Jaša Jamnik

Življenjepis

Režiser Jaša Jamnik se je rodil 20. novembra 1964 v Ljubljani. Študij gledališko radijske režije je opravil na AGRFT v Ljubljani med leti 1984 in 1989 v letniku Dušana Mlakarja in ga zaključil z režijo predstave Moška stvar. Od leta 1992 je v svobodnem poklicu, 1997 pa se je študijsko izpopolnjeval v Kraljevskem gledališču v Londonu.

Od leta 1989 je ustvaril več kot petdeset režij v profesionalnih gledališčih in od leta 1984 dvajset režij z amaterskimi skupinami. Režiral je v skoraj vseh slovenskih profesionalnih gledališčih, večkrat tudi v tujini. Mnoge njegove predstave so dosegle visoko število ponovitev in so gostovale doma ter v tujini (Argentina, Avstrija, Belorusija, BiH, Češka, Hrvaška, Italija, Makedonija, Nemčija, Urugvaj …).

Kot mentor in pedagog se z ljubiteljskimi gledališčniki (predvsem v organizaciji ZKOS oz. JSKD) ukvarja od leta 1989, vodil je približno trideset delavnic za odrasle, mladino in otroke v različnih oblikah.

V njegovih režijah je opazna izredna obrtna spretnost, občutek za ritem in tempo predstave ter posluh za igralca, kar je verjetno povezano tudi s tem, da sam pogosto nastopa kot igralec.

Za RTV Slovenija redno režira sinhronizacije risank, je scenarist mnogih zabavno izobraževalnih TV oddaj, kot tekstopisec in režiser radijskih oglasov sodeluje z različnimi oglaševalskimi agencijami. Širšemu občinstvu je znan predvsem iz TV nadaljevanke Naša mala klinika.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen – Mednarodni gledališki festival Minsk, Belorusija; Zlata paličica – festival predstav za otroke in mladino (večkrat), Dnevi komedije (večkrat), SKUP Ptuj, Repassage fest, Srbija (večkrat) … Bil je oziroma je član različnih strokovnih žirij in komisij – Ministrstvo za kulturo, Prešernove nagrade, JSKD – večletni predsednik komisije za gledališko dejavnost, Gledališče Ptuj, Lutkovno gledališče Ljubljana, SLG Celje, Sklad Staneta Severja …

V sezoni 2011/12 je bil član umetniškega vodstva Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča od sezone 2009/10 do 2011/12. Podpisal se je kot soscenarist nagrajene televizijske izobraževalno-zabavne serije Glasbena šola/šala. Ukvarja se tudi z dramatizacijami, s prevajanjem in prirejevanjem gledaliških besedil. Deluje tudi kot televizijski režiser.

Režije

2011-

2001-2010

1991-2000

1989-1990

  • 1990 Harold Pinter Hišnik, Prešernovo gledališče Kranj
  • 1989 Heiner Müller Kvartet, Drama SNG Maribor
  • 1989 Franz Xaver Kroetz Moška stvar, AGRFT Ljubljana

Vloge

Razno

  • 1987 Živela svoboda, r. Rajko Ranfl, Viba film Ljubljana - vloga v filmu

Nagrade

  • 2006 Nagrada strokovne žirije za najboljšo predstavo na festivalu Dnevi komedije Celje ( K. Ludwig Ti nori tenorji, Drama SNG Maribor)
  • 2005 Nagrada občinstva SKUP Ptuj za najboljšo predstavo (K. Ludwig Ti nori tenorji, Drama SNG Maribor)
  • 1998 Nagrada festivala Zlata paličica za režijo predstave Butalci, SSG Trst
  • 1998 Nagrada festivala Zlata paličica za režijo in priredbo, v predstavi Butalci, SSG Trst

Viri in literatura

  • Gledališče Celje

Zunanje povezave