Maja Cerar

Foto: Osebni arhiv

Življenjepis

Rojena 4. 10. 1956 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli Riharda Jakopiča v Ljubljani in po maturi na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani je na ljubljanski filozofski fakulteti vpisala dvopredmetni študij etnologije in slovenskega jezika s književnostjo; diplomirala je leta 1982.

Istega leta se je kot profesorica slovenščine zaposlila na Srednji kemijski šoli v Ljubljani, ki je leta 1994 dobila še gimnazijski program. Poučevala je na obeh programih, ki pa sta se leta 2000 razdvojila in bila kot samostojni šoli vključena v na novo oblikovani Šolski center Ljubljana; od takrat je do leta 2005 (ko je opustila učiteljski poklic) poučevala na Splošni in strokovni gimnaziji Ljubljana (današnja Gimnazija Antona Aškerca). Tri leta je bila na šoli vodja in koordinatorica projekta Odprta šola. Sedem let je bila poverjenica za dijaške abonmaje in organizatorica šolskih kulturnih dni. Leta 2000 je istočasno pridobila strokovna naziva mentorica in svetovalka.

Ves čas se je posvečala tudi drugim dejavnostim, predvsem lektoriranju in organiziranju literarno-esejističnih delavnic za srednješolce (v sodelovanju z Informacijskim izobraževalnim in svetovalnim centrom IZIDA, od leta 1994 do 2000) ter mentorstvu srednješolskim debaterjem v mednarodnem programu Debata (znotraj Debatnega centra Ljubljana, ki je nastal v okviru Zavoda za odprto družbo Slovenije, od leta 1996 do 2001); sodelovala je v enoletni gledališki delavnici pod vodstvom igralca Jurija Sovčka, ki je vključevala tudi prisostvovanje nekaterim predavanjem na AGRFT; sodelovala je pri vseh predstavah Združenega ŠILA gledališča, ki je v petih letih (prvič leta 1999) pod vodstvom Mojce Dimec v obliki t. i. učnih šovov uprizorilo aktualna maturitetna besedila.

Leta 2004 je v Mestnem gledališču ljubljanskem opravila dve gledališki lekturi, in sicer pri predstavah Caesar in Sokratov zagovor. Od januarja 2005 je zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem kot gledališka lektorica (50 %) in od leta 2008 še v DESET, d. o. o., družbi za svetovanje, organiziranje in delo z besedili (50 %).

Kot gledališka in filmska lektorica, jezikovna svetovalka ter avtorica in lektorica pisanih besedil je sodelovala/sodeluje s številnimi ustanovami in posamezniki (Aksioma– Zavod za sodobne umetnosti; Anton Podbevšek teater; Bunker – zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev; Cankarjev dom; E. P. I. center; Gledališče Glej; Imaginarni – zavod za kulturno dejavnost; Lutkovno gledališče Ljubljana; Mini teater; Prešernovo gledališče Kranj; Slovensko mladinsko gledališče; Šentjakobsko gledališče Ljubljana; Zavod OSUM; AGRFT; ALU (Oddelek za oblikovanje); Biotehniška fakulteta (Oddelek za krajinsko arhitekturo); Društvo ICOM – Mednarodni muzejski svet; FDV; Festival Ljubljana; Festival Borštnikovo srečanje; Fundacija Brumen; Golf zveza Slovenije; IPAK – Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij; Kmetijsko – gozdarski zavod (predavanje in vodenje delavnice o funkcionalni pismenosti); KORPUS; LOWE Avanta (oglaševalska agencija); Maribor 2012: Evropska prestolnica kulture (sodelovanje pri pripravi in izvedbi odprtja in zaprtja EPK); MI KA DO, storitve, d.o.o.; Ministrstvo za kulturo RS (pregled spremnega jezikovnega materiala ob podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada (2009, 2010, 2011, 2012) ter sodelovanje pri pripravi in izvedbi državnih proslav ob dnevu državnosti (2009, 2010) in ob dnevu reformacije (2008 in 2009)); RTV Ljubljana (jezikovno svetovanje pri filmu Božična večerja v režiji Boštjana Vrhovca); Si.mobil; Slovenski etnografski muzej; Studio za oblikovanje OS; Šola uporabnih umetnosti Famul Stuart (jezikovno svetovanje pri filmu Prvi dan v službi v režiji Urške Djukić); Založba Egmont, Zagreb; Zavod ŠKL za promocijo in razvoj športa; Zavod za varstvo pri delu …).

Opravila je jezikovne preglede več kot 200 obsežnejših besedil (knjige, katalogi, gledališki listi, diplomske, magistrske in doktorske naloge …). Je avtorica ali soavtorica vsaj 20 besedil (letna poročila, predstavitveni katalogi, spletne strani, promocijsko gradivo …).

Poskrbela je za odrski govor v okrog 60-ih gledaliških predstavah in na 47. Festivalu Borštnikovo srečanje (2012) prejela Borštnikovo nagrado za oblikovanje govora v uprizoritvi Nevihta v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

Lektor pri predstavah

2010-

  • 2010 Eva Kraševec, Kozma Ahačič idr. Marija Antoinetta, r. Matej Filipčič, OSUM
  • 2010 Ira Ratej (po F. Levstik Martin Krpan) Martin in Gregor ali od junaka do bedaka, r. Matjaž Latin, CD

2000-2009

  • 2009 Milan Grgić Zbudi se, Katka, r. Boris Kobal, Šentjakobsko gledališče Ljubljana
  • 2009 David Harrover Črni kos, r. Rene Maurin, CD in Imaginarni
  • 2009 Neven Korda Odmevi, r. Neven Korda, Aksioma – Zavod za sodobno umetnost, Zavod Bunker, Zavod Zank

Nagrade

Zunanje povezave