Olga Grad

Foto: Žiga Koritnik

Življenjepis

Olga Grad se je rodila 14. novembra 1950 v Ljubljani. Na AGRFT je študirala igro in zaključila študij leta 1995 v vlogi Brende v Storeyevi Kmetiji, v letniku profesorja Igorja Pretnarja. Diplomirala je leta 1996.


Takoj po končanem študiju je že sodelovala v predstavah Slovenskega mladinskega gledališča, leta 1977 pa je postala članica tega igralskega ansambla. Igralka je večna popotnica in raziskovalka. Slednje se nanaša na gradnjo njenih vlog, ki so pogosto nagrajene, kakor na iskanje medsebojnih vezi in odnosov v gledališču. Neprestano je in še sodeluje v različnih gledališčih, kjer ustvarja z enako energijo, zagnanostjo in zvestobo svojemu delu, kakor v SMG.


Njen drugi dom bi lahko celo poimenovali Koreodramo, v kateri je v njenih uspešnih desetih letih redno sodelovala in ustvarjala. V Sloveniji je ob teh dveh gledališčih ustvarjala še v Študentskem gledališču, Gledališču Glej, Cankarjevem domu in Društvu B-51.


Vendar je bila Slovenija zanjo večkrat tudi premajhna, zato se je podala na pot tudi v KPGT v Beogradu, v MKC v Skopje, Putokaz Zagreb, Istrsko narodno gledališče Pulj in Črnogorsko narodno gledališče v Podgorico. Redno dela tudi v Globalnem teatru.


Ob številnih vlogah v Slovenskem mladinskem gledališču, ki so bile v veliki meri vezane na tekste iz slovenske in svetovne sodobnosti in tekste na otroke in mlade, do koreodramskih vlog, ki jih je soustvarjala z režiserjem Damirjem Zlatarjem Freyem do iskanja novih poti v Globalnem gledališču Nicka Upperja, to je razpon neumorne iskalke in igralke. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, predvsem pa je dobro opozoriti, da ima tudi nekaj skupinskih nagrad, kar opozarja prav na to, da je izjemna sodelavka in kolektivna soustvarjalka.


Nastopa tudi na televiziji (na primer v TV igrah Agitator, 1976 in O grehu stare Jakovce, 1980), v zadnjem času pa smo jo videli v nanizanki Novakovi v režiji Janeza Burgerja.

Vloge v gledališču

2011-

2001–2010

1991–2000

  • 1994 Vojakinja; Lewis Carroll – Vito Taufer: Alica v čudežni deželi – prenovljena predstava, r. Vito Taufer, SMG

1981–1990

1971–1980

Vloge na filmu in televiziji

  • 1992 Good rockin'tonight, r. Brane Bitenc, UL AGRFT Ljubljana

Drugo

Nagrade

Fotogalerija

Viri in literatura

Zunanje povezave