Geslo:Na današnji dan/December

Iz Geslo

1. december


2004
V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstava Bolje tič v rokah kot tat na strehi (rež. M. Zupančič), ki je postala Žlahtna komedija na Dnevih komedije v Celju.

2. december


1945
Z zmago nad nacifašizmom v osvobojenem Trstu z uprizoritvijo predstave Jernejeva pravica (rež. F. Delak) kot poklicno in stalno ponovno utemeljijo slovensko gledališče.


1961
V Ljubljani je umrl igralec Miro Kopač.


1965
V Kranju se je rodila plesalka in prevajalka Suzana Koncut. G. Flaubert. P. Quignard. H. Guibert. J. Echenoz. M. Duras, E.-E. Schmitt. B.-M. Koltès. Y. Reza. J.-L. Lagarce. S. de Beauvoir. C. Lévi-Strauss. A. Badiou. J. Rancière.

3. december


1800
V Vrbi se je rodil France Prešeren. Najbolj poznan kot pesnik in zaljubljenec v Primičevo Julijo. Navdihujoč pa tudi za Andreja Rozmana Rozo, ki je pripravil monokomitragedijo Passion de Pressheren.


1948
V Zagrebu je umrla igralka Zofija Borštnik - Zvonarjeva, rojena kot Zofka Turk na Zvonarski ulici, poročena Borštnik.


1953
V Beogradu se je rodil pesnik, dramatik, esejist, dramaturg, prevajalec in pedagog Boris A. Novak. Sodobni Prešeren. "Che Guevara" slovenskih lipicancev. Vrtnar tišine. Mojster nespečnosti.


1960
V Ljubljani je umrl igralec in gledališki pedagog Ivan Cesar.

V Kranju se je rodil igralec, harmonikar in pevec Janez Škof. Igralski ludist. Umetnik, ki je v Mladini na vprašanje, kaj je umetnost odgovoril: »A kaj je umetnost? Morala bi biti generator neke energije, okno, skozi katero posameznikova duša za hip zleti in da vpogled v sam proces narave, katere del je naša zemlja, človek in vsak posameznik.«

4. december


1885
V Hrastniku, v vasi Šavna Peč, se je rodil klasični filolog Anton Sovre. Dramaturg ljubljanske Drame. Najbolj pa prevajalec - venca grških tragedij. Po njem se imenuje Sovretova nagrada za prevajalske dosežke.


1961
V Ljubljani se je znanima staršema, igralcema Duši Počkaj in Lojzetu Rozmanu, rodil igralec Matija Rozman. Član ansambla ljubljanske Drame.


2008
V MGL-ju je bila premierno uprizorjena predstavaSugar - Nekateri so za vroče (rež. S. Moša), ki je postala Žlahtna komedija na Dnevih komedije v Celju.

5. december


1940
V Ljubljani se je rodil pesnik, prevajalec, esejist, kritik, literarni zgodovinar in urednik Niko Grafenauer. Redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


1997
V celjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Minister v škripcih (rež. D. Mlakar), ki je na Dnevih komedije postala Žlahtna komedija po izboru občinstva.

6. december


1942
V Stari vasi, Grebinj na Koroškem, se je v hiši svojega dedka Gregorja Suitza rodil pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Peter Handke.Popotnik okoli sveta.


1950
V Celju je bilo ustanovljeno poklicno mestno gledališče.


1968
V Ljubljani je umrla igralka in altistka Cirila Medved Škerlj.

7. december


1883
V Rečici ob Savinji se je rodil igralec, režiser, organizator in trgovec Franjo Majer.


1947
V Idriji se je rodil igralec Iztok Jereb. Kraljevskega glasu.


1960
V Murski Soboti se je rodil igralec Boris Ostan. Član MGL ansambla.

8. december


1926
V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Stevo Žigon. Član Jugoslovanskega dramskega gledališča v Beogradu. V Srbiji je igral na odrskih deskah, pa ni prišel do filma, v Sloveniji pa je nastopal v filmih in ni prišel do gledaliških vlog.


1957
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in esejist Ferdo Kozak.


1962
V Ljubljani je umrl igralec Drago Makuc.


1966
V Ljubljani se je rodil dramatik, tekstopisec in odgovorni urednik Pogledov in spletnega portala pogledi.si Boštjan Tadel. Kreativni direktor v oglaševalskih agencijah. Novinar. Avtor in režiser učne predstave Kratki kurz zgodovine avantgardne umetnosti/modernizma.


1970
V Mariboru se je rodil dramaturg in režiser Alen Jelen. Umetniški vodja ŠKUC gledališča.

9. december


1871
Na Igu pri Ljubljani se je rodil pisatelj in dramatik Fran Govekar. Tajnik in ravnatelj ljubljanske Drame. Sposoben organizator in varčni gospodar, ki pa se je v zgodovino zapisal predvsem zaradi idejnega razhoda z dramatikom Ivanom Cankarjem.


1950
V Ljubljani se je rodil izdelovalec lutk in lutkar Jože Zajec. Vodja lutkovnih seminarjev in delavnic.


1968
V Ljubljani se je rodil igralec Ivan Peternelj. Gibalec (prožen kot pajek). Režiser (ki v svojih režijah vselej tudi igra). Za SiGledal je povedal: „Gledališko ustvarjanje razumem kot proces, pri katerem se vzpostavi timsko delo; ko so vsi delujoči, ki pridejo z različnih koncev in z različnimi znanji, povezani v skupino, ki gre v isto smer. Takrat je genialno kjerkoli.“


1982
V Ljubljani se je rodila igralka Eva Kraš. Borštnikova mlada igralka.


1999
V Špas teatru je bila premierno uprizorjena predstava Balkanski špijon (rež. B. Đurić), ki je postala Žlahtna komedija na Festivalu Dnevi komedije.


2005
V Mladincu je bila premierno uprizorjena predstava Ep o Gilgamešu (rež. J. Lorenci), ki je na Tednu slovenske drame prejela Šeligovo nagrado.

10. december


1961
V Splitu se je rodil dramaturg, dramatik, pisatelj, gledališki kritik in teatrolog Jasen Boko.

11. december


1756
V Radovljici se je rodil dramatik, pesnik in zgodovinar Anton Tomaž Linhart. Sošolec Jurija Vege. Osrednja oseba slovenskega preporoda v 18. stoletju. Oče Micke in Matička.


1918
V Ljubljani je umrl pisatelj, pesnik in dramatik Ivan Cankar. Pokopan je v 'grobnici moderne' na ljubljanskih Žalah.


1973
V Ljubljani je umrl režiser, igralec, publicist in pedagog Ciril Debevec.


1998
V celjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Vaja zbora (rež. F. Križaj), ki je postala Žlahtna komedija po izboru občinstva na Festivalu Dnevi komedije.

12. december


1927
V Celju se je rodila igralka Nada Božič. Dolgoletna članica celjskega gledališča.


1964
V Trstu so v novem Kulturnem domu na Petronijevi ulici pripravili prvo premiero predstave Po brezkončni poti (rež. J. Babič).

13. december


1948
V Laškem se je rodil igralec Janez Starina. Član MGL ansambla.

14. december


1914
V Ljubljani se je rodil igralec, režiser, pisatelj, satirik, pesnik in šansonjer Frane Milčinski – Ježek. Ustvarjanje imajo najbrž v krvi: njegov oče je avtor Butalcev, žena prav tako pisateljica, sin režiser, vnukinja dramaturginja, pravnuk improvizator. Sicer v svoji pesmi pravi, da Darwin nima prav, ampak neke vezi pa le ostanejo.

15. december


1929
V Ljubljani se je rodil igralec Marjan Bačko. Ob podelitvi Borštnikove nagrade za igro so v obrazložitvi meddrugim zapisali: »Bačko je s skopimi, impresivnimi gledališkimi izraznimi sredstvi ustvaril enovito izklesan odrski lik, ki ga je na poti njegove igralske rasti šteti med najvidnejše dosežke.«


1933
V Boki Kotorski v Črni Gori se je rodila igralka Mija Mencej. Članica ansambla celjskega gledališča.

16. december


2008
V Ljubljani je umrl igralec Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana.

17. december


1973
V Mariboru se je rodil režiser in pedagog Jernej Lorenci. Izpraševalec gledališča. Iskalec gledališča. Vernik gledališča. Ob Dnevu gledališča je povedal: »Slovenskemu gledališču manjka gledališče. Gledališče ne sme biti izgovor za obračunavanje z neposrednimi političnimi aktualizmi, tudi ni njegov smisel zabava, še manj pa izgovor, da smo lažno sočutni do različno deprivilegiranih ljudi.«


1987
V novogoriškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Ljudožerci (rež. M. Korun), ki je prejela Borštnikovo nagrada za uprizoritev v celoti.

18. december


1946
Na Jesenicah se je rodila Milena Zupančič. Igralka, ki ne gre nikoli spati pred tretjo uro zjutraj. Prejemnica Borštnikovega prstana, ki navije tri budilke na osmu uro, vstane pa ob enajstih. Za soigralca Poldeta Bibiča »Gorenjka«, ki za prvi maj razobesi zastavo. Meta, Tončka, Karolina Žašler, ki vselej pobriše posodo, ko se odcedi. Caetana, Blanche, Ana, Medeja, Maša, Marta, ki zmeraj zapre pokrov straniščne školjke.


1970
V Ribnici na Pohorju je umrl igralec Stane Sever. Med naporno prvo in edino monološko predstavo njegovega 'gledališča enega'.


1986
V novogoriškem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Rdeči nosovi (rež. D. Mlakar), ki je prejela Borštnikovo nagrada za uprizoritev v celoti.


2007
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Katica iz Heilbronna ali preizkus z ognjem (rež. F. M. Pesenti), ki je s polno bero nagrad in glavno za povrhu - Borštnikovo nagrada za uprizoritev v celoti - postala najboljša uprizoritev sezone.

19. december


1912
V Ljubljani se je rodil operni režiser, scenograf in publicist Emil Frelih.


1942
V Mariboru se je rodila igralka Lučka Drolc. Poleg Štefke in Veronike, še ena ženska igralka Drolc.


1950
V Ljubljani se je rodila igralka Barbara Jakopič Kraljevič.


1956
V Ljubljani se je rodil igralec Pavle Ravnohrib. Prešeren. Jorge. Palček. Johann Wilhelm Moebius. Karel IX. Kralj Henrik V. Grof. Dioniz. Voditelj Malih sivih celic.

20. december


1910
V Mariboru se je rodil dramaturg, lutkovni režiser, prevajalec, publicist in pedagog Emil Smasek. Pomemben pri razvoju lutkarstva in uveljavljanju radijske igre.


1914
V Mariboru se je rodil gledališki režiser Fran Žižek. Avantgardist, ki se je skupaj z Jožetom Babičem zaprl v ložo Drame Maribor in med predstavo kričal proti meščanskim gledališčem in zaprašenosti, neživljenjskosti in ničvredni kičavosti takratne umetniške usmeritve. Zaradi tega je štiri dni preživel v zaporu, nekaj let kasneje pa postal hišni režiser. Po vojni se je usmeril tudi v nove medije, radio in televizijo, ter predaval televizijsko režijo na AGRFT.

V Ljubljani je umrl eden prvih poklicnih igralcev v Sloveniji Anton Verovšek.


1961
V Ljubljani je umrl dramaturg, publicist, dramatik in prevajalec Herbert Grün. Umetniški direktor kranjskega in celjskega gledališča.

21. december


1978
V Mariboru se je rodila igralka Mateja Pucko. Nevesta, za katero so v obrazložitvi Borštnikove nagrade zapisali: »Virtuozna igra, vsa navznoter v gesti in mimiki, se ne zanaša na preizkušene igralske učinke, ampak išče svoj lasten izraz za vse odtenke prikrite nemoralnosti, pritlehnosti in razkroja.«


1964
Na današnji dan se je rodil vezni igralec mesta Maks Soršak. V zbirki spominov, ki sta jih v knjižni obliki izdala Knjižnica MGL in gledališče Glej, je njegov prijatelj o njem zapisal: „Ko sem ga nekoč vprašal, zakaj vendarle ne obelodani svojega študija prava z zaključno diplomo, mi je odvrnil, da si je že večkrat vzel po leto in več za to opravilo, pa ga je zmeraj premamila pomembnejša naloga: sla po „selbstbildungu“ - izgrajevanju samega sebe kot bistvenejšega in pomembnejšega cilja. In kako se to dela? Koncerti, knjige, razstave, gledališke predstave, filmi, plesne predstave, performansi, predavanja (ki nimajo veze z diplomo), okrogle mize, kosila, naključna srečanja (na cesti, križišču, v bistroju, cafeju), družabni dogodki, športni dogodki, časopisi (več različnih na dan) in televizija in nogomet.“

22. december


1923
V Ponikvi pri Grobelnem se je rodila igralka Štefka Drolc. Prejemnica Borštnikovega prstana. Barba Presečnik v filmu Cvetje v jeseni. Njen igralski kolega je o njej zapisal: »Ona ne igra, ona živi, ona je. Pač to, kar ji dodelijo umetniški vodje. Medtem ko si drugi igralci vlogo prisvojimo, ona pusti, da si vloga prisvoji njo. Drugi požremo vlogo, pri njej je drugače, njo požre vloga…« 


1947
V Ljubljani se je rodila igralka Nadja Strajnar Zadnik. Članica MGL ansambla.


1958
V Trstu se je rodil režiser in pisatelj Marko Sosič.


1960
V Ljubljani se je rodil igralec Uroš Maček. Član Mladinskega. Igralec re/de konstrukcije predstave Razredni sovražnik, v kateri je igral Dripca in obenem tudi igralskega kolega Vojka Zidarja.


1981
V Ljubljani je umrl dramatik, esejist in dramaturg Primož Kozak. Predavatelj na AGRFT.


2007
V Ljubljani je umrl igralec Mirko Bogataj. Velik del svojega življenja je posvetil tudi novinarstvu na Radiu Slovenija.

23. december


1968
V Ljubljani se je rodil igralec Jernej Šugman. Prejemnik več Borštnikovih nagrad za igro, med drugim za vlogo Tašče v predstavi Ko sem bil mrtev, o kateri je za SiGledal povedal: »Potem pa se je, kar se mene tiče, zgodil velik premik v trenutku, ko sem se obril. Pred tem sem igral Julija Cezarja, kjer sem imel brado. Tu pa sem igral žensko in sem moral zaradi predstav Julija Cezarja kar naprej vaditi z brado. To me je tako neskončno motilo, da sem bil na vajah ves čas paraliziran; nikakor nisem v sebi zagledal ženske. Seveda – kako pa bi jo, s tako brado!«

24. december


1939
V Trstu se je rodil režiser Mario Uršič. Značilnosti njegovega dela: razigrano stiliziranje + modernizacija + mediteranstvo = profiliran, kultiviran in gledališko občutljiv človek.


2007
V Ljubljani je umrl Ciril Jagodic. Ustanovni član, tehnični vodja, igralec in animator ljubljanskega lutkovnega gledališča.2015
V 75. letu starosti je v Ljubljani umrla igralka Lenča Ferenčak. Bila je članica gledališč Oder 57 in Ad hoc ter tako prispevala k razvoju moderne igre. Od leta 1971 do upokojitve je bila članica ansambla SNG Drama Ljubljana.

25. december

Srečen Božič. Se še spomnite, kako so božič praznovali pri Ivanovih?

26. december


1972
V Ljubljani se je rodila filmska režiserka Špela Kuclar. Avtorica mladinskih zgodb o Deževnikarjih, ki so bile uprizorjene v mariborskih lutkah.

27. december


1962
V Ljubljani se je rodil dramaturg, prevajalec, gledališki teoretik, urednik, publicist in predavatelj Tomaž Toporišič. Ki je za sigledal takole opisal paradoks o dramaturgu: »Dramaturg vedno sedi na več stolih, včasih tudi stopi na oder, veliko se pogovarja z režiserjem, igralci, drugimi sodelavci, skratka je neulovljiv, včasih z distanco, včasih neopazen, a nujen. In njegovega ali njenega prispevka k predstavi in zgodovini slovenskega gledališča se nikoli ne bo dalo relevantno oceniti in prikazati.«


2005
V Mladincu je bila premierno uprizorjena predstava Fragile! (rež. M. Pograjc), ki je prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.

28. december


1789
V Ljubljani so v Stanovskem gledališču uprizorili Linhartovo komedijo Županova Micka, kar označuje začetek modernega gledališča na Slovenskem.


1910
V Hamburgu se je rodila balerina, koreografinja in pedagoginja Pia Mlakar, ki je postavljala temelje strokovnega baletnega šolanja v Sloveniji. Ob omembi njenega imena, ne moremo mimo moža Pina, s katerim sta 73 let skupaj neločljivo kreirala plesni svet.


2005
V Beogradu je umrl igralec in režiser Stevo Žigon.

29. december


1789
V Laibacher Zeitung so objavili poročilo Žige Zoisa o krstni uprizoritvi Linhartove Županove Micke. Članek velja za začetek gledališke kritike na Slovenskem.


1934
V Stanovišču blizu Kobarida se je rodil Stane Leban. Igralec, ki je ogromno pripomogel k umetniški rasti novogoriškega gledališča v vseh treh obdobjih - od samih začetkov snovanja preko profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena in preimenovanja v SNG Nova Gorica.


1947
V Kranju se je rodil igralec in filmski režiser Božo Šprajc.

30. december


1932
Na Bledu se je rodil pisatelj in dramatik Peter Božič. Na mariborski gimnaziji sošolec Poldeta Bibiča in Jožeta Pučnika. V Študentski založbi pa so o njem zapisali: »Božič velja za enega zadnjih ustvarjajočih predstavnikov morda najpomembnejše literarne generacije na Slovenskem po drugi svetovni vojni, rojene okrog leta 1930. Ta generacija je skozi revije Beseda, Revija 57 in Perspektive, predvsem pa z lastnimi teksti z naglim rezom približala domačo ustvarjalnost sočasni evropski praksi, prežeti z modernizmom in eksistencializmom. Božičev delež v tej zgodbi je izjemen. Njegove drame so odpirale teatrska obzorja, njegova proza je zarezala v slovensko psihopatologijo kot skalpel."


1966
V Trstu se je rodila igralka Lučka Počkaj. Članica celjskega gledališča.


2005
V Sydneyu je umrl kulturni organizator Ivan Koželj.

31. december


1908
V Beogradu je umrla igralka Vela Nigrin. Priredili so ji pogreb na državne stroške in cel Beograd je bil na nogah.


1944
V Črmošnjicah so uprizorili prvo predstavo lutkovne skupine Partizansko lutkovno gledališče.

Ali v slovenskih gledališčin obstaja opcija „last minute“ silvestrska predstava? Hm, preverite in nam sporočite … Pa srečno!