Benjamin Krnetić

Iz Geslo


Življenjepis

Benjamin Krnetić se je rodil 22. februarja 1991 v Ljubljani. Po končani gimnaziji je bil sprejet na AGRFT, kjer je diplomiral leta 2013 pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija. V Sloveniji ustvarja tako na institucionalnih odrih (Peter v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice v mariborskem SNG; Mladen v Vojnovićevi odrski priredbi romana Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana v SNG Drami v Ljubljani; Natalija v Idiotih, prirejenih po scenariju Larsa von Trierja, v režiji Nine Rajić Kranjac v Slovenskem mladinskem gledališču…), kakor v produkcijah t. i. off scene (J. Genet Splendid v režiji Senke Bulić v Mini teatru, Zborovanje ptic v režiji Nine Rajić Kranjac v Gleju; Tiest v režiji Ivice Buljana v Mini teatru; Alica v režiji Tjaše Črnigoj v Gleju), predvsem pa na filmu (Čefurji raus!, Goran Vojnović; Nočno življenje, Damjan Kozole; Nika, Slobodan Maksimović; Jogi in škatla; Aron Horvath Botka …) z velikim poudarkom na domači neodvisni filmski produkciji. Od leta 2019 je član ansambla ljubljanske Drame. Uveljavlja pa se tudi v mednarodnem prostoru, na primer kot slovenski predstavnik v evropskem projektu L’École des Maîtres (praktična oblika dodatnega izobraževanja na področju uprizoritvenih umetnosti z mladimi kolegi sedmih članic EU – finalna uprizoritev Pikettyjevega Kapitala in evropska turneja), predvsem pa sodelujoč v regionalnih odrskih (Grobnica za Borisa Davidovića v režiji Ivice Buljana, BITEF, Beograd) in filmskih (Za ona dobra stara vremena v režiji Eduarda Galića, Zagreb) produkcijah.

Prejel je nagrado sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev študenta dramske igre, in sicer za vlogo Helikona v diplomski uprizoritvi Camuseve Kaligule v režiji Tjaše Črnigoj, ter kolektivno nagrado za najboljšega mladega igralca Rejhan Demirdžić na festivalu MESS v Sarajevu s predstavo Zborovanje ptic v režiji Nine Rajić Kranjac.

Vloge

Nagrade

2022 Nagrada 52. Tedna slovenske drame za najboljšega igralca za vlogo v uprizoritvi Solo (r. Nina Rajić Kranjac, Maska in Slovensko mladinsko gledališče)

Viri in literatura

Zunanje povezave