Jette Ostan Vejrup

Iz Geslo


Foto: Mimi Antolović

Življenjepis

Jette Ostan Vejrup se je rodila 27. julija 1962 v Gørdingu na Danskem. Študirala je na Århus Teater Akademi na Danskem in École internationale de théâtre de Jacques Lecoq v Parizu ter študija zaključila leta 1988 oziroma 1986.

Igrala je v različnih gledališčih v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem, med drugim je sodelovala z britansko gledališko družbo Théâtre de Complicité (danes Complicite), kjer je igrala v njihovi uprizoritvi Anything For a Quiet Life in za vlogo Mrs. Petule prejela skupinsko nominacijo za britansko gledališko nagrado Laurence Olivier Award. Na mednarodni gledališki šoli Ole Brekke v Kopenhagnu je dve leti poučevala gib in improvizacijo.

V Sloveniji živi in dela od leta 1989. Najprej je delovala kot svobodnjakinja in ustvarila številne pomembne vloge v mnogih slovenskih gledališčih, zlasti v SNG Drama Ljubljana; bila je Helena Charles v Ozri se v gnevu Johna Osborna (SNG Drama Ljubljana, r. Janez Pipan), Ženska v Handkejevih Železniških informacijah (EG Glej; za vlogo je leta 1989 skupaj z Borisom Ostanom in režiserko Nevenko Koprivšek prejela Borštnikovo diplomo za posebne dosežke), Gina Ekdal v Ibsenovi Grdi rački (SMG in Wiener Festwochen, r. Meta Hočevar) in Donna Inez v Don Juanu ali Ljubezni do geometrije Maxa Frischa (SNG Drama Ljubljana, r. Barbara Hieng Samobor). Leta 1999 je v LGL pripravila avtorski projekt Palčica, leta 2003 pa v koprodukciji Cankarjevega doma in Bunkerja avtorski projekt Grdi raček (oboje po H. C. Andersenu), ki je leta 2005 na 11. festivalu uprizoritev za otroke Zlata paličica dobil nagrado zlata paličica za najboljšo uprizoritev v celoti.

Leta 2004 postala stalna članica igralskega ansambla MGL. V MGL je prvič nastopila leta 1990 kot Ivona v Gombrowiczevi Ivoni, princesi Burgundije (r. Jon Paul Cook) in za vlogo leta 1991 dobila Borštnikovo nagrado. Kasneje je v MGL interpretirala več vlog v Vse o ženskah Mira Gavrana (r. Barbara Hieng Samobor), bila je Fräulein Schneider v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša; za vlogo je dobila Borštnikovo nagrado), Olga v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Sladka Sue v mjuziklu SugarNekateri so za vroče (r. Stanislav Moša), Fjokla v Nevihti Aleksandra Ostrovskega (r. Jernej Lorenci) in Harper Regan v Harper Regan Simona Stephensa (r. Boris Ostan); za to vlogo je dobila Dnevnikovo nagrado.

Igrala je v več TV nadaljevankah, med drugim v Teatru Paradižnik in Vrtičkarjih, in sodelovala pri nekaj filmih, med drugim v Srečen za umret Matevža Luzarja.

Video

Jette Ostan Vejrup v predstavi Andreja Rozmana - Roze in Coco Mosquito Lizistrata, r. Mateja Koležnik, MGL


Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

  • 2002 Osum, r. Matej Filipčič, Zunajinstitucionalni projekti
  • 2002 Anna - Mary Conklin; Noël Coward Apartma s tremi ključi, r. Vojko Zidar, Zunajinstitucionalni projekti

1989-2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2005 Blisk
  • 2000 Vrtičkarji
  • 1996 Izgubljene besede
  • 1992 Vse je pod kontrolo

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave