Urška Taufer

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Življenjepis

Urška Taufer, rojena leta 1990 v Ljubljani, se je po letu študija na Filozofski fakulteti, smer Antični in humanistični študiji, vpisala na AGRFT, smer Dramska igra. Diplomirala je leta 2014 v letniku profesorjev Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja, s predstavo 1981 Simone Semenič (r. Nina Rajić Kranjac). Predstava v koprodukciji z gledališčem Glej je gostovala v Zagrebu, Skopju in po Sloveniji ter prejela študentsko Prešernovo nagrado za igro in Šeligovo nagrado na tednu slovenske drame. Njena druga diplomska predstava pa je bil avtorski projekt Zdaj letim po motivih Bertolda Brechta.

Po diplomi je delala v različnih gledališčih in ustvarila vloge Catherine v Fitzgeraldovem Velikem Gatsbyju v MGL (r. Ivica Buljan), Marianne v Molièrovem Tartuffu v SNG Nova Gorica (r. Vito Taufer), Maje v avtorski predstavi Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki) v Gledališču Koper (r. Matjaž Latin), Zofi v ATL 220 Andreja Rozmana Roze v koprodukcijski uprizoritvi Rozinteatra in Cankarjevega doma (r. Andrej Rozman Roza), Gabi v Fassbinderjevih Grenkih solzah Petre von Kant v koprodukcijski uprizoritvi Mini teatra, SNG Nova Gorica in MG Ptuj (r. Arthur Nauzyciel) ter sodelovala v koncertni predstavi Shakesoneti v Cankarjevem domu (izpeljava in koncept Primož Vitez in Mitja Vrhovnik Smrekar). Sodelovala je tudi v TV-nanizankah Nova dvajseta, Usodno vino in Takle mamo.

Za avtorstvo dramskega besedila Ona je prejela študentsko nagrado zlatolaska. Študij je zaključila z magistrsko predstavo Služkinji pod mentorstvom Braneta Šturbeja. Novembra 2015 se je zaposlila v SNG Nova Gorica.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2014 Zlatolaska za avtorstvo dramskega besedila Ona
  • 2014 Prešernova nagrada UL AGRFT za skupinsko igro v diplomski uprizoritvi 1981

Viri in literatura

  • Gledališki list javnega zavoda Prešernovo gledališče Kranj, Sezona 2016/17, uprizoritev 2

Zunanje povezave