Jaka Šimenc

Redakcija dne 17:22, 10. avgust 2019 od JeraK (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)

Foto: Miha Fras

Življenjepis

Jaka Šimenc se je rodil v Ljubljani, 8. novembra 1973. Je eden najeminentnejših oblikovalcev svetlobe na slovenski gledališki in sodobnoplesni sceni. Od leta 2003 ima status samozaposlenega v kulturi. Kot mojster svetlobe in tudi scenograf je sodeloval z mnogimi avtorji – vizualnimi umetniki, režiserji, koreografi in umetniškimi skupinami. Je nekdanji dolgoletni sodelavec Zavoda En-knap in Iztoka Kovača, z Zavodom in Centrom kulture Španski borci je sodeloval tudi v vlogi tehničnega direktorja. Kot avtor raziskuje različne oblike gledališča, kot sta gledališče brez igralca in sonorično gledališče, katerega soustanovitelj je.

Njegovo delo odlikujeta izvirnost in inventivnost, s čimer je pripomogel k afirmaciji svetlobnega oblikovanja na Slovenskem kot samostojne umetniške prakse. Pripravlja tudi samostojne projekte in sodeluje pri pripravi razstav, festivalov, instalacij, koncertov.

Avtorski tandem Jaka Šimenc in Aleš Mustar je skupaj s Samom, Juretom Vlahovičem in Nejcem Sajetom leta 2005 navrgel odrski izdelek 16 obratov, septembra 2013 pa je Šimenc s soavtorji Barbaro Bulatović in Alešem Mustarjem predstavil tudi projekt Feng šus v gledališču brez igralca, ki se spogleduje s praksami gledališča objektov. Kot zadnjo izmed avtorskih projektov je uprizoril otroško svetlobno predstavo Mavrica, ki je bila premierno uprizorjena septembra 2015. Značilnost njegovih avtorskih projektov je suspenz igralske prezence in raziskovanje izraznih možnosti podpornih elementov v gledališču.

Že vrsto let je dejaven tudi na področju izobraževanja tehničnih in oblikovalskih poklicev v gledališču.

Avtorski projekti

  • 2018 Svetlobna nit, svetlobna instalacija, soavtorja Akaša Bojić, Luka Umek, produkcija: Svetlobna gverila
  • 2015 Mavrica, svetlobna predstava za otroke, soavtorja Barbara Bulatović, Gal Škrjanc Skabrne. Produkcija Jaka Šimenc, koprodukcija EN-KNAP

Scenografije

Svetlobno oblikovanje

Pedagoško delo

  • 2018 Svetlobna nit – dialog, svetlobna delavnica v okviru Svetlobne gverile 2018 s študenti Fakultete za arhitekturo.
  • 2013 – 2014 Gledališče mene išče, Zavod EN–KNAP, Center kulture Španski borci, strokovni vodja in predavatelj izobraževalnega procesa

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave