Nataša Živković

Iz Geslo

Nataša Živković, foto osebni arhiv N. Ž.

Življenjepis

Nataša Živković (1981, Ljubljana) je vsestranska umetnica, ki ustvarja v različnih žanrih na področju uprizoritvenih umetnosti, od sodobnega plesa, gledališča do performansa. Po končani baletni šoli se je preusmerila v sodobni ples in sodelovala s številnimi koreografi in koreografinjami (Maja Delak, Yasmine Hugonnet, Mateja Bučar, Mala Kline, Milan Tomášik, Matjaž Farič itn.). Čeprav je diplomirala iz primerjalne književnosti in francoskega jezika, deluje kot samozaposlena plesalka in v zadnjem času intenzivno deluje tudi na gledališki sceni, tako na institucionalnih odrih kot v neodvisni produkciji.

Z Vio Negativo sodeluje od leta 2006, je del ekipe No!Training Lab, ki jo vodi Katja Legin, soustvarila je že številne projekte v produkciji Emanata, kjer je od leta 2013 tudi redna članica tehnoburleske Tatovi podob. Za avtorski prvenec Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) in plesno-gledališko udejstvovanje je v letu 2009 prejela nagrado zlata ptica. Njeno avtorsko delo Zavoljoočeta (2014) je posvečeno očetu. V zavodu Bunker je 2014/2015 sodelovala pri projektu Igrišče za gledališče, ki se je posvečal kulturno-umetnostni vzgoji v izobraževanju. V letu 2016 je soustvarila predstave Če si srečen (Bunker), V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (Emanat). Kot izbrana umetnica je sodelovala v dvoletnem evropskem projektu Uprizarjati spol – ples razlik, ki je potekal med partnerji iz Slovenije (Mesto žensk), Italije, Španije, Nizozemske in Velike Britanije.

Nataša Živković kot performerka išče vzvode, povezave in organske prehode med estetskim in realnim, visokim in nizkim, notranjim in zunanjim, lepim in grdim.

Sodelovanje pri gledaliških, performativnih in plesnih projektih

Avtorski projekti

Nagrade

  • 2019 Nagrada Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa
  • 2010 nagrada Zlata ptica za umetniške dosežke v plesno-gledališki predstavi Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) ter angažirano in vztrajno delovanje na področju sodobnega plesa

Viri in literatura

Zunanje povezave