • 2006 Grand prix otroške žirije na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (A. Lindgren/K. Aulitisova Pika Nogavička, r. Katarina Aulitisova)
 • 2006 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (H.C. Andersen/K. Klančnik Kocutar Princesa na zrnu graha, r. Andreja Kovač)
 • 2005 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (H.C. Andersen/K. Klančnik Kocutar Princesa na zrnu graha, r. Andreja Kovač)
 • 2003 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov in Zakleta princesa)
 • 2003 Grand prix za najboljšo predstavo Mednarodnega lutkovnega festivača v Sarajevu (M. Pungartnik Prihaja cirkus!, r. Pavel Polak)
 • 2001 Posebna nagrada za najboljšo predstavo za otroke na 5. Mednarodnem lutkovenm festivalu Praga 2001 (M. Pungartnik Prihaja cirkus!, r. Pavel Polak)
 • 2001 Prva nagrada otroške žirije za najboljšo predstavo na 5. Mednarodnem lutkovenm festivalu Praga 2001 (M. Pungartnik Prihaja cirkus!, r. Pavel Polak)
 • 2001 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (Kakor napravi stari, je zmeraj prav in Janko in Metka)
 • 2000 Nagrada otroške žirije 25 zlatih zvezdic na festivalu Lutkovni Pristan Maribor (Tri o Zajcu in Škrat Kuzma)

Izobraževanje

Lutkovno gledališče Maribor ponuja številne izobraževalne programe, namenjene tako vrtcem in šolam kot posameznikom. V okviru dejavnosti za vrtce in šole ponuja predstavitev strokovnega dela, vodenje po razstavi, delavnice za pedagoge ter druge tematske delavnice. Posameznikom (otrokom, odraslim in stroki) ponuja celoletne delavnice s področja igre, giba, različnih lutkovnih tehnik in interdisciplinarnega ustvarjanja.

Viri in literatura

Zunanje povezave