Nina Kuclar Stiković

Iz Geslo

Foto: Nika Curk

Življenjepis

Nina Kuclar Stiković se je rodila leta 1996 v Ljubljani. Leta 2019 je zaključila študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer Dramaturgija in scenske umetnosti.

V času študija je soustvarila štiri gledališke akademijske produkcije: Odets in Tumor v glavi #jovonanovo v okviru študijske obveznosti, prostovoljno pa še Zimsko pravljico, vse v režiji Maše Pelko in kabarejsko predstavo Antiprojekt Unesco v režiji Tijane Zinajić. Za dramaturgijo predstav Tumor v glavi #jovonanovo in Zimske pravljice je prejela nagrado Zlatolaska, predstavi pa sta bili nagrajeni tudi kot najboljši produkciji študijskega leta. Po končanem študiju je kot dramaturginja sodelovala še pri diplomski produkciji Goli pianist v režiji Luke Marcena.

V času študija je kot asistentka dramaturgije sodelovala pri predstavah Sen kresne noči v režiji Jerneja Lorencija v Mestnem gledališču ljubljanskem, Država v režiji Anje Suše v Mladinskem gledališču, pri operi Lepotica in Zver v režiji Matjaža Fariča in operi Hoffmanove pripovedke v režiji Aleksandra Popovskega v SNG Opera in balet Ljubljana. V SNG Nova Gorica je kot asistentka skladatelja glasbe Branka Rožmana sodelovala pri projektu Baron Münchhausen v režiji Yulie Roschine. Kot asistentka režije je sodelovala pri predstavi Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega v Drami SNG Maribor, ki je bila premiero uprizorjena novembra 2019.

Zaradi zanimanja za glasbeno-gledališke projekte je skupaj s Plesnim klubom Forma ustvarila plesno predstavo Koraki v času: Na drugi strani, ki je bila premierno izvedena v Španskih borcih novembra 2018. Za predstavo je napisala scenarij in izbrala glasbeno podlago, v produkcijskem procesu pa je sodelovala kot dramaturginja. V septembru 2019 je bil Španskih borcih uprizorili projekt Carmen, za katerega je napisala plesni scenarij, ki je adaptacija Merimeejeve novele Carmen ter Bizetove opere. V prihodnosti načrtujejo premiero nove plesne predstave Nosorogi po motivih drame Eugena Ionesca.

Poleg gledališke umetnosti se je v času študija ukvarjala tudi s filmom. Kratki igrani film Češnjevi kolački, pri katerem je sodelovala kot soscenaristka, je bil uvrščen v tekmovalni program 22. Festivala slovenskega filma v Portorožu. Film je na festivalih v tujini prejel dve nagradi: Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE (2019) – Tretja nagrada „Radomir Bajo Šaranović“ in 13. Međunarodni filmski festival Prvi kadar (2019) – Specijalna nagrada po odluci žirija. Film je za leto 2019 prejel tudi nagrado iris za najboljšo fotografijo študentskega filma.

V marcu 2019 se je udeležila delavnice kreativnega dramskega pisanja Jenkova soba na 49. Tednu slovenske drame pod mentorstvom Kim Komljanec, kjer je razvijala dramsko besedilo Morje. V maju 2019 so bile v Trubarjevi hiši literature bralno uprizorjene prve verzije novonastalih dramskih besedil. V juliju 2020 je bilo v produkciji ŠKUC-a in ZDUS-a v režiji Alena Jelena uprizorjeno kratko dramsko besedilo Piram in Tizba. Septembra 2020 pa je bilo v SNG Drama Ljubljana v režiji Mojce Madon bralno uprizorjeno besedilo Črna pika, ga je napisala v sklopu dramskega laboratorija Nova branja v SNG Drama Ljubljana pod mentorstvom Simone Hamer. V reviji ADEPT je bilo februarja 2021 objavljeno dramsko besedilo Objem, ki je dodelana različica besedila Piram in Tizba.

Januarja 2021 je bila v Drami SNG Maribor uprizorjena predstava Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega, pri kateri je sodelovala kot avtorica priredbe in dramaturginja. Marca 2021 je bilo v Drami SNG Maribor v režiji Nejca Gazvode uprizorjeno njeno dramsko besedilo Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, kjer je sodelovala tudi kot dramaturginja. Za dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače je na 51. Tednu slovenske drame prejela nagrado za mlado dramatičarko.

Dramaturgije

2020-

 • 2021; Nina Kuclar Stiković SKUPAJ SAMI ALI JUTRI JE V SANJAH IZGLEDAL DRUGAČE, r. Nejc Gazvoda, Drama SNG Maribor
 • 2021; William Shakespeare ROMEO IN JULIJA, r. Aleksandar Popovski, Drama SNG Maribor
 • 2020; Matjaž Zupančič GOLI PIANIST, r. Luka Marcen, AGRFT

2010-2019

 • 2019; ANTIPROJEKT UNESCO, r. Tijana Zinajić, AGRFT
 • 2019; CARMEN, r. Jadran Živkovič, PK Forma
 • 2018; KORAKI V ČASU: NA DRUGI STRANI, r. Jadran Živkovič, PK Forma
 • 2018; William Shakespeare ZIMSKA PRAVLJICA, r. Maša Pelko, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Cankarjev dom
 • 2017; TUMOR V GLAVI #JOVONANOVO, r. Maša Pelko, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
 • 2017; ODETS, r. Maša Pelko, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Dramski teksti

 • 2019 Plankton
 • 2020 Črna pika
 • 2020 Objem
 • 2020 Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače

Nagrade

 • 2021 Nagrada Slavka Gruma za najboljšo mlado dramatičarko na 51. Tednu slovenske drame za dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače, Pdf.gif Utemeljitev Info.png

Viri in literatura

Zunanje povezave