Polona Vetrih

Življenjepis

Dramska igralka Polona Vetrih je rojena 10. januarja 1950 v Ljubljani. Leta 1976 je diplomirala na AGRFT v Ljubljani. Bila je članica Eksperimentalnega gledališča Glej, SMG, nastopala je tudi v drugih gledališčih (MGL, The London Academy of Music and Dramatic Art), od leta 1977 je članica ljubljanske Drame. Je tudi umetniška voditeljica Teatra Komedija BTC Dramska igralka Polona Vetrih je znana, priznana in priljubljena slovenska gledališka umetnica. Njeno ime je povezano s številnimi uspešnimi projekti. Po diplomi na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je študirala na londonski Akademiji za glasbeno in dramsko umetnost (LAMDA), kjer so jo ob podelitvi diplome razglasili za najbolj šarmantno igralko ter za najbolj nadarjeno učenko te šole. Umetnica je nastopala v mnogih izjemno uspešnih produkcijah: kar deset let so v SNG Drama uprizarjali igro Predsednice (Werner Schwab), Festival Ljubljana je bil producent uspešnice, monokomedije Blagi pokojniki, dragi možje (Aldo Nicolaj, režiser Boris Kobal), predstava Shirley Valentine (Willy Russell) v produkciji Siti Teatra BTC in v režiji Borisa Kobala pa je večkrat obkrožila Slovenijo. Polona Vetrih je gostovala v gledališčih na Dunaju, v Pragi, v Beogradu, v Ženevi, v Frankfurtu, Bologni, londonskem West Endu in v New Yorku. Nastopa tudi v filmskih in TV-vlogah. Njeno ustvarjalno pot je predstavila v monografiji Polona Vetrih. Univerzalno totalno gledališče Nada Šumi. Leta 1983 je za svoje delo prejela Severjevo nagrado.

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

  • 2010 Gospa Pinchard; Georges Feydeau Bumbar, r. Luka Martin Škof, SNG Drama Ljubljana
  • 2009 Agripina, Neronova mama; Andrej Rozman Roza, Davor Božič Neron, r. Matjaž Zupančič, SNG Drama Ljubljana
  • 2009 Heiner Müller MACBETH AFTER SHAKESPEARE/ MACBETH PO SHAKESPEARU, r. Ivica Buljan, Mini teater, Cankarjev dom, Novo kazalište Zagreb in ZeKaeM (Zagrebačko kazalište mladih)
  • 2008 Gospa de Montreuil, Renéejina mati, Grofica de Saint-Fond, Anne, Renéejina mlajša sestra; Yukio Mishima Markiza de Sade, r. Ivica Buljan, SNG Drama Ljubljana
  • 2006 Pitija; Ivo Svetina Ojdip v Korintu, r. Ivica Buljan, SNG Drama Ljubljana
  • 2004 Gospa Verdurin, pozneje Kneginja de Guermantes; Marcel Proust Iskanje izgubljenega časa, r. Dušan Jovanović, SNG Drama Ljubljana

1991-2000

1981-1990

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Nagrade

1992 Žlahtna komedijantka na Dnevih komedije Celje, za vlogo Lotte v Leticiji in luštreku (Shaffer, Leticija in luštrek, Cankarjev dom)

1991 Zlati smeh - Dnevi satire Zagreb, za monodramski nastop (Blagi pokojniki, dragi možje (Nicolaj, Cankarjev dom)

1983 Zlati smeh - Dnevi satire v Zagrebu, za vlogo Ženske (Queneau, Vaje v slogu, SLG Celje)

1983 Nagrada Sklada Staneta Severja, za vlogi Marcolfe (Fo, Komični teater) in Ženske (Queneau, Vaje v slogu, SLG Celje)

1975 Zlata ptica, za vlogi Darje (Šeligo, Šarada ali Darja, Gledališče Glej) in "Voditeljice zbora" (Jovanović, Žrtve mode bum-bum, SMG)

Bibliografija

Viri in literatura

Zunanje povezave