Geslo:Na današnji dan/1956

Iz Geslo


V Brežicah se je rodil Slavko Cerjak.

V Ljubljani je umrl skladatelj Marij Kogoj.

V Črnem Vrhu nad Idrijo se je rodil igralec Mladinskega gledališča Ivan Rupnik.

V Sladkem Vrhu se je rodila režiserka in producentka Branka Nikl Klampfer.

V Ljubljani je umrl lutkar Milenko Doberlet.

V Ljubljani se je rodila Maja Cerar. Gledališka lektorica v MGL. Prejemnica posebne Borštnikove nagrade za oblikovanje govora v predstavi Nevihta.

V Ljubljani se je rodila dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja Alja Predan. Umetniška direktorica Borštnikovega festivala. Nekoč je zapisala: "Ni lepših mest, kot so evropska in ni slikovitejše narave, kot je na tem kontinentu. Sredozemlje je zibel civilizacije, z Nordkapa gledaš v os planeta, na rtu Cabo da Roca se konča zemlja in začne morje, v Sankt Peterburgu v belih nočeh drsiš po zaledeneli Nevi. Samo to se zmerom pogosteje sprašujem, kdo je bik, ki nosi to našo prostrano celino? In kam galopira?"

V Novem mestu se je rodil gledališki režiser Janez Pipan. Ravnatelj ljubljanske Drame. Resen gospod. Prvi in doslej edini, ki je prejel za režijo v času študija na AGRFT Borštnikovo nagrado za predstavo v celoti.

V Ljubljani se je rodil igralec Pavle Ravnohrib. Prešeren. Jorge. Palček. Johann Wilhelm Moebius. Karel IX. Kralj Henrik V. Grof. Dioniz. Voditelj Malih sivih celic.