Geslo:Na današnji dan/1963


V Ljubljani je umrl prevajalec Goetheja in Schillerja ter urednik Ljubljanskega zvona, Fran Albreht.

V Mariboru se je rodil gledališki režiser Tomaž Pandur. Po tem, ko je pri svojih 29 letih prejel dve nagradi za življenjsko delo (Glaserjevo in Bojana Stupice) je odšel ustvarjati v tujino in doslej kot edini slovenski gledališki umetnik za svoje ustvarjanje prejel tudi državno priznanje kraljevine Španije.

Akademija za igralsko umetnost (AIU) se je preimenovala v Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

V Ljubljani se je rodila lutkarica Irena Rajh Kunaver.

V Ljubljani se je rodila igralka in prevajalka Veronika Drolc. Štiri leta angažirana v nemškem Theater an der Ruhr iz Mülheima je o tej izkušnji povedala: »Vsak igralec je že doživel, da mu je na odru nenadoma zmanjkalo besed. Kadar se to zgodi v materinščini, se še nekako znajdeš. Če pa se ti to zgodi, ko igraš v tujem jeziku, se lahko kar obrneš in odideš z odra, saj nimaš nobene možnosti, da bi v tako kočljivem položaju stavek nekako obrnil, dopolnil, si ga izmislil... Tudi šepetalec ti ne more pomagati.« In ni v sorodstvu s Štefko Drolc, ki pa je bila njena profesorica za igro.

V Ljubljani je umrl klasični filolog in prevajalec Anton Sovre. Če je verjeti Wikipediji, ima na grobu vklesane Pindarjeve verze, ki jih je prevajal večer pred smrtjo: “Sreča je nagrada prva, druga dober glas/a kdor pridobil si je oboje,/si spletel venec je najlepši.”

V Ljubljani se je rodil igralec Ivan Godnič. Maršala Tita igra že tako dolgo, da bi se že lahko vprašali, kdo koga imitira.

V Mariboru se je rodil igralec Bojan Emeršič. V spomin množice zapisan predvsem kot komičen lik Zmago Batina, dr. Jarc, ki poanto komedijanta za Playboy razloži: »Ni vsak smešen človek komedijant. Dober komedijant je tisti, ki dela komedijo, ne tisti, ki je postavljen in ga narediš smešnega. Dober komedijant lahko igra blazno resen lik, pa bo našel neki moment, ki bo deloval zelo smešno. V bistvu je taka tudi človeška natura. Ni tipov, ki bi bili samo skrajno resni. Komedijantstvo res moraš imeti v sebi. Videti moraš komične situacije.«

V Ljubljani je umrl igralec, režiser, pedagog in publicist Milan Skrbinšek.

V Mariboru se je rodila igralka Ksenija Mišič. Nekoč baletki je zdaj najljubši ples tango.

V Celju se je rodila igralka, režiserka, producentka in kustosinja Barbara Novakovič Kolenc.

V Kranju se je rodil igralec Renato Jenček. Prvak celjskega gledališča, ki ga je stavek igralske kolegice, kot je povedal za SiGledal,: »Igra s tabo je pa čisti rokenrol …«, v smislu improvizacij in netočnih iztočnic pripeljal do večje 'tehnične' discipline, natančnosti, ki pa še vedno dopušča variabilnost ritma, tempa in navdiha, kot je povedal v intervjuju za sigledal.

Na Reki na Hrvaškem se je rodil gledališki producent Damir Domitrović Kos.

V Ljubljani leta 1963 se je rodila dramaturginja in prevajalka Ira Ratej.