Violeta Tomič

Iz Geslo

Življenjepis

Igralka Violeta Tomič se je rodila leta 1963. Diplomirala je na AGRFT pri profesorju Francetu Jamniku leta 1985 z vlogo Jacinte v drami Ivana Cankarja Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Barbare Hieng. Za to vlogo je dobila študentsko Severjevo nagrado za sezono 85/86.


Kasneje je od začetka do konca sodelovala z režiserjem Draganom Živadinovom kot članica Gledališča sester Scipion Nasice. Od leta 1987 do 2001 je bila redno zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem. Med letoma 2003 in 2006 je bila na RTV Slovenija voditeljica kviza Najšibkejši člen. Leta 2004 je ustanovila lastno gledališče (Avtonomno Gledališče Lili Irt). Študirala je tudi biodinamične metode kmetovanja Rudolfa Steinerja in Marie Thun.


Na predčasnih volitvah v državni zbor je leta 2014 kandidirala v Ljubljani. Je članica poslanske skupine Združene levice, poleg Odbora za kulturo sodeluje tudi v Komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (članica), Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti (članica) in Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (podpredsednica).

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2014 Nagrada za najboljšo igro in animacijo na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici (Srbija) 2014 (Svetlana Makarovič Pekarna Mišmaš, r. Robert Waltl, Mini teater)
  • 2013 igralska nagrada na 12. mednarodnem festivalu gledališč za otroke Banja Luka 2013 ansamblu predstave (Svetlana Makarovič Pekarna Mišmaš, r. Robert Waltl, Mini teater)

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • SLOGI

Zunanje povezave