Mare Bulc

(Preusmerjeno s strani Marko Bulc)
Foto: Jaka Varmuž

Življenjepis

Marko "Mare" Bulc (1974) je gledališki režiser. Ustvarja tudi kot igralec in pisec gledaliških besedil in dramatizacij. Njegovo delo je bilo predstavljeno po Evropi in ZDA. Septembra 2022 je postal umetniški vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pred tem je bil direktor in umetniški vodja zavoda za sodobno umetnost No History (2003 - 2010) in umetniški vodja Gledališča Glej (2010/11 - 2012/13).

Umetniško pot je začel v vrhniškem Dejmo stisnt teatru (1993), kjer je bil igralec in eden od režiserjev. Diplomiral je iz komunikologije na FDV in iz gledališke in radijske režije na AGRFT, mentorja Sebastijan Horvat (2002-03) in Dušan Jovanović (2003-06).

Za svoj štiriletni projekt No History / Know History, ki je obsegal osem povezanih predstav in performansov in se je zaključil z Zadnjo egoistično predstavo, je bil leta 2006 nagrajen z nagrado zlata ptica.

Zanj so značilni raznorodni režijski pristopi, ki jih udejanja predvsem v svojih avtorskih predstavah, uprizoritvah za otroke in mlade ter dramatizacijah in/ali režijah lokalnih sodobnih pisk in piscev (Semenič, Pop-Tasić, Vojnović itd.).

Bulčeve avtorske predstave so med drugim: Via mama, Prva altruistična predstava, Zadnja egoistična predstava, Študija za zadnjo egoistično predstavo, Gremo vsi! (soavtorji in sonastopajoči: Miha Blažič - N'toko, Irena Preda, Polona Janežič, Tina Perić, Jaka Berger in Matija Dolenc), Novo mesto - readymade (soavtorji in sonastopajoči Grega Zorc, Miha Blažič - N'toko, Jana Menger, Damir Leventić, Jaka Berger in Andreja Kopač), Nazaj v obljubljeno deželo (soavtorji Miha Blažič - N'toko, Tjaša Ferme, Mirel Knez, Damir Leventić), Okrog ene ure (soavtorji Tilen Kožamelj, Filip Šebšajevič, Anže Zevnik), No History / Know History - Part 3, Slovenec Slovenca gori postavi, Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico (soavtor Matej Recer) idr.

Pogosto (dramatizira in) režira besedila sodobnikov: Čefurji raus! in Đorđić se vrača Gorana Vojnovića, Skrivno društvo KRVZ in Semenič in Bulc na prodaj Simone Semenič (sorežiserka Simona Semenič), Kaj pa če, Svetloba in Bedenje Nebojše Pop Tasića,Most na krvi Damirja Avdića (sorežiser Damir Avdić), Kurba Vedrane Rudan, Srce na dlani in Zavednonezavedno Drage Potočnjak, včasih pa tudi lastna dramska besedila (npr. Vse o Ivanu" v Gledališču Koper).

Leta 2016 je režiral Prešernovo proslavo.

Mare Bulc je avtor intermedijskih projektov: SilentCell Network (soavtorji: Bojana Kunst, Igor Štromajer in Janez Janša), P.E.A.C.E. (soavtor Janez Janša), Smetana slovenske sodobne umetnosti (soavtorici Katarina Petrov in Jana Flego), Pretaportret (soavtor Jure Novak) in Mare Bulc dela Jasmino Cibic.

Igral je na filmu (Desperado Tonic, r. Boris Petković / Apoptoza", "Zadovoljstvo", "Žrtev", "Sendvič, vsi r. Tomaž Gorkič).

V zadnjih letih pogosto poučuje in dela z mladimi gledališčniki.

Video

Gremo vsi! (r. Mare Bulc, Maska, Zavod Bunker, Zavod Exodos)

Režije

2021-

2011-2020

2001-2010

Drugi projekti

Post/Dramska besedila

Nagrada

Članki

Zunanje povezave