Tomo Tomšič

Iz Geslo


Življenjepis

Tomo Tomšič, rojen 1979 v Ljubljani, se je na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo vpisal leta 2000 in študiral pod mentorstvom prof. Mileta Koruna in prof. Matjaža Zupančiča. Iz igre in umetniške besede je diplomiral leta 2016 z diplomsko nalogo Osebna igralska tehnika znotraj različnih režijskih prijemov in gledaliških stilov. Kot svobodnjak je do zdaj ustvaril že več kot štirideset gledaliških projektov. Po akademiji je igral v Gledališču za otroke in mlade Ljubljana. Za več vlog v Butalcih (produkcija GOML) je leta 2005 na festivalu Zlata paličica prejel nagrado na najboljšo moško vlogo. Kot gost je nastopal v SNG Drama Ljubljana v uprizoritvah Katarina, pav in jezuit (r. Pipan), Scapinove zvijače (r. Cavazza) in Oresteja (r. Lorenci), v MGL v uprizoritvah Hamlet (r. Zupančič), Golobi (r. Zinajić), Skopuh (r. Kobal), Sugar - Nekateri so za vroče (r. Moše), Namišljeni bolnik (r. Korun), Kri na mačjem vratu (r. Djilas), Orlando (r. Hing Samobor), Dunsinane (r. Popovski), v SNG Nova Gorica pa v Hlapcih (r. Golob). V Kulturnem zavodu KULT je soustvarjal uprizoritev Krpan vs. Brdavs (r. Zinajić), ki je bila leta 2010 uvrščena na festival Dnevi komedije v Celju, kjer je postal komedijant večera. V produkciji Zavoda Margharete Schwarzvald in Cankarjevega doma Ljubljana je igral v muzikalu Cvetje v jeseni.

Sodeloval je tudi v Mini teatru, Plesnem Teatru Ljubljana, PG Kranj, Caffe Teatru, APT Novo mesto, gledališču Glej, gledališču Talija in v več neinstitucionarnih gledališčih oziroma zavodih.

Aktivno sodeluje tudi pri sinhronizaciji risank mladinskega programa TV SLO, vodi gledališke delavnice in sodeluje z gledališko skupino KD Jože Gostič v Homcu.

Od 1. 11. 2019 je član Mestnega gledališča ljubljanskega.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

Viti in literatura

Spletna stran SNG Maribor

Zunanje povezave