Mini teater Ljubljana

Iz Geslo

Redakcija dne 17:24, 21. april 2021 od Maša (pogovor | prispevki) (Zunanje povezave)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)

Predstavitev

Mini teater sta leta 1999 osnovala Robert Waltl in Ivica Buljan z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo. Estetsko se Mini teater usmerja k besedilom avtorjev, kot so Bernard-Marie Koltès, Heiner Müller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Jean Genet, Hervé Guibert, Arthur Rimbaud, A. S. Puškin in H. Ch. Andersen, v njem pa imajo prednost raziskovalne režijske estetike z režiserji, kot so I. Buljan, A. Anurov, P. Calvario, S. Nordey, R. Waltl in J. Ivanc, v programu za mlado občinstvo pa posebno pozornost posveča inovativnim umetniško-vzgojnim projektom. Mini teater letno odigra približno petsto predstav v Ljubljani, Sloveniji, zamejstvu in na številnih mednarodnih festivalih. Svojo usmeritev in uspešno partnerstvo potrjuje tudi mednarodno sodelovanje Mini teatra s hrvaškimi institucijami, kot so Novo kazalište Zagreb, ARL Dubrovnik, ZeKaeM – Zagrebško gledališče mladih, Zadar snova, Teatar ITD in HNK Reka. Mini teater je za svoje gledališko ustvarjanje prejel številne nagrade in priznanja v tujini in Sloveniji.

Video

Predstavitev gledališča

Mini teater s sloganom MI(NI)SMOMINI je zagotovo eno najaktivnejših in najuspešnejših gledališč v našem prostoru. Je prepoznavno slovensko mesto kreacije s tako doma kot tudi v tujini večkrat nagrajenimi predstavami, ustvarjalci in izvajalci - od Marka Mandića, Pie Zemljič, Igorja Samoborja, Milene Zupančič, Primoža Pirnata, Jureta Henigmana, Janje Majzelj, Polone Juh, Saše Tabakovića, Aljaža Jovanovića, Nine Ivanišin, Domna Valiča in Josa do Jurija Součka, Polone Vetrih, Janeza Starine, Sandija Pavlina, Nika Goršiča, Radka Poliča in Jožice Avbelj, če naštejemo res le nekatere od izjemnih igralcev skoraj 150-članskega “mini” ansambla. Kakovostne gledališke in otroške predstave pa soustvarjajo tudi umetniki in ustvarjalci iz tujine (od Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Slovaške in Belorusije do Združenih držav Amerike, Rusije in Čada).


Ne, Mini teater zagotovo ni mini. Poleg dvorane na Ljubljanskem gradu ima tudi dvorano in popolnoma prenovljen rezidenčni center na Križevniški ulici 1, ki je prav s prihodom Mini teatra doživela preporod. Okoli Mini teatra pa se je spletla tudi nova kulturna četrt prestolnice, Križevniška, ki povezuje tako ustvarjalce in obiskovalce predstav, Ljubljančane in obiskovalce mesta.

Osnovna dejavnost Mini teatra

Zasebna gledališča v Sloveniji niso več redkost, repertoarno-umetniška pač. Mini teater je eno redkih gledališč, ki svojo prepoznavnost gradi na programu in kakovosti. Vse to dokazujejo nagrade in želja po povezovanju s podobnimi idejami v širšem evropskem prostoru.


Mini teater je prepoznavno slovensko mesto kreacije. Naše predstave so večkrat nagrajene na številnih domačih in tujih festivalih, enako ustvarjalci in izvajalci naših predstav. Je umetniško gledališče, javno gledališče in k temu je usmerjen tudi program, ki ga soustvarjajo številni priznani domači in tuji ustvarjalci. Vabila na številne festivale v letu 2012 in aktivna vpetost v projekte EU Kultura, kjer že leta sodelujemo, pa dokazujejo, da je kvaliteta naših programov prepoznavna tudi v okviru evropskih programov kulture.


Cilj Mini teatra je predvsem kakovostno gledališče za vse starostne skupine, v gledališče privabiti več publike, ciljna skupina pa so tako otroci in družine kot tudi mladi, študentje, odrasla publika in strokovna javnost.


Privilegij Mini teatra je eksperimentiranje z različnimi oblikami, po čemer se ločimo od drugih repertoarnih gledališč. Naš končni cilj ni ustvarjanje klasičnih predstav, temveč raziskovanje nečesa novega in podajanje na ozemlje zahtevnejših gledaliških form.


Umetnost, za kakršno si prizadeva Mini teater, je tista, pri kateri se ustvarjalci posvečajo kreiranju dramskih napetosti, emocionalni môči, subverzivnemu potencialu, poeziji v njeni mnogopomenskosti. Ta heterogenost vključuje najrazličnejše forme raziskovanja. Mini teater preizprašuje nove oblike monodrame, performansa, dialoga, fizičnega gledališča, živega branja romana, interpretacijo neznanih besedil, navzočnost političnega, rodnega, teoretičnega diskurza. Mini teater se upira tistemu, čemur Ariane Mnouchkine pravi »literatura v kostumih«.


Naše poslanstvo gre v smeri gledališča, zasnovanega na delu, na improvizaciji in osvajanju tistega najglobljega v igralčevem telesu. Mini teater neguje duh skupine, kakršno so razvili Peter Brook, Tadeus Kantor, Grotowski, Living Theatre. Igralca vključujemo v skupino, sozvočje celote, velikodušnosti do partnerja v ustvarjanju in do občinstva.

Uspešnost

Predstave Mini teatra so hitro prerasle začetno zasnovo predvsem po zahtevnosti. Pravi preboj se je najprej zgodil v tujini, kjer so že zgodaj prišle tudi nagrade in vabila na pomembne festivale. Doma pa se je odprlo z nagradami na Borštnikovih srečanjih, začenši s Schneewittchen After Party, kasneje z Macbethom po Shakespearu in nato še s predstavo Bartleby, pisar.


Program Mini teatra ustvarjajo najpomembnejši slovenski in tuji ustvarjalci ter najbolj eminentni režiserji. Umetniški vodja postdramskega programa, večkrat nagrajeni režiser in dramaturg ter letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, Ivica Buljan, otroškega programa pa Robert Walti, oba tudi mednarodno uveljavljena umetnika, pa sta zagotovo zagotovilo ne le kakovostno zastavljenega programa, ampak tudi njegove izvedbe in mednarodne odmevnosti.


Poleg odličnih odzivov strokovne kritike, javnosti in gostovanja na številnih uglednih festivalih doma in v tujini, pa že zdaj zavidanja vredni kvantiteti naše letne produkcije nikakor ni mogoče očitati zdrsa v neustvarjalno preigravanje ustaljenih in videnih gledaliških prijemov. Večina produkcije Mini teatra izžareva kreativno željo po raziskovanju mej tako lutkovne kot dramske govorice, celotni program pa je zasnovan na programski pestrosti, premišljeni starostni segmentaciji publike, pestrem in kvalitetnem izboru sodelujočih avtorjev in ustvarjalcev ter razviti mreži koproducentov.


Da smo v naši produkciji tako lutkovnih kot gledaliških predstav izjemno uspešni, ne dokazuje le statistika, ki govori o več kot 400 odigranih predstavah letno, o obisku več kot 50 tisoč obiskovalcev letno, pač pa predvsem številna vabila na prestižne mednarodne gledališke festivale, kjer se v zadnjih letih nahajamo v družbi najzanimivejših svetovnih gledališč in režiserjev kot so, Robert Wilson, Robert Lepage, Jan Fabre, Kristijan Lupa, Ellen Stuart, Pekinška opera, in številni drugi, po drugi strani pa smo prejemniki številnih nagrad tudi na domačih gledaliških festivalih (Borštnikovo srečanje) in lutkovnem bienalu slovenskih ustvarjalcev, kjer smo na zadnjih dveh festivalih prejeli najvišja priznanja, med drugim letos tudi gran prix za Pravljico o carju Saltanu, za najboljšo predstavo v celoti.

Mednarodno sodelovanje

Do sedaj smo realizirali plodno sodelovanje z lutkovnimi umetniki iz znanih gledaliških šol iz Moskve, Prage, Sofije, Jeruzalema, Anglije in Nemčije. Trenutno zelo aktivno sodelujemo predvsem z gledališkimi in lutkovnimi umetniki iz znanih šol Rusije in Belorusije, umetniki iz Češke in Hrvaške.

Tako je v pri nas ustvarjal Puškinovega Carja Saltana režiser ene najznamenitejših gledališč in akademij, Anatolija Vasilijeva, Aleksander Anurov, Puškinove tragedije je režiral profesor in režiser iz Minska, Aleksej Leljauski, januarja 2007 je v našem gledališču ustvarjal mladi diplomant akademije Piotra Fomenka GITIS iz Moskve, Vasilij Sennin s svojim pogledom na Oscarja Wildea. Pomemben je tudi izbor mladinske literature kot predloge za naše predstave, tako smo se ukvarjali z deli Aleksandra Sergejeviča Puškina, Ivane Brlić Mažuranić, Hansa Christiana Andersena, Oscarja Wilda, Wilhelma Hauffa, Toona Tellegena, Jana Grabowskega in bratov Grimm.

Režiserji, ki ustvarjajo pri nas, so zagotovo intrigantni ne le v ožjem kulturnem prostoru ampak imajo svojo veljavo tudi v tujini, naj omenimo samo Ivico Buljana, Slavča Malenova, Aleksandra Anurova, Ivana Talijančića, Pavla Polaka, Mareka Bečko. Pa tudi Roberta Waltla, ki je za svoje režije predstav v tujini že prejel več nagrad, Ivano Djilas in Nicka Upperja.

Pomembne aktivnosti Mini teatra pa so povezane tudi s sodelovanjem s tujino in mednarodna gostovanja ter festivali. Naši kontakti s festivali, gledališči in umetniki so intenzivni in številni.

Mini teater je v osmih letih obstoja gostoval na številnih uglednih mednarodnih gledaliških in lutkovnih festivalih: Rusija, Belorusija, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Avstrija, Belgija, Italija, Iran, Venezuela, Egipt, Albanija, Bolgarija, Srbija in Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Pakistan,Nizozemska, ZDA, Velika Britanija, Danska, Kuba, Španija, Francija.

Mednarodna gostovanja Mini teatra v letu 2012

Budimpešta (Madžarska), Trst (Italija), Zagreb (Hrvaška), Beograd (Srbija), Szeged (Madžarska), Subotica (Srbija), Talin (Estonija), Novi Sad (Srbija), Lomža (Poljska), Erfurt (Nemčija), Zadar (Hrvaška), Banja Luka (BIH), Moskva (Rusija)

Mednarodna gostovanja Mini teatra v letu 2011

New York (ZDA), Budimpešta (Madžarska), Armenija, Zagreb (Hrvaška), Gorica in Trst (Italija), Praga (Češka), Srbija, Črna Gora, Makedonija ter Bosna in Hercegovina.)

Mednarodna gostovanja Mini teatra v letu 2010

Tujina: Zagreb (Hrvaška)- večje število gostovanj z različnimi predstavami, Minsk (Belorusija), Trst (Italija), Armenija, Praga (Češka), Seul (Južna Koreja), Beveren (Belgija), Banja Luka (BIH), Skopje (Makedonija), Šentjanž (Avstrija), Ankara (Turčija)

Prisotnost slovenskih besedil

V našem programu je seveda izredno pomembna tudi prisotnost slovenskih besedil. Tako smo posegli po slovenski ljudski zakladnici in koledniškem izročilu v predelavah sodobnih slovenskih avtorjev, kot sta pesnici Lili Novy in Vida Taufer, Josip Ribičič, pa Kristina Brenkova in Marija Vogelnik, pa tudi pesnik in dramatik Andrej Rozman Roza, in sodobni slovenski avtorji Ana Duša, Dea Volarič in Rok Vilčnik.

Leta 2009 smo premierno uprizorili gledališko-lutkovno predstavo Medvedek zleze vase po kultni radijski igri Franeta Puntarja, enega osrednjih avtorjev slovenske mladinske igre. Leta 2011 nadaljevanje uspešnice Svetlane Makarovič Sapramiška 2 - Sapramišja sreča in leta 2012 kultno Pekarno Mišmaš. Letošnja noviteta pa je tudi vsem dobro znana Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega - Ježka.

Postdramsko gledališče

Druga linija Mini teatra, tako imenovano Post-dramsko gledališče, pa se intenzivno ukvarja s promocijo sodobne svetovne dramske literature ter afirmacijo modernih režijskih praks.

Mini teater je prvi v Sloveniji izvedel danes kultnega Roberta Walserja, z opaznimi odmevi v svetu. Prvi smo izvedli Noč čisto na robu gozdov Bernard-Marie Koltesa in prvi v Sloveniji objavili prevode njegovih dram. Prvi na svetu pa smo izvedli njegovi mladostni deli Dan umorov v zgodbi o Hamletu in Marš - Visoka pesem.


V petnajstih letih je Mini teater ustvaril številne, tako s strani občinstva kot tudi stroke, priznane predstave. Poleg treh velikih Borštnikovih nagrajenk Schneewittchen After Party, Macbeth po Shakespearu in Bartleby, pisar so tukaj tudi kolaž besedil J. D. Salingerja in B.-M. Koltèsa Ma and Al, Medeja material, monodrama Roberta Waltla Noč čisto na robu gozdov ali V samoti bombaževih polj z Markom Mandićem in Robertom Waltlom v režiji Ivice Buljana, Persona Janeza Pipana z Janjo Majzelj, Polono Juh, Pio Zemljič in Jožico Avbelj, pripredba Cankarjevega Kurenta z Jurijem Součkom, Stol(čk)i Nika Goršiča po E. Ionescu, zgodba večnih ljubimcev Tristana in Izolde v angleškem jeziku v režiji Zoltana Balázsa, preplet kriminalističnega romana in metadrame, slovenska praizvedba Splendida Jeana Geneta in Senke Bulić ter Divjad, prvi gledališki projekt Nejca Gazvode, in Zapiranje Ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v režiji Ivice Buljana, ki ju pripravljamo za jesen, če izpostavimo le nekatere.

Gostovanja v Sloveniji

Izjemno pomembna usmeritev Mini teatra je tudi pokrivanje Slovenije s kvalitetnimi lutkovnimi in gledališkimi predstavami. Predstave Mini teatra so tako danes sestavni del skoraj vseh otroških abonmajev v Sloveniji, hkrati pa skoraj ni malo večjega mesta v Sloveniji, kjer še nismo gostovali. Naše predstave gostujejo po vsej Sloveniji in tujini, z veseljem se bomo odzvali tudi vašemu vabilu in vas obiskali.

Gostovanja v Zamejstvu

Pomembna pa so tudi gostovanja Mini teatra pri Slovencih izven matične domovine. Tako smo v tesnih stikih s Slovenci v Avstriji (Šmihel, Železna kaplja, Šentjanž, Celovec), v Italiji ( Trst, Devin, Stara Gorica), na Madžarskem (Števanovci) in na Hrvaškem (Slovensko društvo Triglav iz Splita, Reka, Pula, Zagreb). Verjamemo anamreč, da tudi z našimi predstavami krepimo zavest o slovenstvu in pomagamo pri kulturnem razvoju naše manjšine v tujini.

Gostovanja Mini Teatra v letu 2012

Trbovlje, Nova Gorica, Škofja Loka, Koper, Slovenj Gradec, Medvode, Grosuplje, Žalec, Ptuj, Kočevje, Šentjernej, Radovljica, Trebnje, Maribor, Kamnik, Krško, Dovje-Mojstrana, Domžale, Ljutomer, Velenje, Kranj, Murska Sobota

Gostovanja Mini Teatra v letu 2011

Kranj, Ajdovščina, Domžale, Idrija, Slovenj Gradec, Trbovlje, Nova Gorica, Škofja Loka, Koper, Grosuplje in Žalec

Gostovanja Mini Teatra v letu 2010

Ajdovščina, Koper, Kranj, Domžale, Nova Gorica, Slovenj Gradec, Ptuj, Vrhnika, Črnomelj, Ravne na Koroškem, Grosuplje, Dobrna, Krško, Lendava, Trbovlje, Rogaška Slatina, Kozje, Portorož, Žalec, Maribor, Velenje, Idrija, Šmihel, Mežica, Murska Sobota, Tolmin, Novo Mesto

Koprodukcije

Tudi koprodukcije so pravilo Mini teatra, tako so naše predstave nastale oz. nastajajo v koprodukcijah s Cankarjevim domom, Gledališčem Glej, Festivalom Ljubljana, Hrvaškim narodnim gledališčem I. pl. Zajca Rijeka, Mladinskim kulturnim centrom Maribor, ARL Dubrovnik, Novim kazalištem Zagreb, Kazalištem Hotel Bulić, Teatrom ITD, Freyer teatrom, Gledališčem Jaz in ti, Globalnim teatrom, WaxFactory iz New Yorka, Festivalom Ex Ponto, UNIMA Slovenija, Exodosom, Mestnim gledališčem Žar ptica iz Zagreba in Dječjim kazalištem Osijek,Stalno slovensko gledališče iz Trsta, Mestno gledališče Ptuj, Slovensko mladinsko gledališče.

Festivali

Mini poletje, mednarodni festival za otroke

Pomembna produkcija Mini teatra je tudi mednarodni lutkovni festival Mini poletje za otroke, ki ga že petnajsto leto z izjemnim uspehom pripravljamo v Ljubljani.


Že 15. mednarodni festival za otroke, Mini poletje Mini teatra, bo tudi letos poskrbel za nove nepozabne poletne mesece in pritegnil mnoge Ljubljančane, obiskovalce prestolnice in turiste. Čakajo nas odlične predstave Mini teatra, na gostovanje v Ljubljano pa pridejo tudi zanimive predstave iz tujine. Poleg nepozabnih lutkovnih predstav pa bo Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina ob poletnih nedeljah organiziral tudi za ustvarjalne delavnice za otroke!


Mini poletje je torej festival, ki združuje vse generacije - od najmlajših in mladine do njihovih staršev in starih staršev, ki si skupaj ne le ogledajo predstave, pač pa z otroki tudi ustvarjajo in se skozi kreativnost povezujejo.


Festival vsako leto nadgrajujemo, s kvalitetno predstavitvijo mednarodnih lutkovnih in gledaliških predstav ter gledališč pa bomo nadaljevali tudi v vseh naslednjih letih. Ljubljanskemu občinstvu bodo tako predstavljena gledališča iz Slovaške, Češke, Madžarske, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, če naštejemo le nekatere izmed gostujočih držav. Festival pa bomo dodatno nadgradili tudi z didaktičnimi ustvarjalnimi vsebinami in tematsko orientacijo na izrazitejšo predstavitev posamezne nacionalne umetnosti za otroke.

Srednjeveški dnevi v Ljubljani in Festival srednjeveške in renesančne glasbe

V letu 2014 bo Mini teater ob pomoči Turizma Ljubljana in MOL-a že petjastič pripravil Srednjeveške dneve v Ljubljani in že desetič zapored mini Festival srednjeveške in renesančne glasbe, ki se bo odvijal na Križevniški ulici in drugih lokacijah po Ljubljani. V preteklih letih se je pokazalo, da ta festival spada med pomembnejše glasbene predstavitve srednjeveške glasbe v Sloveniji, Srednjeveški dnevi pa med največjo in najbolj atraktivno turistično prireditev v Ljubljani. Z velikim veseljem namreč ocenjujemo, da se je lanskoletnega dogodka udeležilo več kot 5.000 ljudi.


Kostumirani srednjeveški plemiči, dame, vitezi in metalci zastav bodo tudi letos pritegnili veliko pozornosti, vsi, željni potovanja v preteklost, pa bodo zagotovo uživali. Na lokacijah od Križevniške ulice do Magistrata in Tromostovja ter Kongresnega trga in Trga francoske revolucije, v programu z več kot 200 nastopajočimi brez dvoma ne bo dolgčas nikomur. Med mečevanjem, postavitvijo viteškega tabora in številnimi družabnimi igrami, pa seveda ne bosta manjkala niti srednjeveška glasba in ples

Nedeljski lutkovni popoldnevi in nedeljski grajski lutkovni popoldnevi

pa so unikat v slovenskem kulturnem prostoru, saj ni gledališča, kjer bi se že petnajst let nepretrgoma odvijale lutkovne predstave ali gledališke predstave nasploh.

Kulturna četrt Križevniška

Mini teater je tudi pobudnik nove kulturne četrti Križevniška kot povezovalnega elementa vseh ustvarjalcev in ponudnikov umetniških in kulturnih vsebin na levem bregu Ljubljanice. Križevniška namreč povezuje vse, ki danes tukaj ustvarjajo in delajo ter združuje umetnike, ustvarjalce in stanovalce, takoj pa je naletela tudi na veliko zadovoljstvo in zanimanje obiskovalcev in turistov.


Na Križevniški ulici so postavljene tudi domiselne klopi, namenjene druženju in prijetnemu počitku. Popisane so z imeni in kratkimi opisi “križevniških” ustvarjalcev in opremljene s knjižicami, pripetimi ob strani, ki zgodovino ulice in četrti predstavijo tako v slovenščini kot v angleščini. V samokolnicah ob njih lahko iz črk sestavljamo misli, drevesa in rože na oknih pa ustvarjajo sproščujoče vzdušje v strogem centru mesta. Križevniška četrt je v sklopu projekta Urbane intervencije in ozelenitve opremljena tudi z malimi likovnimi instalacijami, novimi napisi in označevalnimi tablami, postavitev urbane opreme in ozelenitev ulice pa je takoj naletela na veliko zadovoljstvo in zanimanje stanovalcev, obiskovalcev in turistov. »Ali postaja slovensko glavno mesto zato kaj bolj prijazno do svojih prebivalcev? Prav gotovo. To dokazujejo tudi nekatere spremembe v obnašanju. Prebivalci oživljenih predelov Ljubljane se med seboj poznajo in tudi pozdravljajo . Kot včasih na vasi ali v manjših mestih. V hitrih in trpkih časih pa take geste štejejo precej več, kot je videti na prvi pogled,« je v članku za Adria In-flight Magazine zapisal tudi Matjaž Potokar.


Otvoritev kulturne četrti Križevniška in projekt ozelenitve, ki je pomenil eno redkih urbanih intervencij v središču Ljubljane ter obenem novo možnost kulturne revitalizacije mesta, avgusta 2011, je potekala pod taktirko Mini teatra. »S prireditvami želimo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Postavili smo klopi, posadili drevje in rože. Šalamunova sedemdesetletnica je bila idealna priložnost, da se z Ivico oddolživa temu velikemu svetovljanu. Performans pa je pomagal odkriti vse skrite kotičke, ki jih ponuja Križevniška z okolico. Morda je še bolj pomembno, da se tudi danes življenje in kultura nista umaknila z ulice. Želja snovalcev, prenesti energijo življenja iz gledališča na ulico, se uresničuje. Običajno pa se dogajanje najbolj razmahne poleti,« pojasni Robert Waltl, direktor Mini teatra.


Abonma Transferzala

V naslednjo sezono bo Mini teater vstopil tudi z novim abonmajem TRANSFERZALA. Popotnikom TRANSFERZALE, ki bodo z abonmajem spoznavali ljubljanske neodvisne odre, bo Mini teater ponudil veliko Boršnikovo nagrajenko 2011, predstavo Bartleby, pisar z Igorjem Samoborjem ter dve noviteti naslednje sezone – avtorski projekt odličnega mladega pisatelja in režiserja Nejca Gazvode s šestimi izjemnimi mladimi igralci, Divjad, ter Zapiranje Ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem v režiji Ivice Buljana.


Abonma TRANSFERZALA je gledališko-plesni abonma, ki združuje izbor predstav petih ljubljanskih neodvisnih odrov - Gledališča Glej, Mini teatra, Plesnega Teatra Ljubljana, Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana in Centra kulture Španski borci.


V sezoni 2013/2014 ponujamo vrhunske produkcije drznih ustvarjalcev, ki nastajajo na naših odrih. Pri sestavi abonmaja pa se boste ravnali zgolj in le po svojem okusu in času, ki ga imate na voljo - odvisni boste samo od sebe, torej neodvisni. Kot mi.


Vaš abonma bo potovanje, »transferzala« po petih kulturnih postojankah. Nudi vam petnajst različnih predstav, med katerimi si boste izbrali po eno z vsakega odra. Petim predstavam po vaši izbiri pa bo sledil zaključni dogodek s programskim presenečenjem in zabavo, na kateri se boste spoznali med sabo, z nami in z umetniki.


Vaša pot po Transferzali ne bo v breme ne vašemu telesu ne vašemu žepu. Sezonska izkaznica za gledališko-plesno potovanje je namreč le 25 evrov, ogled ostalih predstav iz abonmajske ponudbe pa vam bo omogočila s kar 50% popustom.


Abonma TRANSFERZALA 2013/2014 - prvo potovanje po petih združenih neodvisnih odrih Ljubljane!


5 neodvisnih odrov 15 predstav Tvoj izbor. Tvoja pot. Abonma Transferzala.


Več tudi na spletni strani www.transferzala.si

Direktorji in umetniški vodje

Seznam režiserjev

 • Andrej Adamek - Take ljudske
 • Aleksander Anurov - Pravljica o carju Saltanu
 • Marek Bečka - Obuti maček, 'Sneguljčica', 'Mizica, pogrni se, 'Pogumna Molly
 • Luis Zornoza boy - Srečni kraljevič
 • Barbara Bulatović - Črna kuhna
 • Senka Bulić - Splendid
 • Ivica Buljan - Kvartet, Marš - Visoka pesem, Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Medeja material, Schneewittchen After Party, Noč čisto na robu gozdov, Josep, Sallinger, Jackie, Kiklop, Mojca Pokrajculja, Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Mala morska deklica, 'Ma and Al, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Macbeth po Shakespearu, V samoti bombaževih polj
 • Zoltán Balázs - Tristan in Izolda
 • Ivana Djilas - Drugačen, Ko nihče ni imel kaj početi
 • Nejc Gazvoda - Divjad
 • Janez Lapajne- Razsutje
 • Aleksej Leljavski - Puškin - "male tragedije"
 • Edi Majaron - Osel Nazarenski
 • Slavčo Malev - Žabji kralj, Začarani štorklji, Kalif štrk
 • Ivan Peternelj - Avgusta
 • Pavel Polak - Rdeča kapica, Trije prašički in Palček
 • Mirko Rajas - Morrison in štirje letni časi
 • Vasilij Senin - Ribič in njegova duša
 • Nina Skrbinšek - Čudežna skrinjica, Čarobni prah

Peter Srpčič - Mahmud

 • Ivan Talijančić - ...She said
 • Eka Vogelnik - O miški, ki si je trebušček raztrgala
 • Jasna Vombek - Moderato cantabile
 • Robert Waltl - Miškolin, Palčica, Janko in Metka, Mojca Pokrajculja, Volk in kozlički, Prebrisani zajec Sparky in Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, 'Palčica, Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, Pekarna Mišmaš, Zvezdica Zaspanka

Seznam igralcev

 • MIHA ARH - Trije prašički, Palček, Mojca Pokrajculja
 • IVA BABIĆ - Razsutje
 • SENKA BULIĆ - Medeja material, Marš - Visoka pesem
 • SEBASTIJAN CAVAZZA - Razsutje
 • DAMJANA ČERNE - Avgusta
 • DION DOULIS - ...She said
 • IVANA DJILAS - Ko nihče ni imel kaj početi
 • JURIJ DREVENŠEK - Macbeth after Shakespeare, Divjad
 • PRIMOŽ EKART - Razsutje
 • VERONIKA DROLC - Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Schneewittchen After Party,Mojca Pokrajculja, Ribič in njegova duša
 • NIKO GORŠIČ - Schneewittchen After Party, Marš - Visoka pesem, Stol(čk)i
 • SUZANA GRAU - Rdeča kapica
 • LUCIJA GRM - Prebrisani zajec Sparky, Deklica s culico
 • GREGOR GRUDEN - Mala morska deklica
 • DITKA HABERL - Medeja material, Marš - Visoka pesem, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker
 • AKIRA HASEGAWA - Pravljica o carju Saltanu, Avgusta
 • NINA IVANIČ - Čudežna skrinjica, Čarobni prah
 • GAŠPER JARNI - Trije prašički, Puškin - Gostija v času kuge, Mozart in Salieri, Skopi vitez in Kamniti gost, Obuti maček
 • VESNA JEVNIKAR - Prebrisani zajec Sparky
 • JOSE - Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Marš - Visoka pesem, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Obuti maček, Ribič in njegova duša, Sneguljčica, Mizica, pogrni se, Morrison in štirje letni časi, Pogumna Molly, Kako ujeti zvezdo
 • ALJAŽ JOVANOVIĆ - Sneguljčica, Pekarna Mišmaš, Mizica, pogrni se, Divjad
 • EMIR JUŠIČ PIBER - Miškolin, O miški, ki si je trebušček raztrgala, Osel Nazarenski
 • OLGA KACJAN - Janko in Metka, Marš - Visoka pesem
 • MAŠA KAGAO KNEZ - Marš - Visoka pesem, Ribič in njegova duša
 • ASJA KAHRIMANOVIĆ - Rdeča kapica
 • ANA KARIĆ - Schneewittchen After Party, Marš - Visoka pesem, Kvartet / *KARIN KOMLJANEC - Miškolin
 • MAJA KONČAR - Čarobni prah, Čudežna skrinjica
 • BARBARA KUKOVEC- Avgusta, Janko in Metka, Drugačen
 • ERIKA LATTA - ...She said
 • MINCA LORENCI - Dan umorov v zgodbi o Hamletu
 • VESNA LUBEJ - Volk in kozlički
 • MARUŠA MAJER - Zvezdica zaspanka, Morrison in štirje letni časi, Divjad
 • MARKO MANDIĆ - Medeja material, Marš - Visoka pesem, Macbeth po Shakespearu, Ma and Al, Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, V samoti bombaževih polj, Zapiranje ljubezni
 • NATAŠA MATJAŠEC -Pravljica o carju Saltanu
 • DRAGO MILINOVIĆ - Razsutje
 • ANDREJ MURENC - Rdeča kapica
 • IVAN PETERNELJ - Avgusta
 • TOMAŽ PIPAN - Volk in kozlički, Prebrisani zajec Sparky
 • TADEJ PIŠEK - Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, Pekarna Mišmaš, Tristan in Izolda, Zvezdica Zaspanka, Žabji kralj, Kako ujeti zvezdo
 • MATEJ PUC - Rdeča kapica, Divjad
 • MATEJA PUCKO - Drugačen
 • BOŠTJAN GORENC PIŽAMA - Črna kuhna
 • NINA SKRBINŠEK - Volk in kozlički, Ko nihče ni imel kaj početi
 • VESNA SLAPAR - Miškolin
 • JURIJ SOUČEK - Janko in Metka, Miškolin
 • PETRA STARE - Take ljudske
 • KATARINA STEGNAR - ...She said
 • AJDA SMREKAR - Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, Divjad
 • EDO STRAH - Osel Nazarenski
 • ROMANA ŠALEHAR - Razsutje
 • IGOR ŠTAMULAK - Puškin - Gostija v času kuge, Mozart in Salieri, Skopi vitez in Kamniti gost, Miškolin, Zvezdica Zaspanka
 • MILAN ŠTEFE - Začarani štorklji, Pravljica o carju Saltanu, Volk in kozlički,Ko nihč ni imel kaj početi, Mojca Pokrajculja, Prebrisani zajec Sparky
 • ANDREJ ŠTULAR - Take ljudske
 • ALJOŠA TERNOVŠEK - Janko in Metka
 • VIOLETA TOMIČ - Mojca Pokrajculja, Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, Pekarna Mišmaš
 • TOMISLAV TOMŠIČ - Rdeča kapica, Začarani štorklji
 • BRINA SAJE VOGELNIK- O miški, ki si je trebušček raztrgala
 • TINA VRBNJAK - Divjad
 • ROBERT WALTL - Kvartet, Dan umorov v zgodbi o Hamletu, Schneewittchen After Party, Noč čisto na robu gozdov, Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča, Žabji kralj, Kalif Štrk, Srečni kraljevič, Osel Nazarenski in Palčica
 • PIA ZEMLJIČ - Marš - Visoka pesem, Mala morska deklica, Zapiranje ljubezni
 • TJAŠA ŽELEZNIK - Trije prašički, Palček
 • ROBERT KOROŠEC - Tristan in Izolda, Troglavi zmaj in princeske, Pogumna Molly, Kako ujeti zvezdo
 • JERNEJ ČAMPELJ - Tristan in Izolda
 • ROK KUNAVER - Tristan in Izolda
 • VESNA VONČINA – Ali Baba in štirideset razbojnikov, Trije prašički, Sneguljčica
 • VESNA KUZMIČ – Tristan in Izolda
 • ANA URBANC – Tristan in Izolda
 • JERNEJ GAŠPERIN – Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Na vrtu sebičnega velikana
 • ANŽE ZEVNIK – Ali baba in štirideset razbojnikov, Macbeth po Shakespearu
 • TINA POTOČNIK – Palček
 • MARKO PLANTAN – Palček, Puškin - Gostija v času kuge, Mozart in Salieri, Skopi vitez in Kamniti gost

Nagrajene uprizoritve

Nagrade Mini Teatra 2015

 • Nagrada Prešernovega sklada 2015 Pii Zemljič za vlogo Pie; Februar 2015
 • Nagrada za predstavo Sneguljčica za najboljšo predstavo v celoti na 21. Festivalu ekološkega pozorišta za decu i mlade v Bački Palanki (Srbija); Avgust 2015
 • Nagrada za predstavo Pekarna Mišmaš za najboljšo predstavo 8. Bugojnskega lutkovnega bienala; September 2015
 • Kolektivna nagrada za igralski kolektiv Mini teatra v predstavi Jurček in trije razbojniki (Vesna Vončina, Tadej Pišek, Marko Ujc, Tines Špik in Marko Brdnik) na 14. mednarodnem festivalu poklicnih gledališč v Banja Luki (Bosna in Hercegovina); Oktober 2015

Nagrade Mini Teatra 2014

 • Nagrada za najboljšo igro in animacijo Violeti Tomič na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici (Srbija); September 2014
 • Nagrada Robertu Smoliku za najboljšo scenografijo na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici (Srbija); September 2014

Nagrade Mini Teatra 2013

 • Nagrada Zlata iskra za najboljšo predstavo 15. Mednarodnega lutkarskega festivala Zlata iskra v Kragujevcu (Srbija) za Sneguljčico; Maj 2013
 • Nagrada igralcu Joseu v predstavi Sneguljčica za najboljšo igro 15. Mednarodnega lutkarskega festivala Zlata iskra v Kragujevcu (Srbija); Maj 2013
 • Nagrada Robertu Smoliku za lutke in sceno za predstavo Sneguljčica 15. Mednarodnega lutkarskega festivala Zlata iskra v Kragujevcu (Srbija); Maj 2013
 • -Nagrada za najboljšo predstavo na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), Vratsa (Bolgarija); Maj 2013
 • Nagrada Maruši Majer za najboljšo igralko 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica (Srbija) za predstavo Zvezdica Zaspanka; Maj 2013
 • Nagrada Mini teatru za Stol(čk)e Nika Goršiča na mednarodnem gledališkem Festivalu evropskega igralca v Makedoniji (Festival Actor of Europe) . Nagrada za najboljšo predstavo Stol(čk)i v izvedbi in režiji Nika Goršiča!. Predstava je bila prepoznana kot najboljši avtorski projekt prikazan na festivalu v vseh segmentih, igra, režija, tekst, dramaturgija in vizualnost predstave; Julij 2013
 • Nagrada Mareku Bečki za najboljšo režijo na Drugem mednarodnem festivalu v Podgorici (Črna gora); September 2013
 • Nagrada Robertu Smoliku za najboljšo scenografijona Drugem mednarodnem festivalu v Podgorici (Črna gora); September 2013
 • Nagrada najboljšo predstavo otroške žirije zana Drugem mednarodnem festivalu v Podgorici (Črna gora); September 2013
 • Velika igralska nagrada Risto Šiškov za najvišji igralski dosežek Niku Goršiču za Stol(čk)e Mini teatra, 21. mednarodni festival komornega gledališča Risto Šiškov v Makedoniji; September 2013
 • Igralska nagrada ansamblu predstave Pekarna Mišmaš (Violeti Tomič, Tadeju Pišku in Joseu) 12. Mednarodnega festivala poklicnih otroških gledališč Banja Luka (Bosna in Hercegovina); Oktober 2013
 • Severjeva nagrada 2013 Pii Zemljič za vlogo Pie v Zapiranju ljubezni (P. Rambert/režija Ivica Buljan); December 2013

Nagrade Mini Teatra 2012

 • Nagrada Prešernovega sklada, Ivica Buljan
 • Nagrada festivala SKUP' 2012 Marku Mandiću v predstavi Ma and Al (Ptuj, Slovenija)
 • Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti 19. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica (Srbija) za Sneguljčico; Maj 2012
 • Nagrada za najboljšo režijo 19. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica (Srbija) režiserju Mareku Bečki za Sneguljčico; Maj 2012
 • Nagrada Maček iz žaklja otroške žirije 23. mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan 2012 (Maribor, Slovenija) za Sneguljčico; September 2012
 • Grand Prix za najboljšo uprizoritev v celoti Mednarodnega festivala poklicnih otroških gledališč v Banja Luki (Bosna in Hercegovina) za Sneguljčico; Oktober 2012

Nagrade Mini Teatra 2011

 • Velika nagrada Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje (Herman Melville Bartleby, pisar, r. Miloš Lolić)
 • Borštnikova nagrada za najboljšo moško igro na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje: Igor Samobor (Herman Melville Bartleby, pisar, r. Miloš Lolić)
 • Borštnikova nagrada za adaptacijo besedila na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje:Miloš Lolić (Herman Melville Bartleby, pisar, r. Miloš Lolić)
 • Borštnikova nagrada za oblikovanje zvoka na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje: Luka Ivanović (Herman Melville Bartleby, pisar, r. Miloš Lolić)
 • Vélika nagrada za najboljšo predstavo festivala "Male scene" v Reki, Hrvaška (Kiklop, r. Ivica Buljan)
 • Nagrada za scenografijo in nagrada za kostumografijo predstavi Kiklop

, mednarodni gledališki festival Brez prevoda, Užice, Srbija (r. Ivica Buljan)

 • Nagrada Judita Marku Mandiću na Splitskem poletnem festivalu za vlogo v predstavi Ma&Al, (r. Ivica Buljan)
 • nagrada Mareku Bečki za najboljšega režiserja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 za predstavo Sneguljčica
 • Nagrada Eleni Volpi za najboljšo igralko in animatorko Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 v predstavi Sneguljčica
 • Nagrada Aljažu Jovanoviću za najboljšega igralca in animatorja Bienala slovenskih lutkovnih ustvarjalcev 2011 v predstavi Sneguljčica
 • Nagrada Zlata paličica za posebni umetniški dosežek je prejel tandem son:DA (Metka Golec, Miha Horvat) za vizualno podobo v predstavi Sapramiška 2 – Sapramišja sreča v režiji Roberta Waltla.

Nagrade Mini teatra 2010

 • Nagrada Glavnega mesta Ljubljane za umetniške dosežke Robertu Waltlu. (Robert Waltl je sicer tudi prejemnik Župančičeve nagrade, nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije, več nagrad Združenja dramskih umetnikov Hrvaške, Assiteja Hrvaške in dobitnik številnih nagrad na mednaodnih festivalih v Sloveniji, Iranu, na Hrvaškem, Bosni, Srbiji, Poljskem, ....)
 • Sanja Jurca Avci je na Mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Pozorište Zvezdarište v Beogradu 2011 prejela nagrado za najboljšo scenografijo. (Andrej Rozman: Janko in Metka)
 • Nagrada 17. Mednarodnega festivala otroškega gledališča v Subotici igralcem Niki Rozman, Anžetu Zevniku in Petru Harlu za igralsko animatorsko mojstrovino (H.C. Andersen: Grdi raček, r. Robert Waltl)
 • Nagrada Zlatka Šugmana Robertu Waltlu decembra 2010 za uprizoritev Monologa iz predstave Noč čisto na robu gozdov v režiji Ivice Buljana
 • Na festivalu Monodrama Ptuj 2010 so za najboljšo monodramo zadnjih dveh sezon razglasili predstavo Noč čisto na robu gozdov v režiji Ivice Buljana.
 • Gran Prix za najboljšo predstavo na mednarodnem gledališkem festivalu Skupifest v Skopju v Makedoniji predstavi Ma&Al v produkciji Mini teatra (r. Ivica Buljan)
 • Nagrada Primožu Pirnatu za vlogo v predstavi Medvedek zleze vase na Otroškem gledališču RS v Banjaluki.
 • Premio Villenueva - Critica Cubana; nagrada kubanskih kritikov in pisateljev za najboljšo tujo predstavo, prikazano na Kubi v letu 2009 (Macbeth po Shakespearu, r. Ivica Buljan)

Izobraževanje

Mini teater poleg umetniške produkcije organizira izobraževalne dejavnosti, ki potekajo znotraj projekta Puppet Nomad Academy 3. Gre za serijo potujočih delavnic in tečajev z namenom združevanja velikih mojstrov lutkarstva in prenašanja njihovih znanj na mlajše generacije. Drugi del projekta je uporaba teh znanj pri ustvarjanju predstav ali manjših projektov v različnih državah ter organizacija delavnic za najmlajše občinstvo.

Viri in literatura

Multimedia

Zunanje povezave