Geslo:Na današnji dan/2008

Iz Geslo


V Ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Osvajalec (rež. D. Jovanović), ki je istega leta na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Šeligovo nagrado.

V Ljubljani je umrl igralec Slavko Cerjak.

V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Življenje podeželskih plejbojev po 2. svetovni vojni ali Tuje hočemo - svojega ne damo (rež. J. A. Vojevec), ki je na Dnevih komedije v Celju postala žlahtna komedija.

V Medvodah je umrl gledališki režiser Fran Žižek. Tudi radijski in televizijski režiser. Profesor televizijske režije na AGRFT.

V Ljubljani je umrl vodilni pisec t.i. kritične generacije Taras Kermauner.

V Mariboru je umrl pesnik, pisatelj in publicist Dušan Mevlja. Tudi igralec Drame Maribor in urednik gledaliških listov.

V Bohinju je umrla arhitektka, slikarka, plesalka, likovna in plesna pedagoginja, kritičarka in publicistka Marija Vogelnik.

V Ljubljani je umrla igralka Mira Sardoč. Prejemnica Borštnikovega prstana.

Na današnji dan je bila v ljubljanskem lutkovnem gledališču premierno uprizorjena predstava Kabaretluknja (rež. M. Solce), ki je naslednje leto na Bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenija prejela Grand prix nagrado za predstavo v celoti. Otvorili pa so tudi nov prostor gledališča, imenovan Tunel.

V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstavaSugar - Nekateri so za vroče (rež. S. Moša), ki je postala Žlahtna komedija na Dnevih komedije v Celju.

V Ljubljani je umrl igralec Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana.