Geslo:Na današnji dan/2004


V Ljubljani je umrl Igor Torkar. Pisatelj. Dramatik. Pesnik.

V ljubljanski Drami se je zgodila premiera predstave Iskanje izgubljenega časa (rež. Dušan Jovanović), ki je dobila Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.

V Ljubljani je umrla igralka Vera Per.

V Ljubljani je umrla igralka Majda Potokar. Prejemnica Borštnikovega prstana.

V Ljubljani je umrl pisatelj Lojze Kovačič.

V koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb in ARL Dubrovnik je bila premierno uprizorjena lutkovna predstava Pravljica o carju Saltanu (rež. A. Anurov). Naslednje leto je predstava prejela nagrado Grand Prix Bienala ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija. Na festivalu Valise Lomza na Poljskem pa tudi Poljsko nagrado lutkovnih ustvarjalcev.

V Ljubljani je umrl filmski režiser, ki je najprej bil igralec, Jože Gale. Oče filmskega Kekca.

V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Hodnik (rež. M. Zupančič), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado kot najboljšo uprizoritev v celoti. Matjaž Zupančič, avtor dramske predloge in režiser predstave, pa je za dramski tekst Hodnik prejel tudi Grumovo nagrado.

V Mariboru je umrla igralka Angela Jenčič Janko. Prejemnica Borštnikovega prstana se je dan pred smrtjo še udeležila slovesne otvoritve Festivala Borštnikovo srečanje.

V novogoriškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Medtem (rež. J. Kica), ki je prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.

V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstava Bolje tič v rokah kot tat na strehi (rež. M. Zupančič), ki je postala Žlahtna komedija na Dnevih komedije v Celju.