Geslo:Na današnji dan/1975


V Ljubljani umre France Koblar. Literarni zgodovinar. Gledališki kritik. Urednik. Prešernov in Kidričev nagrajenec.

V Ljubljani sta se rodila Jera in Jaka Ivanc. Ona je klasična filologinja, ki deluje tudi kot dramaturginja, asistentka režije, prevajalka in dramatičarka. On je režiser. Oba pa predana gledališču že iz družinskih vezi.

V Ljubljani se je rodil Miha Turšič, ki od leta 2004 aktivno sodeluje na področju kulturalizacije vesolja, oblikovanja breztežnostnih okolij, postgravitacijske umetnosti in je soustanovitelj ter direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij.

V Brežicah se je rodil dramaturg, gledališki kritik in raziskovalec Primož Jesenko.

V Ljubljani je umrl dramaturg, esejist, kritik, urednik in publicist Lojze Filipič.

Andrej Hieng je z dramsko pesnitvijo Izgubljeni sin (režija Mile Korun, MGL) doživel zmagoslavje izvirnega sodobnega dramskega besedila: na jubilejnih 20. jugoslovanskih gledaliških igrah na Sterijevem pozorju v Novem Sadu je prejel najvišje Sterijevo priznanje, Izgubljeni sin je razglašen za najboljšo predstavo, Sterijeve nagrade pa prejmejo še Mile Korun za režijo, Sveta Jovanović za scenografijo in Milena Zupančič za vlogo Zofije, ki je leto kasneje prejela za isto igralsko umetniško stvaritev še nagrado Prešernovega sklada. Vir: Pdf.gif Mojca Kreft: List iz dnevnika: Pro memoria. Lojze Filipič (19. junij 1921 – 21. april 1975) Info.png V Ljubljani je umrl dramaturg, esejist, kritik, urednik in publicist Lojze Filipič.

V Kopru se je rodil pesnik, prevajalec, dramaturg in avtor dramatizacij Gašper Malej.

V Postojni se je rodila dramaturginja, dramatičarka, producentka in Grumova nagrajenka Simona Semenič. »Imam epilepsijo. Pa kaj.«

V Kranju se je rodil igralec in trobentač Matija Vastl. Jezus Kristus. Zmaj Tolovaj. Martin von Essenbeck. Rodion Romanovič Raskolnikov, bivši študent. Komolec. Učitelj Šviligoj. Georges Danton in poslanec.

V Ljubljani je umrl ingralec in pevec Pavle Kovič.

V Ljubljani se je rodila lutkarica in pripovedovalka Katja Povše.

Na Jesenicah se je rodila režiserka Ana Krauthaker. Aktivna predvsem na radijskih valovih.

V Ljubljani se je rodil igralec Primož Pirnat.

V Slovenj Gradcu se je rodil scenograf Branko Hojnik. Scenograf. Nagrajenec za scenografijo na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje (za scenografiji v uprizoritvah Svatba v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Kralj na Betajnovi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor), ki je ob neki priliki za SiGledal povedal: „Glede nagrad se poskušam držati Kiševega nasveta, da ne delaj nič določenega, da bi jih dobil. Če pa jih dobiš, jih sprejemaj z ravnodušnostjo.“