Geslo:Na današnji dan/Junij

Iz Geslo

1. junij


2009
V Trstu je umrla igralka Lidija Kozlovič. Mama iz Kavčičevega filma Sreča na vrvici.

2. junij


1930
V Celju se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Lojze Rozman. Samosvoj, uporniški človek in izjemen, instinktiven igralec. Bibič se spominja, kako je za vlogo v filmu Pet minut raja ob češpljah začinjenih z žlico popra shujšal za štirideset kilogramov ali pa kako je nočnemu vratarju v ljubljanski Drami v oddaljeno stranišče obesil prepričljivo lutko obešenca iz predstave ter ga na smrt prestrašil.


1937
V Mariboru se je rodila igralka Milena Muhič. Prejemnica Borštnikovega prstana, o kateri je Vasja Predan ob podelitvi zapisal: » (...) igralka s svojim darom, temperamentom in znanjem, s svojo markantno fizično prezenco in odrsko kultiviranostjo, z dušeslovno poglobljenostjo in rahločutnostjo oblikuje raznotere, karakterno izostrene ženske postave v starem in zlasti sodobnem dramskem repertoarju, tako v dramah kakor komedijah.«


1962
V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik in prevajalec Fran Saleški Finžgar.


1971
V Ljubljani se je rodila igralka ljubljanske drame Polona Juh. V intervjuju za Siol je spontano podala svojo definicijo osnovnega gledališkega pojma: »Dramaturški vrh je tam, kjer oseba poči kot mehur.«


1999
V Mladinskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Sen kresne noči (rež. V. Taufer), ki je na gostovanju v Mehiki prejela nagrado Združenja mehiških gledaliških kritikov (AMCT) za najboljšo tujo produkcijo leta 2001.

3. junij


1890
V Trstu se je rodil skladatelj Mirko Polič. Tudi dirigent, ki je v tržaškem Narodnem gledališču uvedel stalne operne prireditve. Direktor ljubljanske Opere, ki je repertoar razširil s sodobno domačo in tujo produkcijo ter k delu pritegnil slovenske mlade ter nadarjene skladatelje in režiserje.


1899
V Ljubljani se je rodila igralka Mira Danilova. Rojena v igralski družini je nastopala na odru še preden se je rodila. Prejemnica Borštnikovega prstana in gledališka pedagoginja.


1927
V Ljubljani se je rodila igralka Mina Jeraj. Članica ansambla Mladinskega gledališča, v katerem je skupaj z Majolko Šuklje in Aljo Tkačevo soustvarila temelje igralskega principa, ki je dokončno uveljavil specifiko gledališča.


1961
V Kranju se je rodil pisatelj, kolumnist, scenarist in dramatik Miha Mazzini. Računalničar. Ostro pero. Izobražena glava. Mirno srce.


1976
V Celju se je rodila igralka Aleksandra Balmazović.


1984
Rodil se je igralec Aljaž Jovanović. Energičen, svež, prepoznaven, obetaven, domišljen in drugačen. Kar potrjuje tudi bera igralskih nagrad.


1985
V Brežicah se je rodil igralec in televizijski voditelj Klemen Slakonja. »Morda pa sem nekje globoko v sebi pravzaprav pevec. Glasba mi pomeni veliko in z leti vse bolj ugotavljam, da je najverjetneje moja gonilna sila. A nimam se za pevca, saj nisem pevsko izobražen. To se mi zdi v času, ko je vsaka mis Slovenije, ki zapoje en komad, že pevka, še toliko bolj pomembno poudariti. Prav tako se nimam za humorista ali stand-up komika. Sem televizijski voditelj in igralec. Oboje lahko podkrepim s svojo izobrazbo in dosedanjim delom,« pa zase pravi v intervjuju, ki ste ga lahko brali v Mladini (1. 7. 2013).

4. junij


1947
V Selnici ob Dravi se je rodila igralka Anica Sivec. Članica Drame Maribor, ki je leta 2006 pripravila avtorsko predstavo Teater ni klošter in se upokojila.


1949
V Ljubljani se je rodila igralka Maja Boh. Članica MGL-ja.


1976
V Mariboru je umrl igralec in prejemnik Borštnikovega prstana Arnold Tovornik.


2005
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Edvard drugi (rež. D. de Brea), ki je v štirih sezonah gostovala na številnih tujih odrih: Festival Gledališka pokrajina Nova Evropa (Muelheim), Katona József Színáz (Budimpešta), 15. mednarodni gledališki festival Santiago a Mil (Santiago), Slovaško narodno gledališče (Bratislava), 16. mednarodni gledališki festival Plzen, Festival BITEF (Beograd) in Makedonski narodni teater (Skopje).

5. junij


2009
V Gledališču Koper je bila premierno uprizorjena predstava Chicchignola (rež. Boris Cavazza), ki je v Celju na Festivalu Dnevi komedije postala žlahtna komedija (z žlahtno komedijantko in žlahtnim režiserjem, povrhu).

6. junij


1972
V Trstu se je rodil igralec, radijski voditelj in prevajalec Danijel Malalan. Poliglot, saj govori slovenščino, angleščino, nemščino, primorščino, tržaščino in beneščino.

7. junij


1935
V Ljubljani je umrl igralec Rado Železnik.


1960
V Ljubljani se je rodil igralec Alojz Svete. Ljubljenec občinstva. Za prijatelje Lojz.


1969
V Ljubljani je umrl mladinski pisatelj, dramatik in urednik Josip Ribičič.


1970
V Ljubljani je umrl lutkar Joso Zidarič.

8. junij


1918
V Litiji se je rodil igralec in lutkar Nace Simončič. Če se je naučil lajanja v ljubljanski Drami, je svojo pot nadaljeval kot Kužek Postružek v Žogici Marogici in se proslavil na televiziji z Radovednim Tačkom.


1946
V Ljubljani se je rodila igralka Marijana Brecelj. Članica ljubljanske Drame.

V Ljubljani se je rodila igralka Marija Benko. Takole so jo napovedali v televizijski seriji Velika imena malega ekrana: »Bila sem prepričana, da sem predebela in da imam preokrogel obraz. Zato se dolgo nisem smejala. Zdaj sem to premostila in se smejem še za vsa minula leta. Pa poglejmo ta obraz skozi nekaj desetletij, ki so se vtisnila v film, elektronski trak, fotografijo v gledališču.«


1972
V Mariboru se je rodila igralka Alenka Tetičkovič. Z najdaljšimi lasmi in najbolj vitko linijo med igralkami. Kot sestra Franja iz Naše male klinike pa tudi najbolj škrbasta.


1974
V Slovenj Gradcu se je rodil igralec Marko Mandič. Izjemen igralec. Nagrajeni igralec. Najbolj slečeni igralec, o katerem kroži anekdota: »Na odru sem ga videl večkrat nagega kot svojega brata«.

9. junij


1992
V Ljubljani je umrl igralec Bert Sotlar. Prejemnik Borštnikovega prstana.

10. junij


1928
V Idriji se je rodil igralec Silvij Kobal. Eden glavnih ustvarjalcev tržaškega gledališča, ki je v predstavi Kar hočete igral s svojim sinom Borisom.


1955
V Ljubljani se je odprlo poletno gledališče Križanke. Do leta 1945 so Križanke služile kot samostan, potem so bile podržavljene in leta 1952 je bil arhitekt Jože Plečnik povabljen, da kot arhitekt preoblikuje dotrajan samostan v prizorišče Festival Ljubljana. Preurejena Viteška dvorana v ljubljanskih Križankah je bila namenjena eksperimentalnim gledališkim skupinam: od Eksperimentalnega gledališča Baranovičeve do gledališča Ad hoc Drage Ahačič in Odra 57.


1992
Na Slivniškem Pohorju je umrl režiser lutkovnih filmov in ilustrator Saša Dobrila.

11. junij


1939
V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Dušan Mlakar. Umetniški vodja Mladinskega gledališča in pedagog.


1949
V Ljubljani je umrl pisatelj, prevajalec, dramaturg in ravnatelj gledališča ljubljanske Drame Oton Župančič.


2008
V Ljubljani je umrl vodilni pisec t.i. kritične generacije Taras Kermauner.

12. junij


1960
V Ljubljani se je rodila igralka Judita Zidar.


1965
Rodil se je igralec Peter Musevski. Dramaturginja in teatrologinja Mojca Kreft je v obrazložitvi nagrade Prešernovega sklada zapisala: “V tej njegovi neverjetni moči izpovedovanja je tista prava kreativnost, ki jo prepleta z realističnimi prvinami izostrenega igralskega navdiha, talenta in hkrati gradi zgodbo o sebi lastnem razkrivanju natančnih razmerij med danim (besedilnim) in ustvarjenim, ko mora upodabljati/upovedovati z besedo, mimiko, gesto, gibom in s telesom, predvsem pa s pogledom ustvarjati odnose med dramskimi osebami.“


1983
V Gledališču Glej je bila premierno uprizorjena predstava Rožnati trikotnik (rež. V. Möderndorfer), ki je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za uprizoritev v celoti.


1993
V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Ivan Potrč.

V Portorožu je umrl filmski in gledališki scenograf Mirko Lipužič.


2013
V Novi Gorici je umrl igralec Stane Leban. Prejemnik primorske gledališke nagrade Tantadruj za življenjsko delo.

13. junij


1898
V Novem mestu se je rodil pesnik, publicist in dramatik Anton Podbevšek. Po njem je dobilo ime prvo profesionalno novomeško gledališče Anton Podbevšek Teater (ATP).


1978
V Reki je umrl igralec Edo Verdonik.

14. junij


1928
Na Bledu se je rodila slikarka, ilustratorka, scenografka in kostumografka Melita Vovk. Častna meščanka mesta Bled.

15. junij


1902
V Škednju pri Trstu se je rodil igralec Modest Sancin. Ljudski oder v rojstnem mestu je hitro zamenjal za oder ljubljanske Drame, kjer je stopil v prve vrste z vlogami v Gavellovih režijah.


1929
V Ljubljani se je rodil lutkar in režiser lutkovnih filmov Dušan Hrovatin.


1953
V Ajdovščini se je rodil dramatik, prevajalec in lektor Srečko Fišer. Umetniška eminenca novogoriškega gledališča.

16. junij


1890
V Desterniku v Slovenskih goricah se je rodil organizator, režiser in učitelj Mirko Majcen.


1920
V Ilirski Bistrici se je rodila plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Živa Kraigher. Pobudnica, soustanoviteljica in umetniški vodja Studia za svobodni ples Ljubljana.


1960
V Mariboru se je rodila igralka Maja Blagovič. Članica ansambla tržaškega gledališča, ki je v romantični komediji za dva igralca Dueti zaigrala skupaj z možem Vladimirjem Jurcem.


1964
V Ljubljani je umrl igralec Lojze Potokar.


1973
Rodil se je igralec Miha Nemec. Član novogoriškega gledališča, zadnja leta pa tudi večkrat nagrajeni režiser.

17. junij


1905
V Ljubljani se je rodila igralka Vida Juvan. Prejemnica Borštnikovega prstana je bila na odru ljubljanske Drame že med nosečnostjo mame Polonce Juvan, potem pa se je skoraj 60 let zapisala gledališkemu ustvarjanju. Posebno velja omeniti njeno pedagoško delo na AIU, saj se je okoli nje ustvarila prava mantra, da se študent razvije v dobrega igralca že s tem, ko obiskuje njene ure, ob tem pa je sama nenehno poudarjala, da je mogoče v gledališču uspeti samo s trdim delom.


1909
V Kropi se je rodil igralec in režiser Adolf Anderle.


1995
V Dolenji vasi pri Cerknici je umrl igralec Boris Kralj. Prejemnik Borštnikovega prstana.

18. junij


1900
V Žrnovnici na Hrvaškem se je rodil igralec Ivan Jerman. Prejemnik Borštnikovega prstana. Umirjen in neteatralen. Izvrsten govorec. Bister interpret intelektualnih vlog.


1926
V Mariboru se je rodila igralka Ivanka Mežan. Prejemnica Borštnikovega prstana, za katero je Polde Bibič v svojih Soigralkah zapisal: »Človek se je spraševal, kje je jemala to silo, ko je bila vendar na pogled vsa nežna, ljubka kot droben cvet vijolice. Mislim, da je vse to zmogla zaradi trdne discipline, s katero si je urejala življenje in s katero se je udejstvovala v teatru. Predstavljam si, da je imela svoje stvari natanko odmerjene, do konca urejene. Ob vsem delu je redno telovadila (...) nekaj pa je tudi v Ivankini občutljivi, samokritični naravi, ki ji je Nablocka šaljivo rekla 'samogriz'.«


1943
V Ožboltu se je rodila igralka Mojca Ribič. Članica ljubljanske Drame.

19. junij


1921
V Lahoncih se je rodil dramaturg, kritik, esejist, urednik in publicist Lojze Filipič. Umetniški vodja celjskega gledališča, ljubljanske Drame in MGL-ja. Utemeljitelj moderne dramaturgije.


1974
V Ljubljani se je rodil igralec Uroš Fürst. Nagrajeni član ansambla ljubljanske Drame. Slovenski rekorder v preigravanju monodrame Jamski človek. Umetniški vodja komercialnega SiTi teatra.

20. junij


1948
V Celju se je rodila igralka ljubljanske drame Meta Vranič. Slikarka, ki je na samostojnih razstavah predstavila svoje portrete kolegov igralcev in druge gledališke motive.

21. junij


1961
V Postojni se je rodil igralec novogoriškega gledališča in vseslovenski kantavtor Iztok Mlakar. Čeprav mu gre beseda kantavtor na živce, saj ni avtor, ki je prišel na kant. Komedijant, ki pove apokrifno komedijantovo molitev: »O Bog, stori, da bodo ljudje ostali tako neumni, zli, pohlepni, nečloveški, hudobni... tako bomo mi komedijanti imeli vedno svoje delo.«


2014
V Gradu Turnišče pri Ptuju je bila premierno uprizorjena predstava Pita (rež. Samo M. Strelec). Režiser je s tem mednarodnim projektom med drugim želel izpostaviti klavrn položaj gradu, ki že tri desetletja propada. V Turnišču se je tako za en mesec vzpostavila avtonomna umetniška cona, kjer so se odvijale tudi razstave, koncerti in filmsko projekcije.

22. junij


1911
V Ljubljani se je rodila igralka Ruša Bojc. Dolgoletna članica MGL, interpretka komedijskih likov, Pehta v Galetovem filmu Srečno, Kekec in klepetavo zajedljiva Špela v radijskih oddajah.

23. junij


1932
V Dovljah se je rodil Rudi Kosmač. Igralec, ki je »s svojimi kultiviranimi in poglobljenimi odrskimi liki, modernimi interpretacijami in zgledno človeško plemenitostjo četrt stoletja suvereno obvladal in označeval slovensko gledališko omiko,« zapišejo v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.


1953
V Ljubljani se je rodil igralec Miloš Battelino. Leta 1982 je sodeloval pri kultni uprizoritvi Mladinskega gledališča: Razredni sovražnik, leta 2011 pa je v re-/de-/konstrukciji predstave postal ena od vlog, ki so jo na novo odigrali.

V Ljubljani se je rodil Jani Kovačič. Glasbenik, ki je glasbeno opremil tudi nekaj gledaliških predstav.

24. junij


1933
V Ljubljani se je rodil igralec Janez Čuk. Sandi iz filma Vesna in prvi, doslej (najbrž) edini poklicni filmski igralec na Slovenskem.


1945
V Drnišu na Hrvaškem se je rodila igralka Anica Kumer. Prejemnica Borštnikovega prstana, o kateri so v obrazložitvi zapisali: »Uveljavila se je kot igriva interpretinja duhovito niansiranih komičnih vlog in kot igralka, ki zna dramski lik razpreti, zna iskati in s sredstvi svoje specifične, krhke, subtilne, sugestivne igre izpovedati živo človeško jedro nepomirljivega, dramsko vselej intenzivnega boja z drugim, s svetom in s samim seboj«.


1971
V Ljubljani se je rodila igralka Nina Ivanič. Fatalka. Ki je bila v prejšnjem življenju operna pevka na francoskem dvoru. Ki bi en dan poskusila živeti kot kraljica Margot. Ki bi se srečala z Leonardom da Vincijem.


1982
V Ljubljani je umrla igralka Duša Počkaj. Na zadnji ponovitvi predstave Gozd v sezoni je v garderobi omedlela, predstavo so prekinili, naslednji dan okoli poldneva pa je v Kliničnem centru umrla.

25. junij


1970
V Ljubljani je z uprizoritvijo Handkejeve drame Kaspar začelo delovati eksperimentalno Gledališče Glej.


1974
V Ljubljani se je rodila igralka Karin Komljanec. Članica MGL ansambla.


1976
V Beogradu se je rodila režiserka Ivana Djilas. Iz Beograda se je preselila zato, ker je življenje v Srbiji preveč iracionalno za njen karakter, ki je bolj racionalen in planiran s seznami. V Sloveniji je tako dobila ogromno priznanj za svoje delo, a se iz oči v oči srečala tudi z boleznijo, imenovano ksenofobija.

26. junij


1943
V Skopju se je rodil filmski snemalec in režiser Karpo Godina, ki je režiral tudi nekaj gledaliških predstav.


1956
V Črnem Vrhu nad Idrijo se je rodil igralec Mladinskega gledališča Ivan Rupnik.


1960
V Metkovićih na Hrvaškem se je rodil kostumograf in scenograf Leo Kulaš. Nekajkratni Borštnikov nagrajenec za kostumografijo, ki pravi, da je pri delu v gledališču treba vedno ohranjati dobre živce, dobro voljo in se znati boriti zase na lep način. Umetniki so občutljivi ljudje in hitro se lahko spreš.


1998
V Kranju je umrl igralec in filmski režiser Božo Šprajc.

27. junij


1940
V Preboldu se je rodil pesnik, dramatik in prevajalec Ervin Fritz. Po osnovni izobrazbi dramaturg.

28. junij


1905
Na Trojanah se je rodila igralka Sava Sever. Prejemnica Borštnikovega prstana. Življenjska sopotnica Bojana Stupice, s katerim je prepotovala gledališke hiše Jugoslavije. Obrazložitev Borštnikovega prstana je bila napisana o živeči igralki, podelitev v oktobru pa je bila že posthumna.


1968
V Zagorju ob Savi se je rodila igralka Tanja Ribič. Doslej edina igralka, ki je zastopala Slovenijo na izboru za Evrovizijo.

29. junij


1891
V Ljubljani se je rodila igralka Vera Danilova. Najstarejša hči igralskega para Avguste in Antona Danila. Članica ansambla ljubljanske Drame. Leta 1930 se je odselila v mesto Brdo na Češkem, od koder se je občasno vračala v Ljubljano, kjer je režirala operete.


1905
V Ljubljani se je rodil gledališki režiser evropskih razsežnosti Ferdo Delak. Na Dunaju je vodil mednarodni proletarski oder, v Berlinu sodeloval z avantgardistom Herwarth Waldnom, se učil pri Piscatorju, v Salzburgu pridobil diplomo visoke akademije Mozarteum ter režiral v Skopju, Beogradu, Zagrebu itd.


1971
V Mariboru se je rodila igralka Maša Židanik Bjelobrk.


1998
V Drami Maribor je bila premierno uprizorjena predstava Ion (rež. S. Horvat), ki je v Kranju na Tednu slovenske drame prejela Veliko (danes imenovano Šeligovo) nagrado za uprizoritev v celoti.

30. junij


1971
V Postojni se je rodila igralka, šansonjerka in pevka Lara Jankovič. Na prepišni svobodi, kjer se kot večina sprašuje, kako ostati zvest sebi in koliko kompromisov sprejeti zaradi strahu in negotovosti.


1987
V Ljubljani je umrl igralec Dare Ulaga.