Mare Bulc

Iz Geslo

(Preusmerjeno s strani Marko Bulc)
Foto: Jaka Varmuž

Življenjepis

Marko Bulc ali Mare Bulc (1974) je gledališki režiser. Ustvarja tudi kot igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik. Njegovo delo je bilo predstavljeno doma in po Evropi in ZDA. Sedem let je bil direktor in umetniški vodja zavoda za sodobno umetnost No History (2003 - 2010) in tri leta umetniški vodja Gledališča Glej (2010/11 - 2012/13). Je prejemnik nagrade zlata ptica in drugih priznanj.

Umetniško pot je začel v vrhniškem Dejmo stisnt teatru (1993), kjer je bil sprva igralec in nato eden od režiserjev. Diplomiral je iz komunikologije na FDV in iz gledališke in radijske režije na AGRFT, mentorja Sebastijan Horvat (2002-03) in Dušan Jovanović (2003-06).

Za svoj štiriletni projekt No History / Know History, ki je obsegal osem povezanih predstav in performansov in se je zaključil z Zadnjo egoistično predstavo, je bil leta 2006 nagrajen z nagrado zlata ptica.

Zanj so značilni avtorski projekti kot so No History / Know History - Part 3, Študija za zadnjo egoistično predstavo, Zadnja egoistična predstava, Slovenec Slovenca gori postavi, Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico (soavtor Matej Recer), Gremo vsi! (soavtorji nastopajoči glasbeniki Miha Blažič - N'toko, Irena Preda, Polona Janežič, Tina Perić, Jaka Berger in Matija Dolenc), Novo mesto - readymade (soavtorji nastopajoči Grega Zorc, Miha Blažič - N'toko, Jana Menger, Damir Leventić, Jaka Berger in Andreja Kopač), Nazaj v obljubljeno deželo (soavtorji Miha Blažič - N'toko, Tjaša Ferme, Mirel Knez, Damir Leventić), Prva altruistična predstava, Okrog ene ure (soavtorji Tilen Kožamelj, Filip Šebšajevič, Anže Zevnik) idr.

Pogosto (dramatizira in) režira besedila sodobnikov: Čefurji raus! Gorana Vojnovića, Most na krvi Damirja Avdića (sorežiser Damir Avdić), Kurba Vedrane Rudan, Semenič in Bulc na prodaj Simone Semenič (sorežiserka Simona Semenič), Kaj pa če, Svetloba in Bedenje Nebojše Pop Tasića, Srce na dlani in Zavednonezavedno Drage Potočnjak, včasih pa tudi lastna dramska besedila (npr. Vse o Ivanu" v Gledališču Koper).

Leta 2016 je režiral Prešernovo proslavo.

Mare Bulc je avtor intermedijskih projektov: SilentCell Network (soavtorji: Bojana Kunst, Igor Štromajer in Janez Janša), P.E.A.C.E. (soavtor Janez Janša), Smetana slovenske sodobne umetnosti (soavtorici Katarina Petrov in Jana Flego), Pretaportret (soavtor Jure Novak) in Mare Bulc dela Jasmino Cibic.

Igral je na filmu (Desperado Tonic, r. Boris Petković / Apoptoza", "Zadovoljstvo", "Žrtev", "Sendvič, vsi r. Tomaž Gorkič).

Video

Gremo vsi! (r. Mare Bulc, Maska, Zavod Bunker, Zavod Exodos)

Režije

2011-

2001-2010

Drugi projekti

Post/Dramska besedila

Nagrada

Članki

Viri in literatura

  • Spletna stran Gledališča Koper

Zunanje povezave